Ходорковски: Западът губи войната в Украйна. Харков ще падне до края на годината, а след него и Одеса

Руския олигарх Михаил Ходоровски е един от най-яростните критици на Кремъл и управлението на Владимир Путин. През 2003 г. е арестуван и лежа в затвора по обвинения в икономически измами. През 2013 г. руския президент го помилва и Ходорковски веднага се премества да живее първо в Германия, после в Швейцария, а към днешна дата е във Великобритания.

Руският милиардер и западен агент днес направи изявление от Лондон, в което обяви, че Украйна и Западът губят войната.

Ходоровски, който трудно би могло да бъде заподозрян в “путинофилия”, каза на глас нещо, което много хора забелязват – целокупният Запад не може да издържи на бурните темпове на военната индустрия на Русия и Украйна започва да изнемогва. Според него без промяна в отношението на Запада, Харков ще падне до края на тази година, Одеса до средата на другата, а до 2026 Украйна ще е напълно неспособна да продължи войната. Лвов ще може да оцелее само ако полски войници влязат в града, което той счита за най-добър изход.

ВИЖТЕ ВИДЕО С ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ХОДОРКОВСКИ, КАЧЕНО НА ЛИЧНИЯ МУ ПРОФИЛ В СОЦИАЛНАТА МРЕЖА „Х“

Ходоровски преувеличава и бие тревогата малко по-отрано – вероятно защото е осъзнал нещо, което и Европа малко по малко вече започва да усеща – тази война изобличава фундаментални грешки в политиката на ЕС през последните няколко десетилетия и особено слабите лидери днес.

Както той посочва, проблемът с невъзможността на обединения Запад да се справи с Русия не е въобще в размера на икономиката – Европа и САЩ общо имат близо 47 трилиона долара БВП, докато руското БВП е едва 4,2. Тоест, целокупният Запад има 11 пъти по-голяма икономика от тази на Русия.

На теория Европа и САЩ би трябвало да имат мощта да смажат Русия на бойното поле на икономиките без дори да се задъхат – това би коствало едва 0,4% от БВП-то на колективния запад или 5 пъти по-малко от това, което НАТО и без това изисква от държавите да харчат за отбрана. Нищожна, незначителна част от икономиките на тези държави. 

…но също така е и 2 пъти по-малко от това, което изисква Европейската комисия от държавите в ЕС да харчат за намаляване на “вредните си емисии”. Но докато Путин свободно може да харчи от руските пари, европейските държави смъкват стандарта на живота на своите граждани, за да “интегрират” и издържат милиони бежанци и нелегални мигранти. Докато руската индустрия с лекота планира своите разходи и приходи за следващите 20 години, европейската зависи основно от ресурсите на колониите си в Африка. Говорим за Африка, която във все по-голяма степен и с все повече свои територии преминава безапелационно в руско-китайската сфера на влияние.

Слабите управляващи, които са парализирали икономиката до такава степен и които застрашават въобще бъдещето на Европа, са другият голям проблем. Ходоровски смята, че Европа трябва да впрегне целия си наличен ресурс, за да помогне на Украйна и това трябва да стане веднага, но това е само част от проблема. Както самият той посочва, много източни държави вече си мечтаят за конфликт със слабия Запад. Той намеква за друг, още по-мрачен сценарий. Според него Путин няма нужда от нови територии, а само от конфликт за трупане на популярност и имидж пред останалия незападен свят. Европа може и да няма друг избор, освен този – да се сблъска челно с Русия. Едно е сигурно – Русия и останалите страни от БРИКС имат полза от това да са в конфликт със западните страни, които те открито или полуоткрито вече определят като “вражески”. На този фон ние, европейците, попадаме в един капан, от който дипломацията и “нормализация” на отношенията няма да ни спаси, защото на другата страна е изгодно те да не се нормализират. В това опонентите ни виждат възможност да преобърнат световния ред в своя полза и да го поставят под свой контрол.

Въпреки това Европа все още има своите шансове – има все още голяма икономика въпреки всички структурни грешки. Но за да оцелеем, трябва днес и сега да се върнем рязко към разума и нормалността, което значи държавите в ЕС да излъчат силни лидери.

Защото днешните неолиберално-зелени глобалисти не могат да са водачи не само във война, но и в мир.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.