ФСБ: НАТО тренира нанасяне на ядрени удари по Русия

НАТО тренира нанасяне на ядрени удари по руска територия, заяви армейски генерал Владимир Кулишов, първи заместник-директор и началник на граничната служба на ФСБ, в интервю за РИА Новости по повод Деня на граничаря.

„Разузнавателната дейност на НАТО се увеличава в близост до руската граница, увеличава се интензивността на оперативно-бойната подготовка на войските на алианса, по време на която се отработват сценарии на бойни действия срещу Руската федерация, включително ядрени удари по наша територия“, каза той.

Както отбеляза събеседникът на агенцията, подобна ситуация изисква предприемането на адекватни мерки за защита и отбрана на границите.

Ден по-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че „Украйна има право“ да атакува „военни цели на руска територия“. Той допълни, че „някои съюзници“ вече са отменили съответните ограничения за нанасяне на удари и според генералния секретар на Северноатлантическия алианс „е дошло времето да се отменят и други ограничения“.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви пред в. „Известия“, че НАТО флиртува с военната риторика, повишава степента на ескалация и изпада във военен екстаз.

От своя страна външният министър Сергей Лавров, коментирайки изказването на Столтенберг, посочи, че последният е превишил правомощията си. Той отбеляза, че генералният секретар на алианса „вече е обсаден от самите членове на НАТО“.

Така например италианският външен министър и вицепремиер на страната Антонио Таяни заяви на фона на изявленията на генералния секретар на НАТО, че Украйна трябва да използва западни оръжия само на територията на републиката.

Напоследък някои от страните от НАТО все по-често спекулират с възможността за пряка намеса в украинския конфликт. Така например, това беше многократно заявено от френския президент Еманюел Макрон. Според него Париж не изключва възможността да изпрати войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовата линия и Киев поиска помощ. Той също така заяви, че „много страни“ са съгласни с неговия подход за евентуално изпращане на военни.

Германското списание Der Spiegel съобщи в неделя, че балтийските държави и Полша „предупреждават“ Германия, че могат да изпратят войски в Украйна, ако ситуацията се развие по неблагоприятен за Киев начин. Кремъл нарече подобни идеи безпрецедентен кръг на ескалация, който изисква специално внимание и мерки.

На фона на войнствените изказвания на западните политици в Русия по указание на Владимир Путин започнаха ракетни учения на ракетните формирования на Южния военен окръг. По време на тези маневри се тренира използването на нестратегически ядрени оръжия.

Източник: Риа Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.