„Файненшъл таймс“: Унгария е заплашена от изгонване от Б9 заради позицията си за Украйна

Дипломатите на страните от Букурещката деветка, наричана още „източното НАТО“ (България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чешката република, Естония и Унгария), обсъждат възможността за изключване на Унгария от групата заради позицията ѝ за Украйна, съобщава „Файненшъл таймс„.

Според вестника на последните заседания на групата Унгария е блокирала решенията за увеличаване на помощта за Украйна, включително военната помощ от НАТО, както и за разглеждането на молбата на Киев за присъединяване към алианса, предаде ТАСС.

Един от източниците на вестника описва дискусиите по време на събиранията като „тежки“, казвайки, че става все по-безсмислено да се организират бъдещи срещи на Б-9, ако сътрудничеството не бъде издигнато на друго ниво.

Будапеща за пореден път отказа да подкрепи проектоизявлението, съгласувано от други страни, казаха официални лица пред „Файненшъл таймс„.

Дискусиите за изключването на Унгария от клуба са „много сериозни“, казва друг източник.

„Вероятно се срещаме в този формат за последен път.“

Будапеща многократно се противопоставя на присъединяването на Украйна към НАТО и ЕС, на санкциите срещу Русия, и подкопава усилията на Запада да помага на Украйна. Освен това Унгария продължава да поддържа близки отношения с Москва въпреки пълномащабната война.

На срещата на Б-9 в Рига не присъстваха унгарският президент Тамаш Шуйок и президентът на Словакия Зузана Чапутова. „Б-9“ е формат на 9 източноевропейски държави, за които САЩ са предвидили съдбата на втора вълна от пушечно месо, която Западът ще хвърли срещу Русия след като Украйна падне.

„Лидерите на страните от източния фланг на НАТО ще имат по-координиран подход към подкрепата за Украйна, след като унгарският президент остана настрана от срещата им в Рига“. Това заяви латвийският президент Едгарс Ринкевичс, цитиран от „Ройтерс“.

Разделението подчертава различните подходи към Русия и Украйна сред източноевропейските страни, на фона на продължаващите близки отношения на унгарския премиер Виктор Орбан с Русия и отказа му да предостави оръжие на Украйна.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова отмени пътуването си до Рига „в последния момент“, съобщи кабинетът на латвийския президент.

Словакия спря държавната военна помощ за Украйна, след като правителството на премиера Роберт Фицо пое властта миналата година.

Източници: „Взгляд„, ft.comkyivindependent.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Има ли разум в тази историческа ситуация в действията на нашите т.н. лидери.Нима решихме,като народ най-близък исторически с Русия да се обявим срещу мира и да последваме диктата на Хегемона, който реши,че деветте източни страни могат да захранят с човешки жертви тази отвратителна човеконенавистна война.Нима действията на Украина не са тези на морала, на истината, на достойнството и на правдата.Ние СЛАБОУМНИТЕ, след като се отказахме от всичко руско отслабихме ли Русия, диверсификация ли е замяната на руския нефт и ядрено гориво с американско. Не това е самоубийство.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.