Украински офицер: Руснаците превзеха Авдеевка заради предимство във въоръжението и добра тактика

Това, че бе дадена заповед да се изтеглят войските от Авдеевка, е правилно. Неправилно е, че тя не беше дадена по-рано, когато е станало ясно, че има реална заплаха от обкръжаване. Заради това забавяне изтеглянето се осъществи с големи трудности и загуби“, разказва офицер от украинската армия пред украинското издание „Страна„.

„Сега най-често се посочват две причини за случилото се – пълното превъзходство на руснаците в жива сила и пълното превъзходство в оръжия. Особено в бомбите КАБ.

Но това е само част от проблема.

Всъщност врагът няма тотално превъзходство в жива сила. Ако се вземе средно, руското предимство в жива сила на фронта е някъде около 1:1,5-1,7. Но лошото е, че това съотношение се променя в полза на врага. Към края на лятото на 2022 г. ние имахме значително предимство в живата сила. Но още през пролетта на 2023 г. на фронта имаше паритет. А от есента насам руснаците имат предимство. И то се увеличава. Причините са нашите проблеми с мобилизацията и загубите по време на настъплението през лятото на 2023 г.

В началото на февруари при Авдеевка руснаците имаха по-голямо предимство – около четири пъти. Но това беше следствие от редица други фактори, които изиграха основна роля за падането на града. Основната причина е, че руснаците са се научили да изолират бойното поле. Тоест да унищожат логистиката ни. В резултат на това нашите подразделения на предна линия не получаваха необходимото количество запаси и боеприпаси. И постепенно силите ни се изтощаваха и се образуваха пролуки, в които врагът проникваше.https://t.me/stranaua/144161?embed=1

Разбира се, това не би било възможно без предимство на руснаците във въоръжението. Много вече беше казано за бомбите КАБ и огромната им роля за нанасянето на поражения върху нас. Но сега руснаците имат и много голямо предимство в боеприпасите, което не винаги може да бъде компенсирано от дроновете FPV, особено след като руснаците също разполагат с голямо количество дронове.

От значение също така е не само предимството в боеприпасите, но и управлението на огъня. Руснаците са се научили да нанасят бързи удари веднага след откриване на целта. Само преди година това не беше така. И като цяло тактиката им и цялата система за управление на боя са се променили много.

Преди година всички обсъждаха уж пробивната тактика на „вагнеровците“ – постоянни вълни от атаки на малки пехотни групи, няколко вълни се унищожаваха, но накрая следващата вълна стигаше до окопите. В действителност обаче това беше просто една тъпа месомелачка – огромни жертви с минимални резултати. На Пригожин вероятно не му пукаше за загубите – той си създаваше политически имидж, за което му трябваше да превземе Бахмут на всяка цена. Но благодарение на пиара тази тактика тогава се възприемаше като някакво ноу-хау. И по време на лятната офанзива на юг и ние, и руснаците започнахме да я прилагаме. Но много бързо се разбра, че тя води само до огромни загуби. И е почти безполезна.

Затова през есента настъплението ни спря. А руснаците, които също претърпяха големи загуби при Авдеевка, промениха тактиката си.

Те използват подразделенията „Щорм Z“ и „Щорм V“, за да напипат слабите ни места, след което хвърлят ударни отряди, за да пробият отбраната. Постоянно се нанасят отвличащи удари, които разтягат резервите ни. Използват тунели. В същото време нанасят удари по тила и логистиката ни. Наблюдаваме и значително подобрение на координацията и комуникацията от страна на противника. Някои отдават това на появата на Starlinks при руснаците, други казват, че те имат някои свои разработки. Но факт е, че сега те вземат решения много по-бързо и стрелят по-точно. И при тази тактика имат по-малко жертви, отколкото при Бахмут.

Всичко това заедно променя ситуацията на бойното поле не в наша полза. Не се променя бързо. Не е така, че утре някъде руснаците да успеят да пробият фронта за ден-два. Но постепенно, седмица след седмица, те изчерпват силите ни и в крайна сметка положението може да стане много лошо. Особено ако руснаците проведат още една вълна на мобилизация.

Как да се противопоставим на това? Тук няма да бъда оригинален – трябват ни повече войници, повече снаряди, повече дронове. И трябва рязко да засилим фронтовата противовъздушна отбрана, за да се борим със самолетите и КАБовете. Но дали всичко това е реалистично – не знам. Мобилизацията и доставките на оръжие не са от моето ниво на компетентност“, казва украинският офицер.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Лесен начин има, нато се включва във войната, както в Сърбия, Либия и в 90те. И признае ли те сегашната Русия за участник във войната, те връща в каменния век. Който във времето не живее лае от страха

  2. Да обявиш руснаците за свои врагове и да прегърнеш краката на англосаксонците и бившите колониални поробители, това, което се мъчат да направят у нас и нашите отвратителни подлоги се НАКАЗВА, кармично и всякак си.Що като напиша нещо в коя да е търсачка най-често ме води към руски, а не към английски, германски или френски сайтове. Отговорете си бе. Колко колонии е имала по света Русия, колко военни бази. Щатите държат около 800военни бази по цялата планета и огромни сили в Германия и Япония. От кого се защитават там, от русия ли.

  3. Руснаците утилизират и своите пандизчии и украинските ултраси. Перфектен резултат!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.