Тед Снайдър: Войната между Запада и Изтока в Украйна започна още през 2004 г.

Автор: Тед Снайдър, When Did Ukraine Become a Flashpoint? – The American Conservative

Кога бе взето решението бурето с барут Украйна да бъде взривено?

Украйна винаги е била национално разделена. Северозападна и част от Централна Украйна – територии, които някога са били част от Полско-Литовската държава, а после и от Австро-Унгарската империя, винаги са били под културното влияние на Европа. Югоизтокът пък, изконна част от Русия и почти през цялото време част от Руската империя, винаги е бил обърнат на Изток, към Русия. След разпадането на СССР и обявяването на независима Украйна, нейната Западна част винаги е гласувала за кандидат-президенти с европейски ориентирана политика, а Източна Украйна е гласувала за президенти с проруски ориентирана политика. (Украйна е полупрезидентска република). Страната е в плен на тази игра между двете половини, всяка от които дърпа чергата към себе си с риск чергата да се съдере на две половини.

Разкъсването в крайна сметка се случва. То става драматично с преврата през 2014 г., който е организиран и спонсориран от Съединените щати. Този преврат е замислен, за да смени приятелски настроения към Русия президент Янукович с президент, избран от Съединените щати и Украйна да бъде придърпана в европейската и натовска сфера на влияние.

За дата на преврата беше избран моментът, в който Украйна трябваше да направи избор към кой от двата икономически съюза  да се присъедини – към Европейския съюз под егидата на САЩ или към ЕврАзийския с Русия. И както географията и историята на тази страна предсказват, в своите предпочитания украинците бяха разделени почти поравно. Когато САЩ и ЕС отхвърлиха предложението на Путин Украйна да влезе в ЕС, но да остане военно неутрална страна (буферна зона, която не е член на НАТО каквито са Австрия и Финландия), съдбоносното дърпане на чергата започна.

Офертата на ЕС беше de facto членство в НАТО, примамка за което беше обещанието на по-късен етап страната да стане част и от икономическия блок ЕС. Принстънският почетен професор по Русия с множество научни изследвания Стивън Коен казва, че сключеното в онзи момент споразумение за сътрудничество между ЕС и Украйна „включваше и разпоредби на „политиката за сигурност…, които биха подчинили Украйна на НАТО без страната изобщо да е част от военния съюз“. Разпоредбите задължаваха Украйна да „се придържа към „военната политика и политиката за сигурност“ на Европа“. Член 4 от Споразумението за асоцииране на Украйна гласи, че споразумението ще насърчи постепенното сближаване по въпросите на външните работи и сигурността, с цел все по-активно включване на Украйна в европейското пространство за сигурност.“ Член 7 от Споразумението говори за сближаване на сигурността и отбраната, а член 10 допълва, че „страните ще изследват потенциала за военно и технологично сътрудничество“.

В последвалия преврат Съединените щати избраха и поставиха президент, който гледаше на Запад към Европа и Америка.

След като Украйна беше издърпана в американската сфера на влияние, Путин изтегли Русия от договорите между страните, подписани след Студената война и се противопостави на водения от САЩ западен блок от държави, подмолно работещи за установяването на глобален еднополярен свят с център Вашингтон. Русия анексира Крим и войната между Донбас на Изток и Киев и Западна Украйна започна. Тук е редно да кажем и че е много спорен въпросът дали хората от Южна и Източна Украйна, които са православни и рускоезични, изобщо са един народ с хората в Западна и част от Централна Украйна, които са украино-говорящи униати.

АВТОРЪТ ТЕД СНАЙДЪР

Но процесът по превръщането на Украйна в точка на възпламеняване, започна много преди 2014 г.

На Запад винаги се е знаело, че Украйна е потенциална точка на възпламеняване. Ето защо вътрешен проектодокумент на Съединените щати от 1991 г. препоръчва отлагането на „възможността Украйна да се присъедини към съюзническата програма на НАТО“ (т.е. присъединяването към НАТО) за „по-късен етап“. През 1993 г. Великобритания предупреждава съветника на Клинтън по въпросите на националната сигурност Антъни Лейк, че „разширяването на НАТО с включване на Украйна ще пресече най-червената от всички червени линии на Русия“. Дори Ричард Холбрук, който агресивно настоява за експанзия на НАТО към границите на Русия, отговаря, че НАТО е „алианс, в който Украйна вероятно никога няма да влезе“.

В един забравен по-ранен епизод тогавашният посланик на САЩ в Москва Уилям Бърнс, който в момента е директор на ЦРУ, докладва на Кондолиза Райс, че „Влизането на Украйна в НАТО е най-голямата от всички червени линии за руския политически и бизнес елит (не само за Путин). „Още не съм намерил нито един човек в Кремъл и извън него, който да гледа на влизането на Украйна в НАТО като на нещо различно от директно предизвикателство към руската сигурност и интереси. Ако влезем в Украйна, днешна Русия ще отговори.“, завършва в грамата си посланик Бърнс.

Така от теоретични догадки Западът премина в действие. Случи се през 2008 г., на срещата на върха на НАТО в Букурещ. В опит да ускори членството на Грузия и Украйна в НАТО президентът Буш приканва събранието да „подпише предприсъединителен документ за членството на Грузия и Украйна в Североатлантическия алианс“. Този опит на Буш да форсира събитията е блокиран от германския канцлер Ангела Меркел и от френския президент Никола Саркози. Като компромис, на Грузия и Украйна е гарантирано евентуално членство: „НАТО приветства евроатлантическите аспирации на Грузия и Украйна за членство. Днес се съгласяваме, че тези държави ще станат вбъдеще членки на НАТО“.

Руското ръководство даде ясно да се разбере, че гледа на това обещание като на екзистенциална заплаха. Путин предупреди, че членство на Грузия и Украйна в НАТО е „директна заплаха“ за руската сигурност. Джон Миършаймър цитира руски журналист, който описва момента, в който Путин научил новината. Той е „побеснял от гняв“ и е казал, че „ако Украйна влезе в НАТО, това ще стане без Крим и Югоизточните региони. Тя просто ще се разпадне“.

Много преди това украинската вътрешна политика беше започнала да сигнализира приближаващата криза. Виктор Янукович, кандидатът на руско-ориентирания Юго-Изток изгуби президентските избори през 2004 г. от Виктор Юшченко, подкрепата за когото идваше от Западните региони, клонящи към ЕС и НАТО.

Държавният секретар на САЩ Мадлин Олбрайт се ръкува с тогавашния украински премиер Виктор Юшченко през май 2000 г. в Държавния департамент във Вашингтон (Manny Ceneta/AFP via Getty Images)

Путин ясно изрази подкрепата си за Янукович. Той отиде в Киев, за да подкрепи кампанията му, публично му пожела успех и похвали икономическите дейности на кабинета на Янукович. В книгата си „Путин“ Филип Шорт пише, че политическият стратег на Кремъл Глеб Павловски се мести в Киев, за да съветва лично предизборния щаб на Янукович.

Първият тур завършва с 39,87% на 39,32% в полза на Юшченко. Изборите влизат във втори тур, в който Янукович буквално разгромява западния кандидат Юшченко. Следват протести – цветната Оранжева революция от 2004 г., организирана и спонсорирана от САЩ. След които очевидната победа на Янукович е отхвърлена от Върховния съд на Украйна. Насрочват се нови избори.

Украинските и западните медии се занимаваха единствено с подкрепата на Кремъл за Янукович, като спазват пълна тишина относно подкрепата на Съединените щати за Юшченко. Филип Шорт пише, че през тази изборна година Джордж У. Буш, Хенри Кисинджър и Джон Маккейн са посетили Украйна по два пъти, за да посочат и наложат предпочитания от тях резултат. Буш „изпрати председателя на сенатската Комисия по външните работи Ричард Лугар в Киев като негов личен емисар“, който 6 месеца живя и работи в Киев. Шорт пише още, че Збигнев Бжежински, който беше съветник по националната сигурност при Картър, отива още по-далеч, като публично обявява „колко е важно отделянето на Украйна от руската прегръдка“.

Изборите от 2004 г. се трансформират във война на дърпане на чергата Украйна между Съединените щати и Русия. Може би тъкмо тогава Украйна за първи път става точката на възпламеняване на нещо, което ще се превърне в нова Студена война.

Назначеният от Запада кандидат Юшченко печели новите президентски избори с фрапиращи измами. Опозицията обжалва, но никой не й обръща внимание – защото по това време цялата администрация в Киев – от службите и прокуратурата до силите за сигурност са пропити от американска агентура. Путин казва „Те крадат Украйна заедно с милионите руснаци в нея пред очите ми.“ Това се случва през 2004 г.

Източник: theamericanconservative.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

13 коментара

  1. Грешите, Австрия води само война на територията на Русия в районите на днешните Полша и Украйна, това е Първата световна война, но никога австрийците не са владяли тези територии, простао са нападнали Русия, убивали са, създали са концентрационни лагери за руснаците, които де факто са днешните поляци и украинци, но австро-немците губят войната от Англия, Русия, Франция, това е било просто едно нападение над тогавашна Русия(днешна Украйна,Полша)и варварства извършени върху населението, включително и с химически оръжия, но австрийците никога не са владяли тези земи и нямат нищо общо с Полша или Украйна, които де факто са руснаци по произход!

  2. Продължавам с историческите факти:

    Самата Унгария, също е била жертва на Австрия и заграбена от Австрия и не я намесвайте, в миналото, руската граница е била в днешна Румъния(тогава държава Румъния не е съществувала, а са били предимно български , също и руски болярства в източните части).
    През XVIII век, Австрия иска помощ от Русия срещу Унгария, руснаците идват, побеждават унгарците и се оттеглят, но австрийците заграбват омаломощената Унгария и след това се опитват да заграбят и доста славянски територии! Малко по-късно ,когато се създава Румъния като изкуствена държава(1861г.-1865г.) с изкуствен език, на престола на Румъния австрийците поставят своя марионетка срещу който има маса бунтове на населението от местните боляри, предимно българско население, но и руско и малко унгарско.

  3. И още един исторически факт: не намесвайте Унгария в тези гадости, самата Унгария, също е била жертва на Австрия и заграбена от Австрия!

  4. И не слагайте Унгария в този кюп и не казвайте „Австро-Унгария“, защото самата Унгария, също е била заграбена от Австрия и са попаднали под игото на австрийците не по своя воля, а с насилие!

  5. Унгария, също е била заграбена с насилие от австрийците в миналото, не я намесвайте!

  6. Първо, преди да пишете тази статия, трябва да уточните, че такова чудо като „държава Украйна“ не е съществувало някога изобщо, а това е Русия и се нарича Украйна, защото е У КРАЯ(в покрайнините) на Русия, а преди това се е наричала Малорусия(малка Русия) и с други руски наименования, също трябва да уточните, че украинците са руснаци по проиход, те са руснаци!И чак тогава пишете глупостите си!
    Защото не Украйна, а Русия е била нападана там през ПСВ и ВСВ, „Украйна“ е просто дума за местоположение у-край-на, а не държава!
    Или поне питайте някой славист, за да ви обясни думата „у края(У-край-на)“, за да не пишете глупости!

  7. За да не пишете глупости, първо научете, че такова чудо като „държава Украйна“ , не е съществувало изобщо някога и че „У-край-на(в покрайнините)“ е дума за местоположение,а не за държава и че това е руска територия с руско население, украинците също са руснаци!

  8. И както Македония е България, братко.
    Българи наши братя са умирали за Македония.
    Това е истината.
    Окраината е Русия, Косово е Сърбия, Македония е България.

  9. Има нещо, което само някои ще разберете.
    Центърът им е нещо, което не е с човешки произход и няма Душа.
    Времето за това нещо тече по различен начин- функциунира от поне 500 години.
    То служи на сатаната.
    Не знам какво е, но със сигурност е жестоко, зверско и без Божествен произход.
    Полусинтетично е.
    Затова иска да превърне нас и планетата ни в синтетика. Да изсмуче CO2 от атмосферата- за да нямаме кислород.
    Да картотекира всеки храст и насекомо.
    Това е нещо зловещо. То не е с Божествен произход. То няма душа и живот. Със сигурност е от нечовешки произход.

    • Сигурно имаш в предвид ИИ, който се опитва да превземе нашата планета !?

      • Не знам точно какво е, но със сигурност не е с човешки произход и няма Душа.
        ИИ го съпортва.
        Това е нещо много зловещо.
        За него втемето протича по друг начин.
        То съществува от минимум 500 години. Гледа на нас като на хлебарки.
        Това нещо със сигурност не е с човешки произход. И най- важното- то е наш враг. Иска да ни унищожи.

  10. Това нещо крие от нас божествената ни същност.
    То крие от вас това- че сте създадени за живот с продължителност минимум 900-1200 години. Така е било с библейските хора.
    Това нещо е много зловещо.
    Според мен е полусинтетично.
    Това нещо иска да направи от планетата ни синтетика без живот. Да картотекира всяка мушичка и храстче. Вече го прави.
    То няма нужда от кислород- затова убива кислорода и живота. Затова убива всичко живо. Затова ни пръска с неизвестни на планетата ни субстанции.
    Според мен е с извънземен произход.
    Друг вид- жесток и зъл, който се е внедрил при нас преди поне 24000 години.
    Без Душа.
    Синтетичен.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.