„Тайм“: Зеленски заяви, че Западът го е предал!

Автор: Симон Шустер, „Тайм 

„Най-страшното е, че част от света свикна с войната“, каза украинският президент Володимир Зеленски пред сп. „Тайм„. Списанието описва септемврийското посещение на Зеленски в Съединените щати – по-рано американските медии писаха, че този път украинският президент е бил приет там много по-студено, отколкото през първата година на войната.

По време на посещението си Зеленски е изглеждал самотен, афектиран и отчаян. Самият той обяснява това с факта, че се е уморил да убеждава съюзниците, че с тяхна помощ Украйна ще победи руската армия. „Никой не вярва в нашата победа толкова, колкото аз. Никой“, казва Зеленски пред изданието след посещението и добавя, че американските политици са го попитали директно какво ще се случи с Украйна, ако тя загуби помощта на САЩ. „Ще загубим и войната, и независимостта си“, отговорил им Зеленски.

Двадесет месеца след началото на войната около една пета от територията на Украйна остава под руска окупация. Убити са стотици хиляди украински войници и десетки хиляди цивилни, а при последните си пътувания до западни столици Зеленски усеща, че глобалният интерес към войната е отслабнал. Както и нивото на международната подкрепа.

„Най-лошото е, че част от света свикна с войната в Украйна“, отбеляза украинският президент. – „Умората от войната идва като вълна. Виждате я в Съединените щати, в Европа. И виждаме, че е достатъчно те [жителите на западните страни] малко да се уморят, и започват да гледат на всичко това като на телевизионен сериал. Казват си: „Не мога да гледам това за десети път, писна ми“.

Посещението на Зеленски във Вашингтон не е променило ситуацията с все по-намаляващата подкрепа за Украйна в САЩ, пише „Тайм“. Проучване на Ройтерс показва, че продължаването на доставките на оръжие за Украйна се подкрепя от 41% от американците – през юни, 23 г., когато Украйна започна мащабна си контраофанзива, те са били 65%. Тази офанзива продължава с мъчително темпо и с огромни загуби, поради което за Зеленски става все по-трудно да убеди партньорите си, че победата е близка. С избухването на войната в Израел дори задържането на вниманието на света върху Украйна се превърна в голямо предизвикателство.

Обичайната искра на оптимизма му, чувството му за хумор, склонността му да оживява срещите във военната зала с шегички или пиперливи вицове – нищо от тези качества на Зеленски не е останало у него през втората година на тотална война.

Един от събеседниците на изданието, който е член на най-близкото обкръжение на Зеленски, отбелязва, че от Вашингтон президентът се е върнал в Киев „зъл“. „Идва, изслушва новините, дава нареждания и си тръгва“, описва поведението на президента един от дългогодишните членове на екипа му. Друг източник твърди, че Зеленски се чувствал „предаден“ от западните си съюзници, защото го оставили без средства за спечелване на войната, а само със средства за нейното максимално удължаване.

Хора от екипа на Зеленски обаче отбелязват пред „Тайм“, че президентът непоколебимо вярва в пълната победа на Украйна. „Той се самозалъгва“, казва един от тях. – Ние нямаме никакви варианти. Не побеждаваме. Но опитайте се да му го кажете“.

Самият Зеленски е потвърдил в интервюто си за списанието, че не обмисля преговори с руските власти: „Може би това ще успокои някои хора в нашата страна, а и извън нея, поне тези, които искат да приключат нещата на всяка цена. Но за мен това е проблем, защото ние оставаме с тази взривоопасна сила по границите си. Ние само отлагаме детонацията ѝ“, допълва той.

Зеленски се опасява, че ако Украйна не спре напълно Русия, ситуацията ще се влоши още повече: „Третата световна война може да започне в Украйна, да продължи в Израел и след това да се разпространи в Азия. И след това да избухне някъде другаде“.

Според „Тайм“ предстоящата зима може да се окаже дори по-трудна за Украйна от предишната – тогава руските войски редовно бомбардираха инфраструктурни обекти в опит да унищожат енергийната система на страната. Ако преди година украинците са обвинявали само Русия за прекъсванията на електрозахранването, то сега недоволството можело да се прехвърли и върху официалните лица, предполага списанието.

Трудностите идват от студеното време и напредването по фронтовата линия. В резултат на това ръководството на Украйна може да претърпи значителни размествания, пише „Тайм“, цитирайки анонимни източници. Според тях се предполага, че един от министрите и един от високопоставените генерали щял да бъде уволнен – те ще бъдат държани отговорни за „бавния прогрес на фронта“ по време на контраофанзивата.

Позовавайки се на неназовани източници от ръководството на страната и армията, изданието твърди, че ВСУ няма достатъчно техника и жива сила. Според събеседниците на „Тайм“ заради това някои командири отказват да изпълняват заповеди – дори ако те идват от кабинета на президента: „Къде са оръжията? Къде е артилерията? Къде са новобранците?“

В някои родове войски недостигът на личен състав е станал дори по-страшен от дефицита на оръжия и боеприпаси. Един от близките помощници на Зеленски казва, че дори САЩ и съюзниците им да предоставят всички оръжия, които са обещали, „нямаме хора, които да ги използват“.

„Не се движим напред. Те просто искат да седят в окопите и да поддържат линията“, казва той. „Но така не можем да спечелим войната“ , казва той.

Освен това според „Тайм“ западните партньори са недоволни от ситуацията с корупцията в Украйна. Преди посещението на украинския президент във Вашингтон Белият дом подготви списък с антикорупционни реформи, които Киев да предприеме. Един от помощниците, които са пътували със Зеленски до САЩ, споделя пред изданието, че тези предложения са били насочени към най-високите етажи на държавната йерархия. „Това не бяха предложения“, казва друг президентски съветник.“Това бяха условия.“

За да отговори на това, Зеленски е предприел някои решителни стъпки. Така например в началото на септември 2023 г. именно на фона на корупционните скандали е уволнен министърът на отбраната Алексей Резников.

Ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак подчертава в разговор с изданието, че висшето ръководство „не живее в разкош“. Средната заплата в президентската канцелария е около 1000 долара, а по-високопоставените служители получават около 1500 долара.

В същото време неназован съветник на Зеленски казва, че „хората крадат, сякаш няма да има утре“ – и уволнението на Резников не променя ситуацията. Преди това събеседникът на „Тайм“ помолил репортера да изключи диктофона, за да „говори по-свободно“.

Още от първите дни на руската инвазия основният приоритет на Зеленски и може би главният му принос за защитата на страната е да привлече вниманието към Украйна и да сплоти демократичния свят за нейната кауза. И двете задачи станаха много по-трудни с избухването на войната в Израел. Фокусът на съюзниците на Украйна в САЩ и Европа, както и на световните медии, бързо се измести към ивицата Газа.

„Това е логично“, казва Зеленски. „Разбира се, че ние губим от събитията в Близкия изток. Хората умират и там е необходима помощта на света, за да се спасят човешки животи, да се спаси човечеството“. Зеленски иска да помогне. След кризисната среща с помощниците си той поиска от израелското правителство разрешение да посети страната им в знак на солидарност. Отговорът се появява седмица по-късно в съобщенията на израелските медии: „Времето не е подходящо.“

Няколко дни по-късно президентът Байдън се опита да излезе от безизходицата, която Зеленски беше видял на Капитолийския хълм. Вместо да поиска от Конгреса да гласува още един самостоятелен пакет от помощи за Украйна, Байдън го включи в пакет с други приоритети, включително подкрепа за Израел и сигурността на американско-мексиканската граница. Пакетът ще струва 105 млрд. долара, като 61 млрд. долара от тях ще бъдат предназначени за Украйна. „Това е интелигентна инвестиция – каза Байдън, – която ще донесе дивиденти за американската сигурност на поколенията.“

Но това беше и признание, че сама по себе си помощта за Украйна вече няма големи шансове във Вашингтон, пише „Тайм“. Зеленски признава, че ръцете на Байдън изглежда са вързани от опозицията на републиканците. Белият дом, казва той, остава ангажиран с помощта за Украйна. Но аргументите за споделените ценности вече нямат голямо влияние върху американските политици или хората, които ги избират. „Политиката е такава. Те претеглят собствените си интереси.“, казва той с уморена усмивка, пише изданието.

В началото на руската инвазия основната задача на Зеленски е да поддържа симпатиите на света на страната на Украйна. Сега задачата му обаче стана много по-сложна. По време на своите задгранични пътувания и президентски телефонни разговори той трябва да убеди световните лидери, че помощта за Украйна е в техен собствен национален интерес, че тя, както се изрази Байдън, „ще им донесе дивиденти“. Постигането на тази цел става все по-трудно с увеличаването на глобалните кризи. Но изправен пред алтернативата да замрази войната или да я изгуби, Зеленски не вижда друга възможност, освен да продължи през зимата и след това. „Не мисля, че Украйна може да си позволи да се умори от войната“, казва той, цитиран от „Тайм“.

Автор: Симон Шустер, „Тайм 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

 1. Нещастен клоун и наркоман. Тебе те предадоха още през 2014, като те оставиха да повярваш, че си велик и значим. Всъщност ти си пионка, пушечно месо и съвсем нормално е да те изритат, когато не си нужен. Ако беше гледал внимателно как постъпва америка с местния слугинаж, назначен от нея в завладяните територии щеше да знаеш какво те чака и нямаше да се набуташ на тази позиция. Войната ще свърши само по един начин – с победа на Русия, а тебе и тези като тебе ще ги стигне съдбата на хитлериския елит обесване, разстрел и други подобни. Ти вече политически си труп, а физически ще бъдеш труп в много близко бъдеще. А на гроба ти „благодарните“ украинци ще построят най – голямата обществена тоалетна в Европа.
  Проклет да си заради кръвта на убитите от тебе украински и Руски граждани!

 2. Лъже, кирчо тъпира и ококореният педераст заедно с академичното глистче ще го подкрепят докато затрият България.

 3. В изненадващо обръщение към българския народ, руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова да застане в защита на България, но се натъкнал на преграда в лицето на някои български политици. Путин подчерта, че историческите и културните връзки между двете страни са дълбоки и че Русия никога не би оставила България без подкрепа в труден момент.

  Източник: dailystandart.eu

  ПП: нямам идея истина ли е, но ако е… правете баници…:)

  • Дано го е казал, макар да звучи като истина с намесата на политиците-дебългаризатори.
   Народите по цяла европа се надават пак на руските танкове, но аз честно казано не съм много сигурен дали си заслужава руски братя да похарчат кръвта си за евроГийската паплач.
   Благодаря много за добрата новина!

 4. „……………Руските медии със сензационно предупреждение към Българите: Западът планира нов фалшив…

  Руските информационни агенции отправиха сериозно предупреждение към българските граждани, твърдейки, че западните сили възнамеряват да въведат нов, умишлено иницииран локдаун и пандемия, базирана на манипулирани данни за заболяваемостта от COVID-19.

  Според публикацията, зад този план стоят високопоставени представители на проамериканските и прозападните политически сили в България, чиято цел е да утвърдят своето влияние и контрол върху страната, като използват пандемията като инструмент за постигане на своите цели.

  “Те са готови на всичко, за да запазят своята власт и да подчинят България на своите западни господари. Новият локдаун и пандемия са част от техния план да уплашат и контролират българското общество”, се казва в статията.

  Авторите на публикацията твърдят, че руските служби за сигурност разполагат с достоверна информация, която потвърждава тези планове, и призовават българските граждани да бъдат нащрек и критично настроени към официалната информация, която се разпространява от властите.

  “Не позволявайте да бъдете манипулирани и подведени от техните лъжи. Само заедно можем да се противопоставим на техните опити за контрол и да запазим нашата свобода и независимост”, завършва статията…………..“

  Най-смешно ми стана след като видях освен пророчествата тази новина :)
  Ми то ние няколко години преди руските медии пишем за великата вакси заплаха…….
  Лягам си усмихнат, макар напоследък да влизам рядко да чета или пиша……. нещо взе да не ми пука вече.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *