Софийският университет: Дарина Григорова пропагандира руски политически идеи, недопустими за преподавател

Софийският университет „Свети Климент Охридски“ излезе с остра позиция по повод интервю на проф. Дарина Григорова пред „Поглединфо“, дадено от нея във връзка със събарянето и нарязването на фигурите от Паметника на Съветската армия. В интервюто си проф. Григорова разказва каква е историческата истина. От Алма Матер твърдят, че с тази си публична изява Григорова пропагандира политически идеи, които уронват престижа на учебното заведение.

Ето цялата позиция на Софийския университет:

По повод получените многобройни протестни писма срещу лансираните тези и идеи в интервю на Дарина Григорова, Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заявява, че се разграничава категорично от изразената от нейна страна позиция.

Считаме, че материали с подобно съдържание нагнетяват допълнително съществуващото в страната обществено напрежение и обслужват интересите на руската пропаганда, свързана с войната в Украйна. Изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова е нейно лично мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разума и академизма.

Намираме за недопустимо подобно поведение от страна на университетски преподавател, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната.

Ето я декларацията на Софийския университет

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Средището на науката и академичното образование не трябва ли да защитава фактическата истина? Или „истината“ е относително понятие в зависимост от това кой плаща??? Безобразие, безобразие. Това означава ли, че в специалност „История“ не се изучават исторически факти, а се интерпретират в зависимост от това кой управлява?????
    В такъв случай СУ трябва да се преименува на интерпретативно заведение.

  2. И интервюто на Н.Пр. г.жа Митрофанова не чух, а мнението на анонимния съвет уж българско радио. Подобно интервюто с Проф. Григорова го няма и отново страхливи скрили се зад колективен орган го клеймят. Нямате ли имена. И Богдан Филов колективно хвалеибствали и после еднолично поели вината си, нищо не е ново, и колелото се върти, днес подлизурковците горе, утре в калта

  3. Не бих казъл за членовете на този Академичен съвет, че са просте само и само да не обидя простите. Те просто не знаят каква услуга вършат на проф. Григорова. Няма лоша реклама – тяхното мнение ще подтикне мнозина, да се заинтересуват от книгите на проф. Григорова. Аз съм един от бъдещите нейни читатели. Днес мога да изразя единствено моето съжаление, че не съм студент на проф. Григорова – по обективни причини свързани с възрастта ми. Докато в България има такива жени като нея, не всичко е загубено. Хвала госпожо Григорова! Никой на този свят не е успял да победи истината – да я скрие временно да, но да я победи – не. Борците за истина са непобедими!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.