Свещеници настояват Николай Пловдивски и духовниците, които служиха с украинските разколници, да бъдат наказани

На снимката: Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският Киприан и Доростолският Яков, Величкият епископ Сионий – игумен на Троянската и Бачковската света обител, Смолянският епископ Висарион на службата в “Свети Стефан” в Истанбул заедно с разколниците от неканоничната Православна църква на Украйна. 19 май 2024г.

Свещеници от Пирдопска духовна околия изпратиха отворено писмо до Светия Синод на БПЦ с настояване тримата митрополити и двамата епископи, които съслужиха с неканоничната Православна църква на Украйна да понесат отговорност за действията си.

Ето текста на отвореното писмо: 

ДО СВЕТИЯ СИНОД 
НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА – 
БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

Ваши високопреосвещенства,

 Долуподписаните свещеници от Пирдопска духовна околия, Ловчанска митрополия, с тревога се обръщаме към Св. синод във връзка със случилото се на 19 май 2024 г. в манастира Балъклъ в Турция съслужение и евхаристийно общение на петима български архиереи с представители на т. нар. Православна църква на Украйна.

Държим смирено, но и предвид важността на въпроса – ясно и твърдо, да заявим следното:

1. Категорично възразяваме БПЦ да участва в политически дела, които освен всичко друго протичат и извън границите на страната ни. Напомняме, че канонична Христова църква в пределите на Украйна винаги и за всички е била Украинската православна църква, сега водена от Киевския митрополит Онуфрий, а новосъздадената и усилено промотирана от Константинополския патриарх Вартоломей ПЦУ: в най-добрия случай – геополитически проект в църковни одежди, а във всеки случай – лъжецърква.

2. Настояваме тримата митрополити и двамата епископи да понесат отговорност за тежкото самочиние, с което нанесоха рана не на себе си, а на цялото църковно тяло и точно преди избора на патриарх внесоха тежък смут, заплашващ единството на Христовата църква в България.

3. Изразяваме негодувание от нововъведената от Фенер и все по-усилено употребявана еклесиологична терминология за „Църква-майка” и нейни „дъщери”, с което бива подменяно изконното разбиране за Църквата като тайнствено Тяло Христово и като видимо стадо с пастир Господ Иисус Христос; вместо това бива налагано схващане за Църквата като глобална човешка институция с корпоративен характер. Изразяваме учудване и дълбоко неразбиране защо подобна терминология започва да се чува и от устата на български архиереи, и то от най-високо място…

4. Заявяваме, че присъствието на патриарх Вартоломей на предстоящия избор за български патриарх, за което той твърди, че е поканен, е безусловно нежелано. Със своите действия и заявления от последните години патриарх Вартоломей неизменно се превръща в източник на тежка съблазън за голяма част от вярващите в България, а след учредяването на ПЦУ – вече и за вселенската Църква. Не желаем присъствието му и заради сегашното въвличане на български архиереи в беззаконието си.

5. Подчертаваме, че никой нито ни е принудил, нито предложил, нито подтикнал да напишем това писмо, а се водим единствено от съвестта си на свещеници и християни.

23.05.2024 г.
гр. Пирдоп
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
С почитание и покорство в Христа към Ваши високопреосвещенства
оставаме верни чеда на светата православна Църква:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Пълна подкрепа за Пирдопска духовна околия. Националните предатели в расо, които тласкат православните българи в обятията на сатаната се наказват с клада!

  2. Подкрепа и от мен!
    Срещу антиправославната ерес, служеща на Сатан!
    Господ Бог Иисус Христос да ви оправи!
    Амин!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.