Световните медии за речта на Путин: Краят на западната хегемония е необратим

NYT подчертава тези думи на руския президент, които според вестника са ключ към разбирането на бъдещето

Всички световни медии коментираха речта на Владимир Путин на церемонията по подписването на договорите за присъединяване към Руската федерация на Донецка и Луганска народни републики, Запорожка и Херсонска област в Георгиевска зала на Големия Кремълски дворец.

Наричайки присъединяването на четирите региона към Русия „незаконна анексия“, The New York Times цитира Путин, че това е „волята на милиони хора… Това е тяхно право, тяхно неотменимо право“.

Вестникът цитира думите на Путин: „Те „искат да ни видят като колония“, каза г-н Путин. „За тях е изключително важно всички държави да се откажат от суверенитета си в полза на Съединените щати.

Той разказа за дългия списък от западни войни, обхващащи векове, от британската опиумна война в Китай през 19 век до съюзническите бомбардировки с запалителни бомби на Германия, войната във Виетнам и войната в Корея. Според него САЩ са единствената страна, използвала ядрено оръжие във война.

NYT подчертава ключовите думи на Путин, които са важни за разбирането на бъдещето: „Хората, които живеят в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, стават наши граждани – завинаги… Ние призоваваме режима в Киев незабавно да прекрати огъня и всички военни действия .

„В кратко телевизионно появяване в четвъртък г-н Путин… се опита да се представи от правилната страна на историята, твърдейки, че „се формира по-справедлив световен ред“. „Еднополюсната хегемония се разпада неумолимо “, каза Путин. „Това е обективна реалност, която Западът категорично отказва да приеме“, обобщава коментара си изданието.

The Washington Post , използвайки обичайното клише за „незаконна анексия“ и „фиктивни референдуми“, подчертава от цялата реч на Путин обвинението му към „англосаксонците в експлозиите на газопровода „Северен поток“, които предизвикаха напрежение в Северна Европа“ .

Както се казва, кой каквото го боли, за това говори.

Wall Street Journal смята включването на четири района на Източна и Южна Украйна в състава на Русия за „рязка ескалация на конфликта между двете страни“. Изброявайки имената на ръководителите на четирите региона, които се присъединиха към Русия, изданието цитира експерта от Oxford Analytica Джон Маклауд, който ги нарече „твърди момчета, които могат да овладеят всяка критична ситуация „.

Въпреки това „украинците ще нагнетяват напрежението “, каза пред изданието Андрю С. Вайс, вицепрезидент по изследванията във Фондацията за международен мир Карнеги. – Партизанското движение – това ще дойде по-нататък .

Британският The Guardian нарече речта на Владимир Путин „войнствена и гневна“. „Решението на Путин да подпише договори за анексиране на територии, някои от които Русия не контролира напълно, е голяма ескалация на седеммесечната война на Русия и вероятно ще затвори вратата за дипломация за години напред“, посочва, близкото до британските разузнавателни служби издание.

След като споменава накратко „анексията“, френският Le Figaro ясно цитира с одобрение практически цялата реч на Владимир Путин.

„Ние се борим за велика историческа Русия… Виждаме антиколониалното освободително движение да расте по целия свят… Тази сила ще определи нашето политическо бъдеще… срещу деспотизма и диктатурата… Трябва да обърнем срамната страница на западната хегемония…

Ние се борим за велика историческа Русия – за култура, за руски език … който не може да бъде изтрит от лицето на земята … Беше направен много важен духовен избор, избор, който беше отстояван от няколко поколения наши предци и които ние увековечаваме днес, като жители на Луганска и Херсонска област „… Русия е с нас “ , цитира френското издание думите на президента на Русия.

И нито една дума за осъждане на действията на Русия и нейния президент!

Популярният испански вестник ABC смята , че „анексирането на четири … украински региона, което сега се инсценира в Кремъл, представлява поредният опасен завой на Путин не само за Украйна като държава, но и за световния ред, установен след Втората световна война.“

Изданието обръща специално внимание на факта, че „Москва вече предупреди Украйна, че продължаването на нейната контраофанзива с цел връщането на тези четири … региона ще се счита за пряка атака срещу нейния суверенитет, на което неговата страна ще отговори по най-унищожителния начин: „Когато териториалната цялост е застрашена, Русия използва всички средства, с които разполага, включително ядрени оръжия“ .

Италианският Corriere della sera предаде думите на Путин в заглавие: „Готови сме да се справим с Киев“.

„Пред камерите на живо Владимир Путин подписва укази, според които Донецка и Луганска, Запорожка и Херсонска области, откъснати от Украйна през седемте месеца на войната, преминават под прякото управление на Москва. Стъпка, след която „царят“ съзнателно повишава нивото на конфликта “, пише вестникът, като веднага добавя, че може би думите на Путин могат да бъдат „прелюдия към желанието за смекчаване на конфликта “ .

Изданието отбелязва, че според Путин позицията на Запада [за събитията в Украйна] „е заблуда, истинска измама, че обещанията на НАТО за неразширяване са лъжи. Русия няма да живее с тези фалшиви правила. Те искат да ни превърнат в колония: нека не ни говорят за демокрация .

„И накрая, последната фраза: „Краят на западната хегемония е необратим“, обобщава Corriere della sera .

„В речта си Путин каза, че жителите на регионите на Украйна ще бъдат „наши граждани завинаги“. Той призова „киевския режим незабавно да прекрати военните действия, да спре всички военни действия и да се върне на масата за преговори… Ние сме готови за това “ , пише Der Spiegel .

Изданието обръща внимание на факта, че Путин „нарече Запада „сатанински“, защото отхвърля „моралните норми“, „нападна западния либерализъм, който, за разлика от Русия, се отвърна от традиционните и религиозни ценности“, а също така „обвини Запада за експлозиите на газопроводите „Северен поток“ в Балтийско море .

„Путин се вижда начело на „антиколониалното движение “ , казва водещият германски вестник Die Zeit . „Путин започна тирада срещу Запада, който очакваше Русия да се разпадне, след като Съветският съюз се разпадна . “

„И днес Западът се надява, че страната ще се разпадне, защото не може да търпи „свободна и суверенна“ Русия, води хибридна война срещу страната и иска „да я види като колония“. „Англосаксонците“ винаги са били колонизатори, те разделиха света на „васали“ и „варвари и диваци““ ,цитира с видимо удоволствие думите на руския президент германското издание.

Аржентинският La Nation подчертава , че Путин отправи силна заплаха, като каза, че „жителите на Донбас, Херсон и Запорожие завинаги ще останат наши граждани. Ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да защитим нашите територии. Вестникът цитира с разбиране думите на руския президент, че „Западът няма морално право да говори за демокрация…

Те винаги са били колонизатори, а сега искат да лишат тези народи от правото на самоопределение“. И отново цитира руския президент: „Руското външно разузнаване сочи Запада като отговорен за атаката на Северен поток“.

„Речта на Путин беше забележителна с това колко малко Украйна беше спомената директно. Всъщност Путин не смята, че Украйна има някакво значение в този конфликт, той не гледа на руско-украинската война като на война на равни; той смята Украйна по същество за марионетка, инструмент на западните амбиции.

Путин не я смята за страна със собствена автономия или суверенитет “ , пише Ал Джазира, като избягва всякаква критика към Русия и нейния лидер.

Jerusalem Post цитира думите на Путин, че „западната агресия не познава граници, както в случая с унищожаването на тръбопровода Северен поток“, както и че „днес ние се борим за свободата и независимостта на нашата страна от западното влияние, така че хегемонията и диктатурата никога да не се върнат… Ние се борим, за да покажем ясно, че нашите хора, култура и език никога няма да бъдат унищожени от други .

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. СЛАВА ВЕЛИКА БРАТСКА В О В Е К И РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС РУСКИ БРАТЯ ОСВОБОДИТЕЛИ РУСИЯ Н И К О Г А НЕ ПАДА НА КОЛЕНЕ РУСИЯ Н И К О Г А НЕ ГУБИ ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.