Руски военен експерт: НАТО е избрал пътя на ескалация на конфликта с Русия

Отиграването от силите на НАТО на ядрени удари срещу Русия може да означава преход към фаза на практически неконтролируема ескалация на конфликта, заяви военният експерт Константин Сивков пред ВЗГЛЯД. Според него блокът е избрал пътя на ескалацията, въпреки че Москва е предлагала други варианти. По-рано ФСБ заяви, че армията на НАТО е тренирала ядрени удари срещу Русия.

„Северноатлантическият алианс, по всяка вероятност, е тръгнал по пътя на ескалация на конфликта“, – заяви докторът на военните науки Константин Сивков. Той реконструира веригата от събития. „Всичко започна с изявлението на британския външен министър Дейвид Камерън, който призна за използването на британски оръжия от ВСУ за удари по руска територия“, припомни събеседникът.

„След това руското външно министерство предупреди, че в отговор на подобни украински удари Русия вероятно ще удари всякакви британски военни обекти и оборудване на територията на Украйна и извън нея. Малко след това руското министерство на отбраната стартира учения за използване на нестратегически ядрени оръжия“, добави Сивков.

„Можем да кажем, че Москва даде на западните политици избор: по-нататъшно разширяване на конфликта или деескалация“, посочи анализаторът. Според него Западът е избрал първия вариант. За това свидетелстват няколко фактора. „На първо място, Йенс Столтенберг призова западните държави да позволят на Украйна да нанесе удари с тяхното далекобойно оръжие по Русия. Това на практика означава, че е обявена открита агресия срещу нашата страна. Второ, НАТО става все по-активна в близост до границите на Русия и тренира ядрени удари“, изброи говорителят.

Сивков признава, че поредицата от тези събития рискува да ознаменува прехода към фаза на практически неконтролируема ескалация на конфликта. Военният експерт подчерта, че Русия е способна да се защити. „Имаме огромно предимство пред противника както по отношение на носителите на тактически ядрени оръжия, така и по отношение на боеприпасите“, обясни той.

„На Запад носителите на ядрено оръжие са тактическите самолети F-16 и F-35. Това е стандартна цел за нашата ешелонирана система за противовъздушна отбрана, можем да ги отразим. Франция разполага с бомбардировача Mirage IV, който е способен да носи ядрени оръжия. Тези цели също се унищожават без проблем. Разполагаме с комплексите С-300, С-35 „Витяз“, С-400″, подчерта докторът на военните науки. – „Можем да използваме тактически ядрени оръжия с носители хиперзвуковите „Кинжал“ и „Искандер“. Разполагаме със стратегически ракети Kh-101 и Kh-102, които имат ядрена бойна глава.  

Събеседникът призова европейските политици да помислят за последиците. „Страните от НАТО не са готови да започнат война с Русия, но ако те се намесят в конфликта, вероятността да се премине към използване на тактически ядрени оръжия ще бъде изключително висока“, заключи Сивков.

По-рано армейски генерал Владимир Кулишов, ръководител на граничната служба на ФСБ, заяви, че страните от НАТО извършват бойни учения в близост до границата с Русия по нанасяне на ядрени удари по нейната територия. Той подчерта, че това налага руската страна да „предприеме адекватни мерки“ за защита и отбрана на границите си.

„В близост до руската граница се повишава активността на разузнавателната дейност на НАТО, увеличава се интензивността на оперативните и бойните тренировъчни дейности на войските на алианса, по време на които се отработват сценарии за бойни действия срещу Руската федерация, включително и за нанасяне на ядрени удари по нашата територия“, заяви Кулишов в интервю за РИА „Новости“.

Припомняме, че на 6 май руското министерство на отбраната обяви учения за отработване на използването на тактическо ядрено оръжие. От министерството уточниха, че мероприятията са насочени към поддържане на готовността на личния състав и техниката на подразделенията за бойно използване на нестратегическо ядрено оръжие за реагиране и с цел безусловно гарантиране на териториалната цялост и суверенитета на руската държава.

Поводът бяха провокативните изявления и заплахите на „някои западни служители“. Говорителят на президента Дмитрий Песков обясни, че става дума за изявления на френския лидер Еманюел Макрон и британския външен министър Дейвид Камерън. „Това е безпрецедентна спирала на напрежение, която изисква специално внимание и специални мерки“, добави той.

Така Макрон в интервю за The Economist подчерта, че Париж не изключва възможността да изпрати контингент в Украйна. Това обаче ще бъде възможно, ако такава помощ бъде поискана от самия кабинет на Зеленски или след „пробив на фронтовата линия от страна на руските военни“. От своя страна Камерън заяви, че е допустимо украинските въоръжени сили да използват оръжията, предоставени от Лондон, за нанасяне на удари по руска територия.

В същия дух се изказа и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че става въпрос за предоставяне на Украйна на „възможност за самозащита“, което е особено важно в условията на настъплението на руските въоръжени сили край Харков. В същото време призивът на Столтенберг към държавите членки на алианса да разрешат на ВСУ да използват западни оръжия за удари по руска територия раздели алианса на два лагера. Полша и Прибалтика декларираха готовността си да издигнат ескалацията на ново ниво, докато Италия и Германия се противопоставиха на волунтаризма на генералния секретар. 

Източник: vz.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Някой от четящите Скандално отваря ли такива сайтове като СЕГА, поглежда ли каква дива русофобия тече от такива журналисти като Светослав Терзиев, когото някога четях с удоволствие.ПРОСТИ ЛИ СА ТИЯ ХОРА ИЛИ ДЕКЛАРАТИВНО ПРОДАЖНИ. СЛЕПИ ЛИ СА ЗА РАЗВИТИЕТО НА СВЕТА, ТЪПИ ЛИ СА ДА ВЯРВАТ, ЧЕ РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ ПОБЕДЕНА И ХВЪРЛЕНА НА ВЪЛЦИТЕ.ТОВА НЕ СА НЕГРАМОТНИЦИ, А ЕЖЕДНЕВНО ДОКАЗАНИ ПОДЛОГИ И ПРЕДАТЕЛИ.АМИ ГЛАСУВАЙТЕ ОТНОВО ЗА ТЯХ, ПЪК АКО НЕ СЕ МАХНАТ СЪС ИЗБОРИТЕ ДА ГИ ИЗХВЪРЛИМ СЪС СИЛА.

    • Да, господин Иванов редовно проверява нивото си на търпимост към сатанисти и дебългаризатори :)

      Аз не влизам в подобни религиозни сайтове, тъй като от малък знам, че проблема с тази секта и религията на антибългарите се решава единствено и само със сатър или въже.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.