Русия си върна Работино – единственото селище, което Украйна успя да превземе по време на контраофанзивата си през пролетта

Групата „Днепър“ е освободила напълно селището Работино в Запорожка област, пленявайки голямо количество вражеска тежка военна техника. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация. Работино е единственото селище, което Украйна успя да превземе по време на пролетно-лятната си контраофанзива през 23 г. Владимир Зеленски, не без основание, го представяше като голямо постижение на контранастъплението на ВСУ. Защо – ще поясним по-късно. Припомняме, че на 4 февруари Зеленски посети Работино в Запорожка област и връчи държавни награди на военнослужещи.

Освобождаването на Работино от Русия обезсилва единствената пиар победа на киевския режим сред неуспешната му контраофанзива от миналото лято.

При превземането на населеното място руската армия хвана в котел значителен брой бронирани машини на НАТО, включително американски бойни машини за пехотата Bradley (IFV), германски танкове Leopard 1 и Leopard 2 и британски танкове Challenger 2, като част от тях са унищожени, а други заминават за музея за военни трофеи в Москва.

Работино е от изключителна важност и за двете противникови армии. Причината е че селището се намира в дефиле, през което минава единственият път, водещ към гр. Токмак, който пък е своеобразна врата, след която дефилето се разклонява в две посоки към Азовско море: едната води към Бердянск, а другата – към Мелитопол.

Киевският режим разглежда Мелитопол като основна цел в рамките на стратегическия си план да прекъсне сухопътния коридор на Русия към Крим. За руснаците пък освобождаването на Работино отваря вратата за настъпление към бреговете на Днепър и останалата част от Запорожка област.

В съобщението на руското министерство на отбраната се казва: „Подразделенията на групировката войски „Днепър“ напълно освободиха стратегическото селище Работино в Запорожка област и разгромиха живата сила и техниката на 65-а механизирана армия на ВСУ, 121-а бригада на териториалната отбрана и 23-а бригада на Националната гвардия на Украйна в районите на селищата Малая Токмачка в Запорожка област, Никопол в Днепропетровска област и Золотая Балка в Херсонска област“.

Според Москва противникът е загубил до 25 военнослужещи и огромно количество западна техника.

Продължава и руското настъпление в Харковска област. Освобени са още две селища – Глубокое и Лукянци, като боеве се водят в стратегическото селище Липци. Подразделения на група войски „Север“ са навлезли дълбоко в отбраната на противника, разгромили са жива сила и техника в районите на градовете Журавка, Гранив, Липци и Волчанск (превзет на 50 % от руснаците) в Харковска област, отразили са 3 контраатаки в районите на селищата Глубокое и Старица, Харковска област, се казва още в сводката за 15 май. 

В района са унищожени до 125 бойци, 3 танка, 3 БМП, 5 автомобила, РСЗО „Олха“, РСЗО „Вампир“ (Чехия), 2 гаубици Д-30, противотанково оръдие „Рапира“.

Източници: ТАСС, Рыбар, Х

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.