Русия, Иран и Китай провеждат военно учение в Оманския залив и Арабско море

Русия съобщи, че група нейни военни кораби са пристигнали в Иран, за да участват в съвместни учения със сили на Иран и Китай, които ще се състоят в Оманския залив и Арабско море, предадоха Ройтерс и ТАСС, като цитират изявление на руското министерство на отбраната. Основният етап от ученията, наречени „Пояс на морската сигурност – 2024 г.“, започва утре. В тях ще участват военни кораби и авиация.

„Практическата част на учението ще се проведе във водите на Оманския залив и Арабско море“, заяви министерството. „Основната цел на маневрите е да се отработи защитата на безопасността на морската търговия“, се допълва в изявлението.

Начело на руските сили е ракетният крайцер „Варяг“ от Тихоокеанския флот, според министерството. Представители на военноморските сили на Пакистан, Казахстан, Азербайджан, Оман, Индия и Южна Африка ще присъстват като наблюдатели.

Освен „Варяг“ в учението ще участват и фрегатата „Маршал Шапошников“, два военни кораба и снабдителен кораб на китайските ВМС, както и над десет кораба, лодки, спомагателни кораби и три хеликоптера на иранските ВМС, уточнява руското министерство, цитирано от ТАСС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.