Ракети „Калибър“ и „Искандер“ разчистват подстъпите към Харков. Русия пое контрола върху още няколко населени места

Групата войски „Север“ днес е завзела още четири населени места в Харковска област, съобщи руското министерство на отбраната.

„Подразделенията на войсковата групировка „Север“ на руската армия напреднаха дълбоко в отбраната на противника и освободиха населените места Гатище, Красное, Мороховец и Олейниково в Харковска област“, се казва в съобщението.

Вчера руското министерство на отбраната съобщи за освобождаването на 8 населени места, сред които Борисовка, Огурцово, Плетеневка, Пилна и Стрелечя.

Главнокомандващият на украинската армия Олександър Сирски написа в Телеграм, че ситуацията на фронта днес се е влошила допълнително, след като руската армия атакува в няколко посоки в опит да навлезе дълбоко на украинска земя.

„Противникът атакува украинските части в няколко посоки с цел навлизане в дълбочина на територията на нашата държава. Отбранителните сили водят ожесточени боеве и на този етап пресякохме опитите на руските нашественици да пробият отбраната ни в дълбочина. Нашето разузнаване, артилерия, звена на безпилотни системи работят активно“, посочи Сирски на 12 май, два дни, след като руската армия предприе офанзива в Харковска област.

„Тази седмица ситуацията в Харковска област значително се обостри. В момента се водят боеве в пограничните райони по държавната граница с Руската федерация. Ситуацията е тежка, руските сили напреднаха и превзеха някои селища, но Силите за отбрана на Украйна правят всичко възможно да задържат отбранителните си позиции и да нанесат щети на врага“, заяви още Сирски.

Виж напредването на руската армия в Харковска област. ВИЖ ВИДЕОТО ТУК

Същевременно в оперативен доклад на Полския център за източноевропейски изследвания (OSW). се казва, че руската армия е засилила ударите си в северноукраинското направление. На първо място, в граничните райони на Харковска и Сумска области: руски високоточни удари методично унищожават военната инфраструктура.

Харков и Суми остават приоритетни цели, докато броят на атаките срещу окупираната от украинските въоръжени сили част от Запорожка област е намалял значително. Основните цели на руските ракетни удари в Харков и Суми са заводи за сглобяване на дронове и военни складове.

„Харков остава най-ключовият индустриален център под украински контрол на изток от Днепър и основна база на украинските въоръжени сили в източния театър на военните действия“, пишат анализаторите на OSW. Значението на рускоезичния град за Киев се доказва от факта, че ситуацията там в последно време е основна и почти единствена тема на заседанията на щаба на отбраната под председателството на Владимир Зеленски.

От 1 май руската армия ежедневно нанася комбинирани удари по Харков и околностите му, като използва крилати ракети, летящи боеприпаси и планиращи бомби.

По-конкретно, само на 4 май бяха нанесени 5 удара по военни цели в Харков. Втората най-важна цел беше втория по големина град в Харковска област Чугуев (на 3 май беше извършен удар по жп гарата в града, която се използва за доставка на оръжия на украинската групировка „Северен“ под командването на Сергей Наев).

Акцентът върху Харков не означава, че руското командване е спряло да атакува военни заводи и важни инфраструктурни обекти в други региони.

От началото на април са нанесени масирани удари по Днепропетровска, Одеска, Киевска и Полтавска области. По-специално, крилати ракети унищожиха складове за боеприпаси в Одеското пристанище (OSW потвърждава данни от украински източници: в унищожените складове са се съхранявали голямо количество от британските ракети Storm Shadow) и щаба на оперативното командване „Юг“.

OSW обръща внимание, че през април нападенията са извършени предимно срещу военно-енергийни обекти. Така само в резултат на удара на 11 април беше напълно унищожена Триполската ТЕЦ край Киев – най-големия ТЕЦ в Европа, която снабдяваше с електричество Киев и околностите му, Черкаска и Житомирска области.

Собственикът на топлоелектрическата централа „Центренерго“ обяви загуба на 100% от мощността и обяви, че ТЕЦ-ът не може да се възстанови. Беше обявено, че ще има недостиг на електроенергия в периоди на пиково потребление.

Успехът на удара по ТЕЦ Триполие се дължи на факта, че руската армия използва нов тип ракети Х-69. Това е подобрена версия на управляемите ракети „въздух-въздух“ Х-59, но с много по-голям обсег (до 400 км) и възможност за движение на височини под зрителното поле на украинските радари (до 20 м). ).

В случая с този нов тип ракета, пише OSW, особената опасност за украинците е, че Х-69 се изстрелват от тактически самолети. И неговите изстрелвания не се покриват от системата за ранно предупреждение на украинските въоръжени сили, която информира за издигането на стратегически бомбардировачи и тежки прехващачи МиГ-31 с ракети „Кинжал“.

Също така, в резултат на нападението на 11 април бяха ударени двете най-големи електроцентрали в Харков (CHP-2 и CHP-3) и различни подстанции с високо напрежение в областите Лвов, Одеса и Запорожие. Поразено е и подземно газохранилище край село Стрия в Лвовска област (това е най-голямото подземно газохранилище не само в Украйна, но и в Европа).

За комбинирани удари, според OSW, успешно се използва цялата налична гама оръжия – от леките дронове Geran-2 до хиперзвуковите „Кинжал“.

OSW пише, че украинските въоръжени сили не са в състояние да организират ефективно ПВО в северноукраинското направление. В централните и западните райони на Украйна значителна част от безпилотните самолети-камикадзе са унищожени, но крилати ракети се свалят само от време на време. В райони, разположени близо до фронтовата линия, по-голямата част от руските ракети поразяват цели много преди да бъде обявена тревога за въздушно нападение. Късите маршрути на полета усложняват работата на украинската ПВО.

Използването на балистични ракети Искандер-М се разшири при нанасяне на удари срещу фронтови райони, но зенитните управляеми ракети (ЗРК) на системата за противовъздушна отбрана С-300 и авиационни бомби за планиране с нарастващо тегло (до 1500 кг) продължават да се използват.

Полски експерти пишат, че след дълга пауза руската армия е започнала да използва отново ракетите „Калибър“, изстреляни от подводници.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Харков украинската земя, покрива му отлетял. Държавотворната доктрина Русъ е да събира руските земи, затова създаден СССР. И агресора Русия със световна революция Троцки от Сталин отменена във втория конгрес Коминтерна, ала още в употреба извехтяла от понижена социална отговорност политики

  2. ожесточено отмъстителство !
    няма да се разберат докато не се унищжат !

  3. Рекламните агенти на новият български спасител яко се развилняха, даже и в средите на „великите“ , „патриоти“ бегълци от България.
    Ей ся като се събуди юнака балкански, който се крие по чужди земи като плъх, и лапа нагърския меч, да видите ко стааа….

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.