Разширяването на НАТО на Изток е Най- Фаталната Грешка на САЩ! Ето защо:

След разпада на СССР, САЩ поемат ангажимент пред Москва, че НАТО няма да се разширява на Изток, към границите на Русия. Американците обаче очевидно не са имали намерение да спазят договорката, тъй като първата им работа е да започнат да присъединяват към Алианса една по една тъкмо страните от Източна Европа. За Русия това означава обкръжение от конкурентен (а както по-късно стана ясно и враждебно настроен) военен съюз, но през 90- те поради икономическия и социален колапс на страната, тя няма как да спре процеса на пълзящо разширяване на НАТО на Изток.

През 1997 Джордж Кенан, американски дипломат и автор на основната американска стратегия през Студената война – тази за „сдържането“ на СССР, пише критична статия в „Ню Йорк Таймс“ относно разширяването на НАТО на Изток: „Това би била най- фаталната грешка на американската външна политика за последните 50 години. Такова едно разширение ще засили антизападните настроения в Русия и ще доведе до милитаризация на обществото. Русия ще потърси и ще намери опора в Азия и това ще изостри отношенията между Запада и Изтока. В света ще се възцари отново атмосферата от Студената война. Руската външна политика ще бъде тласната в посоки, които няма да ни харесат.“, написа Кенън.

Днешна Русия е категорична, че няма да позволи на НАТО да премине червената й линия на сигурност, която минава през западната граница на Украйна. Американският президент Джо Байдън пък йезуитски заявява, че НАТО няма да се притече на помощ на Украйна, ако същата бъде атакувана от Русия. В същото време, САЩ продължават да дават милиарди долари на Киев за въоръжения, с които да се бие сама с руснаците. Истината обаче е, че въпреки щедрото военно финансиране на янките, ако Путин реши на нахлуе в Украйна, ще я превземе само за няколко дни.

Москва изглежда не се притеснява особено от възможните санкции, които могат да последват от подобно нейно действие. След като присъедини Крим, страната бе изключена от Г-8 и Съвета на Европа, а налаганите икономически санкции се оказаха по-тежки за налагащите ги от САЩ и най-вече ЕС.

Върхушката в Белия дом явно не е добре запозната с географията на Русия. Ако поназнайваха нещо по въпроса, щяха да са наясно, че този път Москва няма да отстъпи за нищо на света. Необятната руска земя, населявана от едва 150 млн. души, е защитена от планини, пустини и океани, но има една ахилесова пета. Тя е уязвима от запад, откъм европейските държави, с които споделя една равнина – Източноевропейската, половината от която е в Русия. В нея живее 80 % от руското население. По това направление Русия може да бъде отбранявана ефективно, само ако поддържа буферна зона от неутрални държави между себе си и традиционно агресивния си западен противник. Целта на Москва е Украйна да си остане този буфер, каквато беше до преди 2014 г. наравно с военно неутрални държави като Австрия, Беларус и Финландия. Затова ако въпреки тоталната руска дипломация по въпроса, САЩ продължат с опинине си да вкарат Украйна в НАТО, то тогава Русия няма да има друг избор, освен да нахлуе. А при подобно развитие на ситуацията, негативните настроения срещу НАТО и САЩ в Европа ще се увеличат. На всички евро- пудели на янките от ЕС, които сега джафкат по Русия по заповед от Вашингтон, ще им стане безпощадно ясно, че щом САЩ не са в състояние да защитят слугата си Украйна, то и тяхната евросъдба ще е същата. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА СКАНДАЛНО НЕТ МОИ ПРИЯТЕЛИ ЕДИНСТВЕНИ БЪДЕТЕ ЗДРАВИ ВСЕ ТАКА ИСТИНСКИ И ОБИЧАНИ ГОСПОД ДА ВИ ПАЗИ ВАС И СЕМЕЙСТВАТА ВИ ОБИЧАМ ВИ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *