Радев: Нашите самозвани евроатлантици с охота биха пратили всички българи на фронта в Украйна (С ВИДЕО)

Самозваните ни „евроатлантици“ са страхливички и неспособни сами да вземат решение за изпращане на български войски в Украйна, защото знаят много добре, че ще бъдат отритнати от обществото. Участието на НАТО във войната между Русия и Украйна е публична тайна, която все повече започва да става явна и крие риск от безконтролна ескалация. Не съм заявявал никога, че България е взела решение за изпращане на свои войски в Украйна, заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Предизборната кампания се доминира от усещането, че политическите партии губят доверието на избирателите и се лутат в безизходицата, която създадоха със своите коалиции, нарушаването на всякакви обещания пред гражданите и гаврата, която извършиха с българската Конституция. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос относно кампанията за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 9 юни. Държавният глава посочи, че живеем във време на  предизвикателства, а от активността на българското общество зависи нашата колективна сигурност, икономическо развитие и бъдещето на България. 

„Манипулацията и изопачаването на истината се превръщат в трайна черта на българската политика. Виждаме как се преиначават думите ми, виждаме и цялата ситуация, относно развитието на войната в Украйна“, каза президентът и допълни, че участието на НАТО във войната между Русия и Украйна е публична тайна, която все повече започва да става явна и крие риск от безконтролна ескалация, включително ядрена война. Държавният глава подчерта, че никога не е заявявал, че България е взимала решение за изпращане на свои войски на територията на Украйна, а спекулациите по темата целят да приспят общественото мнение.

„Нашите самозвани „евроатлантици“ са страхливички и неспособни сами на такова решение, защото знаят много добре, че ще бъдат отлъчени и отритнати от обществото, така както си го получиха и при опита да отменят 3 март като национален празник. Иначе, ако оставим на тях, те с охота биха изпратили всички българи да се бият на фронта, за да прикрият своята фалшива евроатлантическа фасада, защото са много далеч от евроатлантическите и демократични ценности и се опитват да прикрият липсата им, излагайки на риск и страната ни, и Европа“, каза още Румен Радев.

На въпрос той или служебният министър-председател ще представлява България на срещата на върха в НАТО във Вашингтон през юли, държавният глава отговори, че решението за това е в прерогативите на Министерски съвет с всички произтичащи последствия и историческа отговорност за служебния кабинет, защото това е екзистенциална среща на върха, тъй като на нея ще се вземат решения за войната и мира. „Трябва да отчитаме разбира се и самата легитимност на настоящия Министерски съвет. Нека не забравяме, че той е продукт на един парламент, получен с изключително ниска избирателна активност и с катастрофално ниско доверие от българските граждани, по-малко от 10%. Също така е продукт на една гавра с българската Конституция, така че трябва да отчитаме всички тези фактори“, посочи държавният глава. Президентът добави, че ако представлява България на срещата на върха на НАТО ще поддържа вече изразената от него позиция за търсене на дипломатически път за прекратяване на войната между Русия и Украйна.

Държавният глава призова българските политици да си дават сметка, че  до момента е имало две червени линии, които са сдържали безконтролната ескалация на войната между Русия и Украйна – ограничаването на географския обхват на войната само на украинска земя и втората – недопускане на директен сблъсък между военнослужещи на НАТО и такива на Русия. С призивите за отпадане на ограниченията Украйна да използва западни оръжия за поразяване на военни цели на територията на Русия и с официализирането на изпращането на съветници и инструктори на самата фронтова линия, тези червени линии се погазват и „за съжаление нашите политици стават част от едни такива неадекватни решения с всички произтичащи последствия“, посочи още президентът.

Запитан, дали е имало колебание в българската позиция относно определянето на клането в Сребреница като геноцид, президентът Радев посочи, че е неуместно българското правителство да проявява колебание и непоследователност, тъй като в случая България е съавтор на проекта за резолюция на ООН. Държавният глава призова да се установят всички факти и обстоятелства около действията на служебния кабинет и добави, че за съжаление това не е прецедент. „България отстояваше в мое лице на Европейския съвет една позиция по отношение на правата на нашите сънародници в Република Северна Македония, когато ние наистина префокусирахме вниманието на ЕС, на всички европейски лидери именно към правата на човека и тяхното нарушаване. След това дойде друго правителство, което реши да заличи тази позиция. Така че наистина България трябва да бъде ясна и последователна и да утвърждава демократичните ценности и принципи в нашия регион“, призова още президентът Румен Радев.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. турция иска в БРИКС………
    Започват пазарлъците за България.
    Джендърхалифата и НАТО ще предлагат Родината ни като бонус, за да имат на разположение единствената боеспособна армия от натостански башибозук….
    Нашичките национални предатели, също ще се състезават да показват оралните си умения на резаците и ще правят подаръци, за да ги оставят вождове…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.