Путин след тричасов разговор с Орбан: Режимът в Киев не желае прекратяване на огъня, защото ще загуби властта си

По време на разговорите с унгарския министър-председател Виктор Орбан в Кремъл обсъдихме възможните начини за уреждане на конфликта в Украйна, заяви Владимир Путин на пресконференция след срещата.

„Имаше сравнително прям и задълбочен обмен на мнения по актуални международни въпроси, включително украинския конфликт. Говорихме и за възможните начини за неговото разрешаване“, каза руският лидер.

Коментирайки позицията на Украйна, руският президент отбеляза нейното нежелание за преговори, докато Русия остава отворена за обсъждане на политическо и дипломатическо решение.

Путин обясни, че киевските власти не си позволяват мисълта за прекратяване на огъня, защото след отмяната на военното положение ще трябва да проведат президентски избори.

„Шансовете за спечелването им за украинските евроатлантически управници, които са загубили рейтинг и легитимност, клонят към нула“, уточни президентът.

Не трябва да има прекратяване на огъня или пауза, защото Западът ще я използва за превъоръжаване на киевския режим, Москва е за пълно и окончателно прекратяване на конфликта с мирни преговори, каза Путин.

Той нарече разговорите с Орбан навременни и полезни и му благодари за посещението му в Русия. Москва възприема пристигането на унгарския премиер като опит за възстановяване на диалога с ЕС, каза президентът.

Путин подчерта необходимостта от изтегляне на украинските войски от Донбас и Новорусия, като припомни съществуването и на други точки от руските предложения за уреждане на украинския въпрос.

„Става дума за пълното изтегляне на всички украински войски от Донецката и Луганската народна република, от Запорожската и Херсонската област. Има и други условия, но всичко това е предмет на доста подробно разглеждане в хода на евентуална съвместна работа“, заяви руският лидер на пресконференция след разговори с унгарския министър-председател Виктор Орбан, визирайки предложените по-рано от Москва инициативи за Украйна.

От своя страна унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви след срещата си в Кремъл с руския президент Владимир Путин, че Европа се нуждае от мир и Унгария ще се бори за него по време на председателството си на Съвета на ЕС през втората половина на годината. 

Според Орбан позициите на Русия и Украйна са много отдалечени една от друга, нужна е много работа, за да се приближим към завършване на конфликта.

Конфликтът в Украйна влияе много лошо на икономиката на Европа и нейната конкурентоспособност, добави унгарският премиер.

Той каза още, че Путин обмисля съществуващите мирни инициативи, прекратяването на огъня и преговорите, както и вижданията в Европа за войната 

„Това, което прави тази среща специална, е, че тя се провежда по време на войната [в Украйна], в момент, когато Европа силно се нуждае от мир. За Европа това е най-важното нещо. Борбата за мир ще е наша основна задача по време на председателството ни на Съвета на ЕС през следващите шест месеца“, заяви унгарският министър-председател. 

Източници: ТАСС, Риа Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Нашите български подлоги направиха повече от възможностите си даже за да отслабят икономически „АГРЕСОРА“. Резултатът е потвърждение на нашия утвърден КРЕТЕНИЗЪМ. Русия не само затвърди икономиката си, не само намери други купувачи на суровините, с които захранваше Европа, петрол, газ и торове. Русия ПОВДИГНА СТАНДАРТА НА СВОИТЕ ГРАЖДАНИ И ТОВА ПО ОЦЕНКА НА СВЕТОВНАТА БАНКА. ПИШЕ ГО БЕ ХОРА, У НАС ЦЕНЗУРАТА Е ПОЗОРНА.РУСИЯ Е ЕДНА ОТ СТРАНИТЕ С НАЙ ВИСОК НАЦИОНАЛЕН ДОХОД, ВЪПРЕКИ ВОЙНАТА, КОЯТО Я ПРИНУДИХА ДА ВОДИ.Ainsi et désormais, la Russie apparait sur le site de la Banque mondiale dans la liste des pays au revenu national brut (RNB) des plus élevés. „La libération économique vis-à-vis de l’Occident“ https://www.observateurcontinental.fr/

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.