Путин: Руските сили напредват по всички фронтове в Украйна. Спецоперацията върви по план

Днес на съвещание с министъра на отбраната и висши генерали руският президент Владимир Путин заяви, че руските сили всеки ден подобряват позициите си във всички направления в Украйна и руската офанзива върви по план, предаде Ройтерс.

През последните месеци руската армия успешно изтласква украинските сили в ключови сектори на фронта, въпреки отпуснатите от САЩ и техните съюзници стотици милиарди долари военна помощ за Киев и укрепените украински позиции, повечето от които са строени в продължение на 10 години.

На съвещание в Кремъл с новия министър на отбраната Андрей Белоусов, секретаря на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу и високопоставени генерали, Путин каза, че действията на руската армия „продължават в съответствие с плана на Специалната военна операция“, одобрен от генералния щаб.

ВИДЕО С ИЗКАЗВАНЕТО НА ПУТИН ВИЖ ТУК

„Колкото по-ефективно работите на фронтовата линия, толкова по-големи шансове ще имаме да разрешим впоследствие този въпрос по мирен начин“, каза Путин на генералите и добави: „Това е, към което винаги сме се стремили и винаги сме предлагали на нашите опоненти“.

Путин благодари на Шойгу за предишната му работа като министър на отбраната. Руският президент посочи, че „много неща не са били ясни преди началото на войната“ и добави, че Шойгу ще му помогне в управлението на държавната система за сигурност и отбрана.

Обръщайки се към Белоусов, Путин каза, че го е назначил заради повишаващите се разходи за отбрана и сигурност, които тази година ще достигнат, по думите на руския лидер, близо 8,7 процента от БВП на Русия. Това все пак е по-малко от разходите за отбрана от 13 процента през 80-те години на миналия век, които правеше Съветския съюз, посочва Ройтерс.

„Това все пак не са 13-те процента за отбрана, които харчеше Съветския съюз, но все пак е значителна сума, солиден ресурс и тези средства трябва да бъдат използвани прецизно и ефективно“, заяви Путин.

„Това отношение между отбранителната и гражданската сфера трябва да бъде органично интегрирано в цялостната стратегия за развитие на руската държава“, посочи руският президент.

Путин похвали Белоусов за икономическия му опит и за работата му по разработването на дронове и други безпилотни бойни машини.

Руският лидер каза, че няма да прави промени в състава на генералния щаб на руската армия. В срещата взе участие и началникът на генералния щаб Валерий Герасимов.

„Искам на всички да стане ясно. Това бойно звено беше развито, функционира ритмично, действа успешно и не се очакват промени в него“, каза Путин за руския генерален щаб.

„Трябва да използваме максимално всичките си административни ресурси, за да продължим да изпълняваме главната задача – успешната работа на бойните ни формирования на линията на съприкосновение в рамките на специалната военна операция“, обобщи руският лидер.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *