Путин: Кризата в Украйна възникна заради арогантната, нагла политика на САЩ и техните сателити

Предложеният от Русия план за Украйна, ако бъде приет от Киев и Запада, ще позволи незабавното прекратяване на боевете и започване на преговори. Това заяви руският президент Владимир Путин на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която тази година се провежда в Казахстан. По думите му, Русия винаги е била за мирно решаване на украинската криза, възникнала поради абсолютно арогантната и нагла политика на САЩ и техните сателити.

Многократно сме правили конкретни предложения за постигане на мир, отбеляза Путин, като припомни, че в средата на юни Русия представи последния си план за решаване на конфликта. „В средата на юни ние представихме още един вариант за разрешаване (на конфликта в Украйна), който, ако украинската страна и най-вече западните ѝ спонсори са готови да приемат, ще ни позволи буквално незабавно да спрем военните действия, да спасим човешки животи и да започнем преговори“, каза Путин. Той отново повтори руските условия за мирни преговори в Украйна. Сред тях е изтеглянето на украинските въоръжени сили от Донбас и Новорусия, Киев да се откаже от присъединяване към НАТО, а също и неутрален, извънблоков, безядрен статут на Украйна и отмяна на всички западни санкции срещу Русия.

Промените в световния ред настъпват бързо и необратимо, многополюсният свят вече е реалност, заяви още руският президент на заседанието на Съвета на държавните ръководители на Шанхайската организация за сътрудничество.

„В сегашните условия, когато в света настъпват бързи и необратими промени, активната позиция на ШОС в международните дела е силно необходима. Многополюсният свят вече е реалност“, каза руският президент. „Ние сме убедени, че Шанхайската организация за сътрудничество, заедно с БРИКС, са основните стълбове на възникващия нов световен ред. Именно тези обединения действат като мощен локомотив в процесите на глобално развитие и установяване на истинска многополярност“, добави Путин.

Руският лидер отбеляза, че „кръгът от държави, които се присъединяват към каузата за справедлив световен ред и са готови решително да защитават своите законни права и традиционни ценности, се разширява. В света възникват и укрепват нови центрове на сила и икономическо развитие“.

Инициативата „за световно единство за справедлив мир и хармония“ е стъпка към многополярността. „Тази инициатива е ясно насочена към разработването на мерки за изграждане на доверие в областта на стабилността и сигурността, преди всичко в нашия общ евразийски регион“, обясни Путин. – Такива мерки, които биха гарантирали еднакви условия за устойчив растеж за всички страни, независимо от различните им политически и икономически система, независимост от религията, деноминацията или характеристиките на културната структура“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.