Путин: Как ще реагират САЩ ако Русия разположи войски по границата им с Мексико? Като нас! Затова ето какво ще направим:

Нестихващият натиск на Запада върху Русия може да се обясни само с това, че западните страни я смятат за прекалено голяма дори след разпадането на Съветския съюз. Защото самите европейски страни отдавна не са това, което бяха – не са онези колониални сили, всяка от които владееше милиони квадратни километри земи по планетата с прилежащите им народи. Днес западноевропейските държави са се свили до изконните си територии в Европа – малки държавички с голямо минало и скромно настояще. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на традиционната си годишна пресконференция пред медии от цял свят, която тази година продължи рекордните над 5 часа.

През 90-те години Русия бе нагло измамена от Запада с обещанието, че след изтеглянето на съветските войски от Източна Европа НАТО няма да се придвижва в източна посока, подчерта руският държавен глава. „Нито един инч на изток“, ни обещаваха западните лидери през 90-те. И какво? Излъгаха ни. Просто нагло ни измамиха. От тогава до днес сме свидетели на пет вълни на разширяване на НАТО все по-на изток, досами границите на Русия. А през последните две години в Румъния и Полша инсталират ракетни системи, насочени срещу Русия. Същото сега искат да направят и в Украйна“, каза той. Руският президент попита и как биха реагирали американците, ако Русия разположи своите хиперзвукови ракети в Мексико – досами американската граница. „А да не би Мексико и САЩ да не са имали никога териториални спорове? А на кого принадлежаха Калифорния, Тексас, Ню Мексико, Аризона? 6 от най-големите южни американски щати бяха част от Мексико и САЩ им ги отнеха след една бутафорна война, позабравили сте май? Никой не си спомня за това така, както си спомнят сега за Крим. Но и ние гледаме да не си припомняме как се създаде въпросната Украйна. Кой я създаде – Ленин, Владимир Илич, когато е създавал Съветския съюз. Съюзният договор от 1922 и конституцията на съветска Украйна от 1924 г. се случиха наистина след смъртта му, но е създадена според неговите желания и по неговите наставления“, каза Путин. Нямаше как Русия да приеме спокойно и безучастно кървавия преврат в Украйна през 2014 г., когато там „убиваха и изгаряха живи хора само защото имат руско самосъзнание, руският език им е майчин език или просто симпатизират на Русия“, заяви руският лидер по повод анексията на Крим от Москва.

„В тази връзка бих желал да подчертая, че след разговора ни с Байдън, на който поисках САЩ да дадат гаранции за сигурността на Русия, виждаме засега положителна реакция. Американските партньори казват, че са готови за преговори. Уточнихме също, че преговорите ще стартират през януари в Женева. И двете страни сме назначили свои представители. Надявам се развитието на ситуацията да тръгне именно в посоката на мирни преговори“, каза руският лидер.

„Искам да припомня какво говореха нашите противници векове наред: Русия не може да бъде победена, може само да бъде разрушена отвътре. Което благополучно бе сторено през периода на Първата световна война, . . . и през 1990-те, когато рухна Съветския съюз“, каза Путин в отговор на въпрос на Би Би Си.

„По повод гаранциите (за сигурността на Русия) по-нататъшните ни действия ще зависят не от хода на преговорите, а от безусловното гарантиране на сигурността за Русия днес и в историческа перспектива“, каза той в отговор на въпрос.

По думите на Путин в тази връзка Русия „ясно и точно“ е дала да се разбере, че „по-нататъшно придвижване на НАТО в източна посока е неприемливо“. И нещо повече: Русия ще настоява за пълното изтегляне на войските на НАТО от Източна Европа.

„Да не би ние да инсталираме наши ракети до границите на САЩ? Не. САЩ са се настанили с ракетите си ро нашите граници, намират се на прага на нашия дом – продължи той. – Нима искането ни е прекомерно или някаква прищявка – да не се поставят повече никакви ударни системи край нашия дом. Е, какво необичайно има тук?“

Руският президент попита и как биха реагирали американците, ако Русия разположи своите хиперзвукови ракети в Мексико – досами американската граница. „А да не би Мексико и САЩ да не са имали никога териториални спорове? А на кого принадлежаха Калифорния, Тексас, Ню Мексико, Аризона? 6 от най-големите южни американски щати бяха част от Мексико и САЩ им ги отнеха след една бутафорна война, позабравили сте май? Никой не си спомня за това така, както си спомнят сега за Крим. Но и ние гледаме да не си припомняме как се създаде въпросната Украйна. Кой я създаде – Ленин, Владимир Илич, когато е създавал Съветския съюз. Съюзният договор от 1922 и конституцията на съветска Украйна от 1924 г. се случиха наистина след смъртта му, но е създадена според неговите желания и по неговите наставления“, каза Путин. Нямаше как Русия да приеме спокойно и безучастно кървавия преврат в Украйна през 2014 г., когато там „убиваха и изгаряха живи хора само защото имат руско самосъзнание, руският език им е майчин език или просто симпатизират на Русия“, заяви руският лидер по повод анексията на Крим от Москва.

„Как можехме да откажем на руските Севастопол и Крим, на хората там, и да не ги вземем под своя закрила, под крилото си. Невъзможно беше да направим друго. Поставиха ни в ситуация, в която нямаше как да постъпим иначе. Или можехме напълно безучастно да гледаме издевателствата с руските хора в Донбас?“, запита риторично той.

Властите в Украйна изтласкват руснаците и рускоезичното население от териториите, исторически обитавани от тях, каза Путин. Със закона си за коренните народи Киев „обяви руснаците, живеещи на територията на Югоизточна Украйна, на тяхната исторически собствена територия, за некоренен народ, както впрочем и поляците, унгарците, румънците“, добави той. По думите му, този закон на Киев е фашистки и предизвиква противоречия в отношенията на Киев също и с Варшава, Будапеща и Букурещ.

Лидерът на Русия отбеляза, че в Украйна е приет закон за държавния – украинския език, забраняващ използването на руския език навсякъде освен у дома. Въпреки че половината украинско население не говори друг език, освен руския, който им е и майчин.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/ltpRpAgvDl8

„Руското общество е морално защитено от западното джендърно мракобесие.“:

„Придържам се към традиционното схващане, че жената е жена, а мъжът е мъж. Майката е майка, бащата е баща. И се надявам, че нашето общество има вътрешна морална защита, продиктувана от традиционните вероизповедания на Руската федерация,“ каза той.

Държавният глава отбеляза, че особеността и силата на руското общество се крие във факта, че държавата се е оформила като многоконфесионална и мултиетническа. „И ние се научихме да се уважаваме един друг. И какво означава това? Това означава и да уважаваме основите на нашата традиционна духовна култура. Всички народи на Руската федерация – искам да подчертая: всички – имат определена вътрешна морална защита от такова мракобесие, за което вие току що попитахте „- каза Путин, отговаряйки на журналистически въпрос за новата неолиберална система от ценности на западното общество, която напълно отрича традиционните концепции за пола.

Западът не е представил на Русия доказателства, че Навални е бил отровен:

Западните страни не представиха на Русия нито един материал, който да потвърди евентуалното отравяне на блогъра Алексей Навални, заяви Путин, цитиран от ТАСС. 

Запитан от журналист от Би Би Си за опозиционера, излежаващ в момента присъда в Русия, Путин каза: „Говорите за човек, за когото дълго ни обвинявахте, че сме били отровили. Многократно сме отправяли официални питания от името на прокуратурата на Руската федерация: дайте някакви поне материали, потвърждаващи, че е имало такова отравяне. Няма нито един материал, нито един за този „Новичок“ или как беше“.

По думите на руския лидер, Москва е предлагала на западни страни руски експерти „да пристигнат там и да поработят заедно“ с тях. „Лично предложих на президента на Франция, на канцлера на ФРГ: дайте на нашите специалисти да поработят, дайте да вземем проби, да проверим основанията, за да разследваме и евентуарно да образуваме наказателно дело срещу извършителите. Няма, нула, нищо не са ни дали черно на бяло – нито доказателства, нито проби – нищо“, каза Путин. „Няма защо да говорим повече за това, щом нямаме отговор“, добави той.

„Газпром“ изпълнява договорните си задължения, Европа сама е виновна за високите цени на енергията:

Русия не може да бъде винена за енергийните проблеми на Европа и рекордните цени на природния газ на Стария континент, заяви Путин.

По думите му енергийният концерн „Газпром“ изпълнява всичките си договорености и доставя газ в уговорените количества. През последния месец компанията дори е увеличила износа си за Европа с 15 % извън предварително договорените количества – с едничката цел да помогне на изпадналата в газова криза Европа, посочи Путин.

Според руския президент Европа сама е създала газовите си проблеми и сама трябва да ги разреши. Една от причините за това е фактът, че Брюксел е наложил твърде много регулации на петролните и газовите компании, които търгуват с ЕС и така те не могат да инвестират в увеличение на добива за Европа. Той предупреди Европа, че трябва да си гарантира дългосрочни договори за доставки, а не да разчита да купува газ от борсата.

Путин обясни освен това, че „Газпром“ не е резервирал капацитет за доставка на газ по тръбата „Ямал-Европа“, тъй като нямало поръчки. Според него газът, който от три дни тече реверсивно от Германия към Полша накрая стига до Украйна.

За отношенията на Русия със Запада, Китай и Беларус:

Да бъде обкръжена Русия е трудна задача, но около нея се появяват все нови и нови американски (някои от тях НАТО-вски) военни бази, заяви Путин.

„Навсякъде около нас вече гъмжи от западни военни бази, истина е. На изток, на юг, на север също поставят нови оръжейни системи, по море… На запад са най-много. Но да бъде обкръжена територия като нашата е непосилна задача. Въпреки че модерните средства сигурно дават някакви илюзорни основания на САЩ да действат по този начин“, каза той.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че САЩ са обкръжили Русия с военни бази и постоянно засилват истерията край руските граници.

Нестихващият натиск на Запада върху Русия може да се обясни само с това, че западните страни я смятат за прекалено голяма дори след разпадането на Съветския съюз. Защото самите европейски страни отдавна не са това, което бяха – не са онези колониални сили, всяка от които владееше милиони квадратни километри земи по планетата с прилежащите им народи. Днес западноевропейските държави са се свили до изконните си територии в Европа – малки държавички с голямо минало и скромно настояще, продължи Путин.

През 90-те години Русия бе нагло измамена от Запада с обещанието, че след изтеглянето на съветските войски от Източна Европа НАТО няма да се придвижва в източна посока, подчерта руският държавен глава. „Нито един инч на изток“, ни обещаваха западните лидери през 90-те. И какво? Излъгаха ни. Просто нагло ни измамиха. От тогава до днес сме свидетели на пет вълни на разширяване на НАТО все по-на изток, досами границите на Русия. А през последните две години в Румъния и Полша инсталират ракетни системи, насочени срещу Русия. Същото сега искат да направят и в Украйна“, каза той.

Русия и Китай развиват сътрудничество в сигурността, като съвместно разработват високотехнологични оръжия. Развива се и двустранното сътрудничество между въоръжените ни сили, включително чрез съвместни учения и съвместно патрулиране по море и във въздуха, отбеляза Путин по повод сключеното наскоро руско-китайско „Абсолютно всеобхватно Партньорство от стратегически характер“.

Единна валута на Русия и Беларус е нещо възможно, но преди това трябва да се синхронизират икономиките на нашите две страни, посочи руският лидер. „С Беларус градим обща съюзна държава, но нивото на интеграция между нас все още е далеч по-ниско от нивото на интеграция в Евросъюза. Затова и идеята за единна валута все още не е на дневен ред. Може да стане ако икономическите ни служби се споразумеят по въпроса“, каза още руският лидер. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ ВЛАДИМИР ПУТИН БЛАГОДАРИМ НА ГОСПОД ЧЕ СИ НАШ ИСТИНСКИ РОДЕН БРАТ ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ ОБИЧАМЕ ТЕ ТИ СИ В СЪРЦАТА И ДУШИТЕ НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД И НА НАДЕЖДА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ ГОСПОД ДА ТЕ ПАЗИ ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ ДЕРЗАЙ ЦЕЛИЯ СВЯТ Е С ТЕБ

  2. Нека Путя да разположи войски в Мексико и че разберем „какви са му възможностите“!

  3. До 2024 гoдина Путин ще привлече под „крилото“ на Русия всички бивши съветски републики, а този ФАКТ вцепенява ума на вековните колонизатори, разнасящи „безплатно демокрацията“ по света!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *