Проф. Васил Проданов: 20 години след 9/11: 1 млн. Убити, 37 млн. Прогонени, похарчени $ 8 трил. и… упадъкът на САЩ

След като в резултат на перестроечната политика на Горбачов САЩ спечелиха студената война срещу СССР неговите идеолози обявиха, че ХХI век ще бъде „американския век“, в който над 200-та държави в света ще следват, слушат и се подчиняват на лидера на неолибералния капитализъм, който ще им нарежда какво е правилно и неправилно, кое е „демократично“ и кое не е, ще крачат в посоката, която той им нарежда. В тези условия преди 20 години бе обявена новата война – „глобалната война срещу терора“.  Официално войната завърши този месец с паническото изтегляне на американските войски от Афганистан и оставянето на радикалните ислямисти там на модерно американско оръжие за милиарди долари, с което тепърва ще се стреля в различни точки на света.

През изминалите две десетилетия американски войски водеха под различни форми войни в Ирак, Сирия Афганистан, Пакистан, Сомалия, Либия и десетки други държави по света. Поражението в Афганистан бе крайният пункт на упадък, при който според данни на публикувания миналата седмица доклад на учени от американския Браун университет, в резултат на действията на САЩ са изтрепани около един милион души по света и изхарчени над 8 трилиона долара. Директно са избити  387 000 невинни граждани, включително и стотици журналисти. Броят на ранените и починалите по-късно в резултат на рани и влошен начин на живот, бягства, миграции и пр. е много милиони по света.

Известно е, че създавайки през 1980-те години чудовището на ислямския радикализъм, насочено срещу съветските войски в Афганистан, САЩ разчитаха така да обезсилят финансово СССР във водената от него война. Сега обаче не СССР, а самите американци се обезсилиха финансово и задлъжняха в огромни размери в резултат на водените от тях войни. За военни операции на САЩ в Афганистан и Пакистан са дадени 2.3 трилиона долара, в Ирак и Сирия – 2.1 трилиона, в Сомалия и други региони на Африка – 355 милиарда. Отделно разходите за медицински грижи за ранените и осакатени американски войници са 465 милиарда и се очаква до 2050 г. да стигнат 2.2 трилиона долара.

В резултат на водените от САЩ войни най-малко 37 милиона души са били принудени да избягат от своите родни места, да се превърнат в отчаяни бежанци, търсещи немили недраги спасение по света. Една немалка част от тях идваха и ще идват към Европа, създавайки големи гета, затворени общности, строейки хиляди джамии в европейските градове (само в Германия са построени над 2500), превръщайки се в запалителна смес, която периодично избухва във вид на стрелби, убийства, атентати. Защото така нар. „война с тероризма“ на САЩ, същият този ислямски тероризъм, който бе създаден от тях за борба със СССР не само, че не завърши с изтеглянето на американците от Афганистан, а създаде огромно количество уязвими места и хора по планетата, които ще раждат в различните капиталистически държави, от едната страна тероризъм, а от другата расизъм и неофашизъм.

През изминалите 20 години САЩ са водили своите войни директно с жива сила или индиректно с дронове в 85 държави в света. Няма в историята държава, която да е воювала и убивала хора в толкова много страни по света. Смята се, че американските войни са един от важните фактори за климатичните промени в света, тъй като американската армия е била сред най-големите замърсители на природата в този период. За това обаче ще плащат за „зелена политика“ всички, включително и ние. Войните се водеха с либерална идеологическа пушилка за „демократизация“ и демократични ценности, но на практика оценките сега са, че именно тези войни са допринесли значително за ерозията на граждански свободи и  човешки права навсякъде по света.

По данни на Пентагона от 2001 г. досега са извършени минимума 91 340 въздушни удара на САЩ в Афганистан, Ирак, Либия, Пакистан, Сомалия, Сирия и Йемен, при които са избити между 22 000 и 48 000 цивилни граждани. Тях американците наричат „колатерални жертви“. Изтрепваш десетки хиляди невинни хора, слагаш ги в страничната графа „колатерални жертви“ и все едно, че нищо не е станало.

АВТОРЪТ ПРОФ. ВАСИЛ ПРОДАНОВ

В същото време със своите действия американското правителство създаваше условия да се самоизтрепват собствените му войници. Обърнете внимание – броят на американските войници, които в резултат на водените от САЩ войни са решили, че няма смисъл да живеят повече, е над 10 пъти по-голям от броя на убитите при терористичните атаки в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. Американските войници, които са пращани да водят тези войни очевидно не са правели това с ентусиазъм и желание, защото травмите войни са нечувани досега в историята. Ако във военни операции са били убити само 7 057 американски войници, то след това в резултат на самоубийства в резултат на психологически отклонения, следствия от ужасите на войните са се самоубили 30 177 американски действащи войници и ветерани.

Самоубилите се в резултат на борбата с тероризма американци са над 10 пъти повече от броя на убитите американци при терористичните актове в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.

И какви са резултатите от избитите около един милион цивилни граждани в света и самоубилите се над 10 пъти повече американски войници в сравнение с убитите на 11 септември 2001 г.? Резултатите са, че сега по света има повече радикално настроени за тероризъм хора, ненавиждащи САЩ. Резултатите са, че в Афганистан отново управляват талибаните, въоръжени със свръхмодерно американско оръжие за милиарди долари. Резултатите са 37 милиона бежанци, чийто живот е съсипан в резултат на действията на американците. Резултатите са рязко задлъжняване на САЩ и нарастване на социалното неравенство. Резултатите са, както се изразява в специален анализ Института Брукинг в САЩ, че Американската реакция на 9/11 допринесе за упадъка на нацията. Според този анализ в  най-дългата война в Америка „Осама бин Ладен спечели посмъртно… САЩ са по-слаби, по-разделени и по-малко уважавани отколкото преди две десетилетия… Нашето прекалено фокусиране върху Близкия Изток ни отклони вниманието от геополитическите сили, които промениха света не в наша полза. Докато Америка гледаше в друга посока, Русия се възстанови, а Китай претърпя възход и следствията от това се простират от Крим и Тайванския пролив до фабриките и малките градове на Америка. Сега ние сме изправени пред тези следствия, бивайки по-слаби“. Skandalno.net

Проф. Васил Проданов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Аз вярвам на учените, които твърдят, че самолетите не могат да съборят кулите близнаци и обясняват как са сринати. Тези видеа странно изчезнаха. Последно ги гледах през 2019.

  2. Тази статия, този анализ трябва да бъде показан във всички наши медийни источници, че и в ПИК, защото истината трябва да се знае, за да си дадем сметка и ние каква игра сме заиграли с военното слугуване и със синергията.

    • Сорсоидите и националните предатели не ги интересува истината, така че на само да я покажеш, но и в джендър задника да им я навреш, няма да хване дикиш и ще продължават да затриват радината ни.

  3. Страхотен анализ!!!!!с данни и факти, които потвърждават ролята на Каубоите и на английския империализъм в съсипването на човечеството през този век.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.