Президентът на Колумбия: Латинска Америка отказа участие в Швейцария! Не сме съгласни с опитите на Запада да удължи войната в Украйна

Президентът на Колумбия Густаво Петро заяви, че той както и повечето лидери на държави в Латинска Америка са отказали да участват в конференцията за Украйна в Швейцария, тъй като смятат, че на тази среща е невъзможно да се обсъждат начини за разрешаване на конфликта между Москва и Киев.

„Отменям пътуването си за среща в Швейцария и моля Европа да обсъди как да сложи край на войната, а не да я удължава“, написа той в X (бивш Twitter). Според Петро конференцията в Швейцария не е „свободен форум за обсъждане на пътя към мира между Русия и Украйна“. „Какво мога да кажа за конференция, заключителното решение на която е написано още преди нейното започване“, добави той.

ВИДЕО ОБРЪЩЕНИЕТО НА КОЛУМБИЙСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ГУСТАВО ПЕТРО ВИЖ ТУК

Петро подчерта, че „повечето страни от Латинска Америка и колумбийското правителство не са съгласни с желанието на западните държави за удължаването на тази война“. „Диалогът между Русия и Украйна играе фундаментална роля за едни истински мирни преговори. Москва е напълн права в желанието си между нея и НАТО да има безопасна зона без ядрено оръжие – зона, която физически да разделя НАТО и Русия и да гарантира постоянна сигурност за страните от бившия СССР и Източна Европа. Призоваваме западните държави да проявят нужното уважение към народите на Русия и Украйна. Призоваваме Европейския съюз и НАТО да се откажат от по-нататъшно разширяване, за да не провокират повече войни“, написа колумбийският лидер.

Той каза още, че Колумбия е готова да участва във всякакви усилия за установяване на мирен диалог между Русия и Украйна. „Международното право трябва да бъде възстановено и укрепено, а разширяването на военни блокове, които присъединяват към себе си все повече държави държави, не помага за това“, добави Петро.

Конференцията за Украйна се провежда на 15-16 юни в швейцарския курорт Бюргенщок. Берн покани повече от 160 държавни делегации и организации, включително от Групата на седемте, Групата на двадесетте и страните от БРИКС. По-късно организаторите на срещата обявиха, че на конференцията ще присъстват 91 държави и организации… както и сръбската област Косово, чието отделяне от Сърбия се случи по аналогичен сценарий с този на отделянето на Крим, ДНР и ЛНР от Украйна. Лидерите на Русия, Бразилия, Китай, Пакистан, Саудитска Арабия, Южна Африка и редица други държави няма да присъстват на събитието. Бразилският президент Луис Игнасио Лула да Силва каза пред Групата на седемте, че само международна конференция, призната както от Москва, така и от Киев, ще направи възможен мирът в Украйна.

Руската федерация не е сред поканените. Руското външно министерство заяви, че провеждането на това събитие е „път към нищото“. Министерството отбеляза, че Москва не вижда искрено желание в Запада за постигане на мир, въпреки че Русия никога не е отказвала мирно уреждане на конфликта с Киев.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.