Порошенко: От 2014 г. без много шум получаваме всякакви оръжия от България

Президентът на Украйна от 2014 г. до 2019 г. Петро Порошенко, който присъства на форума на НАТО в София, заяви, че България е имала ключова роля във въоръжаването на Украйна още след Евромайдана преди 10 г. Тогава започна конфликтът в Донбас. През годините български оръжия регулярно се появяваха във видеа и снимки от фронтовата линия много преди Русия да се намеси през февруари 2022 г.

„Искам специално да подчертая, че ролята на България е изключително важна. България има уникална военна индустрия. От 2014 г. ние получаваме без много шум и с не много реклама оръжията, които са ни необходими, за да си поемем въздух – артилерия, снаряди, минохвъргачки, мини и много, много други неща“. Това заяви украинският политик в интервю за БГНЕС. Подобно изявление направи и в интервютата, които даде за БНТ, БТВ и Евронюз.

„Българската отбранителна индустрия е най-адаптирана за нуждите на Украйна. Днес имахме отделни срещи с българската делегация, в рамките на които обсъдихме разширяването на доставките на българската отбранително-промишлена продукция за Украйна,“ каза Порошенко пред БНТ.

„Изпреварвам събитията, но в близко бъдеще се планира украинска делегация да пристигне в България за изпълнение на съвместни проекти в тази посока. Второто нещо, което обсъдихме, бяха инвестициите в българската отбранителна индустрия, включително от Украйна. И третият, много важен процес, който протича в България, е изборът на български патриарх. И надеждата, че Украйна ще има възможност най-после да получи признанието на украинската православна църква от българските колеги“, каза Порошенко.

През 2018 г. именно правителството на бившия президент обяви създаването на независима православна църква на Украйна (ПЦУ). Руската православна църква отказа да признае резултатите от обединителния събор и решението на Константинопол да предостави автокефалия на новата украинска църква, настоявайки, че Константинопол легализира разкола.

През 2023 г. правителството на Украйна внесе в парламента закон, изготвен по заповед на президента Зеленски, за забрана на украинската православна църква (УПЦ), която според Киев е свързана с Русия. Оттогава десетки духовници в Украйна са арестувани по обвинения за връзки с Москва.

Даниел Митов и Андрей Ковачев от ГЕРБ позират за снимка с Петро Порошенко (в средата) на срещата на НАТО в София.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Мръсник си ти Порошенко, голям мръсник! Присъединяваш се и ти към тези уродливи отрепки дълбаещи раздор между нас и Русия. Умишлено подхранваш настройването на руснаците срещу нас. Тебе има кой да те държи сметка но за тези сатани до тебе ги чака съдбата на Дуче. Няма да й се размине н на кукувицата в гнездото на БСП Ниновица, която „не знаела“, че зад гърба й вървят доставки с оръжия срещу Русия. Ако пък това е вярно, че не е знаела, толкова по-зле. Означава че просто е била едно тъпо и заспало чучело, допуснато във властта за да инкасира негативи за партията която ръководи. Това със сигурност ще й коства не само поста, но и допълнителен отлив на подкрепа на изборите.

  2. Срещата на НАТО в София е панаир на слугинажа.
    1. Някакъв самозванец, който стана президент на една страна, която скоро ще престане да съществува, след преврат организиран от американските му ментори, ни дава акъл за кого да гласуваме. Имайки предвид какво се случва със страната му, определено трябва да правим обратното на това, което ни казва.
    Нашият пък пРезидент се бил изказал, че имало член 5 от договора за НАТО и нямало значение какво ще каже нашето НС. Явно, пРезидента не обича да чете или има затруднения с осмислянето на законови текстове. За услеснение на него и сътрудниците му ето какво гласи чл. 5 от договора за НАТО:

    „Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона.“

    Изрично е посочено, че страните ще предприемат „такива действия, които смята за необходими“. т.е. НС може да реши, че единственото действие е да излезем с декларация и толкоз!
    НЯМА задължение за изпращане на наши българчета да проливат кръв за интересите на европейските и американски господари. Който иска да воюва.
    Но когато си пРезидент, изпълняваш заповеди.

    Виктор Папазов

    • Викторе, по принцип си прав, но повярвай ми, президента чете и много добре осмисля това, което е прочел! За справка си спомни как започна войната в Украйна – с „ВЕРОЛОМНОТО НАПАДЕНИЕ НА РУСИЯ“….. Понеже САЩ губи войната , а не може да си го позволи е готова да похарчи цяла Европа. За целта се обмислят всякакви провокации, за да може да принуди Русия да отговори с военни средства срещу НАТОвска държава и етоти „ВЕРОЛОМНО НАПАДЕНИЕ И ЧЛ.5“

  3. Как пък никой не обели дума кой я създаде тази военна промишленост, кой ни даде безплатни лицензи за производството им.Къде е Корнелката и Боко БЕЗУМНИЙ да отрекат, или да потвърдят декларацията на Порошенко.Тази декларация е мръсен парцал върху СУРАТА на цялата ни политическа пасмина и второ, тя е доказателство за пълната липса на морал и национално достойнство. ГЛАСУВАЙТЕ БЕ, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТАЗИ ГАДНА ИЗМЕТ, КРИВОКРАКИЯТ СЮ, КОЙТО ЩЕ ПОБЕГНЕ ПРЪВ, АКО ТОЗИ СКАПАН НАРОД ВДИГНЕ ГЛАВА. ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БРАТЯТА АНГЛОСАКСОНЦИ, ЧИЕТО ПРЕЗРЕНИЕ ЛИЧИ ОТ ВСЕКИ ТЕХЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ХОД.Що не си каза Радев кой предложи това сборище у нас, каква е целта му и кога ще ни вкарват като говеда във война с Руснаците.БЕСЕН СЪМ.

    • А добре дошъл в клуба. Аз съм бесен има няма 20 г.но беснотията не помага. БГ мишките масово си ходят и гласуват за НАТОстанци и беса ми се превръща в надежда Путин да събере смелост и да ги удари с няколко ракети, за да се разбягат. Отдавна повтарям, че без катаклизъм заспалата БГ мишка няма събуждане.

  4. И тоя предател намерил църква да се прекръсти! Довлякъл се е да проси и миросва за да му подхвърлят нещичко като на гладен пес! Опротивяхте всички дето се влечете след саксите и краварите на народите си! Проклети да сте!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.