Писател и активист на неолибералната партия „Прогресивна Словакия“ е атентаторът срещу Роберт Фицо

71-годишният писател и основател на литературен клуб „Дъга“, както и автор на няколко романа Юрай Цинтула е извършил покушението срещу премиера на Словакия Роберт Фицо. Според публикации в словашки медии Цинтула е активист на неолибералната партия „Прогресивна Словакия“. Стрелял е с личното си регистрирано оръжие, съобщават медиите в Словакия. Мотивите му са неизвестни. Преди опита за убийство той е извикал на премиера: „Робо, ела тук“ – и е открил огън.

Оръжието, с което е извършено престъплението е законно притежавано от него.

Нападателят е бил член на неолибералния глобалистки Литературен клуб „Дъга“ и е писал стихове. В миналото е работил като охранител в търговски център. Преди осем години той обяви в интернет, че събира подписи за учредяване на политическа партия „Движение срещу насилието“. Според словашки медии Цинтула открито е изразявал омразата си към Фицо в социалните медии. През 2016 г. самият Цинтула оцелява при покушение, когато беше нападнат от пиян мъж в търговски център в град Левиция.

„Насилието често е реакция на хората, като форма на изразяване на обикновено недоволство от състоянието на нещата. Нека бъдем недоволни, но не и насилници!“, пише той тогава.  

След новината за атентата последваха реакции от страна на редица европейски лидери.

Премиерът на Полша Доналд Туск изрази подкрепа за Фицо след опита за убийство. „Роберт, мислите ми са с теб в този много труден момент“, написа той в социалната мрежа „X“.

„Новината за прострелването на словашкия министър-председател Роберт Фицо е шокираща“, заяви чешкият министър-председател Петр Фиала в социалната мрежа „X“. Пожелавам на г-н министър-председателя да се оправи възможно най-скоро. Не трябва да толерираме насилието, то не трябва да има място в обществото.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е шокиран от „отвратителното нападение“ срещу Фицо. „Молим се за бързото му възстановяване! Бог да благослови него и страната му!“ – написа унгарският министър-председател в „X“.

Източници: Х, Флагман, teraz.sk

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Предишното им управление предаде на окрайнина едиствената си С 300, месец назад ПМ Фицо предупреждава за яростна агресивна пропаганда против него от актуалната им президентка, посрещала и подкрепяла Тахановска Беларус и психически нестабилния словашки Чапман лесно се задейства щом не подкрепя плацдарма окрайнина

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.