Офицер от ВСУ: Украйна ще загуби още редица територии

Колкото и да се перчим, че Украйна е центърът на света, че ние сме борци за свобода, за световна демокрация, реално ние сме малка, слаба държава, която за 33 г независимост загуби всичко, което имаше, споделя снайперистът.

В близко бъдеще Украйна ще загуби още редица свои територии. Конкретно имам предвид контролираната от украинските въоръжени сили част от ДНР, а също Харковска и Сумска области. Там нещата са неспасяеми.

Това съобщи снайперистът от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Константин Прошински във видеоблога на Vyshka. Военният говори пред камерата с маска на лицето.

„Убеден съм, че на няколко участъка от фронта ще загубим територии, които не са критични, не са стратегически важни за нас, но ние ще ги загубим…“, споделя той.

„Мисля, че ще загубим онази част от Донецка област, която сега е под наш контрол, а също ще загубим и част от Харковска и Сумска области. Там нещата са неспасяеми. Въпросът за последните две области сега е само дали ще загубим част от тях или целите. Който и от двата сценария да се реализира, ние ще създадем някаква 10-20 километрова „сива зона“ по новата граница. Нямаме възможност да удържим Донецка област след като загубихме Авдеевка, Бахмут, и сега сме на път за загубим Часов Яр“, каза Прошински.

Украйна не може да си върне границите не само от 1991 г., но дори и от 2022 г., смята Прошински.

Според него връщането на украинската територия в тези граници няма да се случи.

„Ние сме в такава безизходица, че всеки ще има собствено разбиране за това. Без западно оръжие ние вече не можем да се бием, не можем да се защитаваме ефективно“, признава той.

„Не вярвам в никакви граници от 1991 г. Допреди две години, дипломатически, разбира се, все още съществуваше някаква възможност да си върнем Крим и Донбас – след някакви години, десетилетия… Но след войната това вече няма как да стане. Затова за мен лично въпросът за границите от 1991 г. вече не съществува. Ще кажа даже нещо повече – според мен (въпросът за връщането на) границите от 24 февруари 2022 г. вече не е на дневен ред в нашето ръководство“, каза Прошински.

В момента великите държави водят преговори за Украйна, но тя не участва в тях, защото за 33 години независимост страната ни загуби всичко, цялото огромно богатство, което получи след разпадането на СССР, коментира военният.

„Преговорите все още продължават и в тях участват и представители на най-високия ешелон на Русия. Зная също, че ние не участваме в това – за съжаление или за щастие – кой както го разбира. Ние не участваме, защото трябва да ни е ясно, че колкото и да се перчим, че Украйна е центърът на Европа, украинците са центърът на света, всички са зад нас, всички са ни длъжни, че ние сме борци за свобода, за световна демокрация, срещу руския авторитаризъм… бла бла бла… Можем да си повтаряме всичко това до безкрай, от една страна то е вярно, но това са само нашите вътрешни усещания“, коментира снайперистът.

„Реално ние сме малка, слаба държава, която за 33-те си години независимост загуби всичко, цялото богатство, което имахме. Спомняме си, че през 1991 г., когато Съветският съюз се разпадна, бяхме сред десетте най-перспективни икономики в света, наравно с Китай например. И къде е сега Китай, къде сме ние? Това беше само преди 33 години. Затова е ясно, че ще си играят с нас. Тук трябва трезво да оценим ситуацията“, обобщава Константин Прошински.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.