Орбан: Унгария прави преоценка на ролята си в НАТО, тъй като не желае да участва във войната в Украйна

Унгарското правителство прави преоценка на ролята на страната в НАТО, тъй като не желае да участва във военна мисия на Алианса в Украйна. Това съобщи унгарският премиер Виктор Орбан в ефира на радиостанция „Кошут“. По думите му, в Брюксел тече военно планиране, „работни групи работят върху пълноценното включване на НАТО в тази война“.

Орбан потвърди, че Унгария не възнамерява да участва в действия на НАТО, които могат пряко да въвлекат страните от блока в конфликта в Украйна и да доведат до пряк сблъсък с Русия. Според него в Брюксел тече военно планиране, „работни групи подготвят страните от НАТО за включването им в тази война“.

„Унгария се противопоставя на това. В правителството в момента подготвяме юридическата рамка, която ще ни позволи да останем член на НАТО, без да участваме във войната“, каза Орбан. Той добави, че Брюксел е наясно с това и дори е измислил термина „неучастник“ за Унгария.

Премиерът призна, че подобна ситуация изглежда странна, тъй като въпреки всичките си резерви Унгария възнамерява да остане член на Северноатлантическия алианс. „В историята на НАТО не е имало много ситуации, в които държава членка толкова открито да се придържа към особена позиция, както прави Унгария сега. Ето защо нейната роля във военния алианс трябва да бъде преразгледана. Нашите юристи и военни работят над това в момента. Този въпрос трябва да бъде решен от унгарската дипломация“, заяви Орбан.

В същото време той отново заяви, че Унгария не възнамерява да участва в евентуални действия на НАТО в Украйна. Тя няма да изпраща свои военни контингенти там, няма да предоставя финанси, няма да изпраща оръжия и дори няма да предоставя територията си за съхранение на оръжия, предназначени за украинската армия. Виктор Орбан обясни, че тази позиция на неговото правителство е продиктувана от убеждението, че конфликтът в Украйна не може да се реши по военен път, че в него не може да има победител и че той може да бъде уреден само чрез мирни преговори.

Освен това Орбан припомни, че НАТО е отбранителен съюз, който сега никой не е нападнал. Конфликтът в Украйна засяга само Украйна и Русия, каза унгарският премиер. Затова, според него, натрапчивото говорене за „руската заплаха“ трябва да се разглежда като „маневри на Запада и Европа по подготовката им за влизане във войната“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

9 коментара

  1. КАКВО ПРАВИМ ОБАЧЕ НИЕ. „Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът – домакин на Парламентарната асамблея“ЕПИЦЕНТЪР
    Според НС, близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации ще участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО от 25 до 27 май 2024 г. в София. Домакин на форума е Народното събрание на Република България.ИЛИ КАКТО КАЗВА ЯСНОВИДКАТА ОТ ОСЕТИНОВО, Б БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ОЧАКВА НИЩО ДОБРО.

    • Перфектна мишена за „Кинжалите“ на Русия. Ако това сборище на уроди бъде унищожено, това ще е първата стъпка към един много по – добър свят.

    • Поредното падение и надупване на нашите „политици“/не ги наричам българи ,защото те не са такива,а прости ,алчни,късогледи и още каквито се сетите определения!/.Те си мислят ,че като са подлизурковци на пасмина изкуфяли изроди ще ги подмине бурята?
      Няма как да стане това ,даже са много удобни, за да станат на пепел и да наторят някоя нива!АМИН ,ДА БЪДЕ!

      • В политиката никога 2 и 2 не прави 4!Не вярвам сегашните ни политически палячовци , да са толкова умни ,че да имат акъл, за да водят двойна и тройна политика и то в полза на България като гледам как разни оядени шопари я тикат в блато!

  2. НАШИЯТ ПОЗОР Е АБСОЛЮТЕН.“Нима сме стигнали дотам, че ни е страх да почетем паметника на Светите братя, само защото е в Москва?“ ПУСТОСЛОВИЕТО У НАС ВЕЧЕ Е НОРМА „Нима сме стигнали дотам, че ни е страх да почетем паметника на Светите братя, само защото е в Москва?“ И ПОСЛЕДНО НЕГРАМОТНОТО ПОСЛАНИЕ НА ДЕЛЯНЧО ПЕЕВСКИ „Пеевски честити 24 май: Да възпитаваме децата с любов към род и Родина, към знание и познание“ Епицентър

  3. Браво на Унгария и моите дълбоки уважения към Господин Орбан!
    Това е човек, който мисли доброто на страната си и искрено иска тя да оцелее.
    Всеки политик, който не е като него трябва да бъде линчуван НЕЗАБАВНО.
    Иначе краварите ще се бият срещу Русия ДО ПОСЛЕДНИЯ ЕВРОПЕЕЦ.
    Само ако Русия преди това не унищожи целия краварски континент. Но защо да се унищожават обикновените американци. Само трябва да се унищожат около 300 политически лумпена и да се оставят хората сами да решат вътрешните си проблеми.

    • Така е.
      Но тези „300 политически лумпена“ са всъщност еврейски демони.
      Около 300 чифутски сатанистки династии управляват ЕС (Еврейския Съюз), Jewmerica (САЩ), Канада, Австралия, Нова Зеландия и Япония.

  4. НЕ СЕ ЛИ РАДВАТЕ БЕ „Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът – домакин на Парламентарната асамблея“ В. ЕПИЦЕНТЪР

  5. ПМ Орбан споделя виждане за армията и участието и във война. Армиятя е казармена, обучава се за отбрана на страната, не напада. В армиятя има батальони, разузнавателни напримерно, със специална подготовка и политическият естаблишмент в публичната риторика непрекъснато говори за батальонни групи, интернационални от всички нато, и Пр Макрон, представителят на Рокфелер Европа, в такава роля военен стратег ЕС и предводител на Европарламента с партията си Възраждане се готви, а безопасноста на социума в родината си неглижира

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.