Опитът за покушение срещу Роберт Фицо доказва, че западните фалшиви новини могат да радикализират хората

Ендрю Корибко

Словашкият министър-председател Роберт Фицо оцеля при опит за убийство, извършен срещу него по-рано тази седмица, след като беше прострелян няколко пъти от упор от политически екстремист, ядосан на премиера, че е спрял въоръжената помощ за Украйна. Завръщането на Фицо на поста миналата есен стана въпреки организираната от САЩ кампания в Словакия, която имаше за цел да сплаши хората да не гласуват за този консервативно-националистически „фанатик“, който бързо пренастрои политиката на страната си спрямо Украйна и сформира коалиция за мир с Унгария, блокирайки част от инициативите на ЕС за помощ за Киев.

Макар че някои подозират, че „самотният вълк“, който го е застрелял, може да не е действал самостоятелно поради това, че по време на последния си мандат Фицо си създаде много силни врагове в лицето на политици от целия западен свят, този инцидент най-малкото доказва, че фалшивите западни новини могат да радикализират хората да извършат отвратителни престъпления. В края на краищата стрелецът се е самоубедил, че това е легитимна форма на протест срещу „проруския фашистки диктатор“ на страната му, представата за който е била изцяло формирана от четене на фалшиви новини, публикувани в прозападни неолиберални сайтове.

Малко след нападението министърът на вътрешните работи предупреди, че „това, което нашите опоненти отприщиха, омразата, която те посяха, днес се превърна в буря. Вследствие на тези техни действия Словакия е на ръба на гражданска война. Покушението срещу министър-председателя го потвърждава. Искам да призова обществеността, журналистите и всички политици да спрат да сеят омраза“. Именно поради тази омраза, посята след последните избори, стрелецът е се радикализирал до степен да се опита да вземе нещата в свои ръце.

Бившият руски президент и действащ заместник-председател на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев написа в Туитър, че Фицо „не е проруски лидер. Той е просто словашки патриот и прагматик, и… да, не е русофоб“, но западните медии, които съобщават за покушението срещу него, продължават да твърдят обратното. Британската телевизия Sky News  например, се опита да оправдае нападението срещу него, като намекна, че стрелецът е бил радикализиран от политиката му, а не от фалшивите новини, което трябва да внуши, че терористичното му нападение всъщност е легитимна форма на протест.

Нито една западна медия, „НПО“ или „активист“ няма да поеме отговорност за радикализирането на словашката прозападна опозиция. Всички те сега се оправдават, лъжейки, че досегашните им репортажи и коментари за политиките на Фицо са били „честни и балансирани“. Това не е вярно, а те в действителност през цялото време са си давали прекрасно сметка какво и защо правят. Това, което направиха с Фицо, е точно същото, което вече години наред правят с Тръмп, а именно да облъчват обществото с най-крайни страховити и съответно лъжливи твърдения за политиката му с надеждата, че ще радикализират някого, за да го застреля.

Когато един лидер е многократно оклеветяван от господстващите прозападни мейнстрийм медии като „предателски проруски диктатор с невинна украинска кръв по ръцете“, някои нестабилни психически членове на обществото неизбежно ще бъдат повлияни от това, включително до степен да искат да го убият, за да „спасят страната си“ или да „ въдворят справедливост“. Не за първи път западните лидери на общественото мнение манипулират ненормални хора, за да изпълняват подлите им поръчки. Подобни операции рядко успяват, но винаги има голям политически ефект, когато някой най-накрая се хване на въдицата.

Фицо е техен враг заради прагматичната си позиция спрямо провокираната от НАТО война срещу Русия в Украйна. Затова сега, след покушението срещу него, никой на Запад няма да призове за цензура на призивите за насилие в социалните медии. Нещо, което със сигурност биха направили, ако някой от собствените им подпалвачи на войни стане мишена на политически екстремист. В този случай лекарството би било по-лошо от болестта, но въпросът е, че след покушението срещу Фицо двойните им стандарти лъснаха на показ пред целия свят, което дискредитира твърденията им, че са невинни и нямат никаква роля в случилото се.

Източник – Andrew Korybko’s Newsletter

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. То като си тъп, какво друго ти остава освен да чакаш медиите да те радикализират…..
    Нямам намерение да го чета това, щото си личи от заглавието, че е пропаганда на някакъв си кроманьонец. Само ще кажа, че Фицо беше против пандемичното споразумение, чрез което сатанинската мафия се опитва да сложи ръка върху всички народи по света и да избие ненужните.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.