„Ню Йорк Таймс“: ЦРУ с 12 секретни бази в Украйна

Автор: „Ню Йорк Таймс“

Aмериканскoто Централно разузнавателно управление (ЦРУ) е обучило и използвало украински агенти за мисии в Русия, Европа, Куба и други места по планетата, където има активно руско присъствие, твърди „Ню Йорк Таймс“.

Сгушена в гъста гора, украинската военна база е разрушена и изглежда изоставена, а командният ѝ център е станал на пепел – жертва на руски ракетен обстрел в началото на войната.

Но това е над земята.

Недалеч от нея дискретен проход се спуска към подземен бункер, където екипи от украински войници следят руски шпионски сателити и подслушват разговори между руски командири. На един от екраните червена линия проследява маршрута на дрон с експлозиви, който преминава през руската противовъздушна отбрана от точка в Централна Украйна до цел в руския град Ростов на Дон.

Подземният бункер, построен на мястото на разрушения команден център в месеците след руската инвазия, е таен център на украинската армия.

Има и още една тайна: базата е почти изцяло финансирана, а отчасти и оборудвана, от ЦРУ.

„Сто и десет процента“, казва в интервю пред репортер на NYT в секретната база генерал Сергей Дворецки – високопоставен командир от украинското разузнаване.

Вече трета година от войната, която отне живота на стотици хиляди хора, партньорството между Вашингтон и Киев в разузнаването е основен стълб, крепящ способността на Украйна да се защитава. C.I.A. и други американски разузнавателни агенции предоставят разузнавателна информация за високоточни ракетни удари, проследяват движението на руските войски и координират шпионските мрежи.

Но партньорството на ЦРУ с аналогичната украинска служба СБУ не е създадено по време на войната, нито пък Украйна е единственият бенефициент на американската разузнавателна организация.

Това партньорство се зароди преди десетилетие, като се сглобяваше на парче при трима много различни президенти на САЩ, тласкано напред от ключови личности, които често поемаха смели рискове. Тя превърна Украйна, чиито разузнавателни служби дълго време бяха смятани за напълно компрометирани и разпробити от Русия, в един от най-важните разузнавателни партньори на Вашингтон срещу Кремъл днес.

Разузнаването на САЩ е създало дванайсет тайни шпионски бази в Украйна близо до границата с Русия през последните осем години, като източноевропейската държава се е превърнала в един от най-важните инструменти на Вашингтон за разузнавателни операции срещу Москва.

Разузнавателното „партньорство“ е „пуснало корени преди десетилетие“ и е превърнало Украйна в един от „най-важните разузнавателни партньори на Вашингтон срещу Кремъл днес“, посочва изданието.

12-те тайни локации представляват „предни оперативни бази“, от които се управляват мрежи от агенти, събиращи информация в Русия.

ЦРУ е ръководило програма за обучение, известна като операция „Златна рибка“. Целта й е била да обучи украински агенти как да приемат фалшиви самоличности и да крадат тайни в Русия, и да действат като „спящи агенти“, за да водят партизанска война срещу руската армия.

Агенти на американското разузнаване са работили в тясно сътрудничество с украинските тайни служби, включително с началника на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов преди назначаването му на сегашния му пост. Освен това ЦРУ е обучавало украински шпиони да работят в Русия, Европа, Куба, както и на други места по света, където има руско присъствие.

Според статията дори след изтеглянето на повечето американски правителствени служители от Украйна през февруари 2022 г. представители на разузнаването на САЩ са останали на място и активни в Западна Украйна, предавайки разузнавателна информация, включително от типа къде Русия планира да нанесе удари и какви оръжейни системи ще използва.

„Без тези подразделения на ЦРУ на украинския терен нямаше да успеем да се противопоставим на руснаците“, казва Иван Баканов, бивш ръководител на вътрешното разузнаване на Украйна, СБУ, цитиран от „Ню Йорк Таймс“.

Според вестника от 2016 г. насам украинците от време на време нарушават условията за сътрудничество, поставени им от Вашингтон, „организирайки убийства и други смъртоносни операции“, които Америка уж не одобрява.

Валентин Наливайченко, бивш заместник-министър на външните работи и командир на Службата за сигурност на Украйна

ЦРУ поема контрола върху Украйна в сътрудничество с украинските тайни служби почти веднага след Евромайдана през 2014 г. За това свидетелства назначеният от новата власт за ръководител на украинското вътрешно разузнаване Валентин Наливайченко. Той се обадил на шефа на украинското подразделение на ЦРУ и местния шеф на МИ-6. Поканил ги да обиколят структурите на СБУ и поискал помощта им за възстановяването на тайните служби на страната „от нулата“.

Тогавашният директор на ЦРУ Джон Бренан кацнал в Киев малко след това и казал на Наливайченко, че САЩ ще помогнат, ако Украйна „успее да предостави стойностна разузнавателна информация на американците“ и ако прочисти СБУ от всички онези служители, за които се подозира, че са руски шпиони.

Източник: nytimes.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.