„Ню Йорк Таймс“: Буданов е бил част от елитно подразделение на ЦРУ

Началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов е бил част от елитното подразделение „Отряд 2245“,обучавано от агенти на ЦРУ, съобщи американският вестник The New York Times.

Буданов е бил един от офицерите в звено, което е иззело руски дронове и комуникационно оборудване, така че техниците от ЦРУ да могат да ги пренастроят и да разбият системите им за криптиране.

„Генерал Буданов беше изгряваща звезда в обучавания в продължение на 10 години от инструктори на ЦРУ разузнавателен „Отряд 2245“. Той беше известен с участието си в дръзки операции зад вражеските линии и имаше дълбоки връзки с ЦРУ. Агенцията го обучи и също така предприе изключителната стъпка да го изпрати в Националния военен медицински център „Уолтър Рийд“ в Мериленд за рехабилитация след раняването му в дясната ръка по време на боевете в Донбас“, поясняват от редакцията.

В хода на една от операциите Буданов, облечен в руска униформа, е ръководил десант на контролирания от руските сили Крим, прехвърляйки украински войници на надуваеми лодки през тесен залив. На полуострова украинските бойци са били посрещнати от елитно руско подразделение. По време на битката и двете страни понасят сериозни загуби – сред загиналите е и син на руски генерал. След това украинската група се оттегля към бреговата линия и плава няколко часа към контролираната от Украйна територия.

Партньорството с военните на Киев било толкова успешно, че ЦРУ искало да го повтори с други европейски разузнавателни агенции, фокусирани върху противодействие срещу Русия, пише вестникът.

В статията The New York Times разкрива и редица други подробности за дългогодишното сътрудничество между САЩ и Украйна в областта на разузнаването. Според текста по границата на Украйна с Русия са изградени 12 секретни съоръжения на ЦРУ. Освен това американското разузнаване е оборудвало частично подземна военна база, определена като „таен невралгичен център на украинските въоръжени сили“.

Източник

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. А не, всичко това не е вярно. Четете в жабешките новини, или Факти, или СЕГА. Незнам дали главата на българина ще отрезвее, преди да са ни унищожили окончателно. С тези двама супер ерудирани посланици, с тези наши красавци, доказани родолюбци, присъдата ни е прочетена, остава да я приемем като добитък, или да скочим и да защитим себе си и България.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.