„Ню Йорк Таймс“: Америка се оттегля от Украйна, ВСУ отстъпиха хаотично от Авдеевка

Автор: Джърман Лопес, nytimes.com

В продължение на две години Украйна разчита на американски оръжия, за да се бори с руските войски. Тя бомбардираше руски линии с американска артилерия, унищожаваше танкове с ракети Javelin и спираше въздушни атаки със системите Patriot. Но американската подкрепа рязко намаля и Украйна вече усети последствията. Това пише американският вестник The „Ню Йорк Таймс“ в статия, в която се опитва да опише картината на войната в условия, при които военните на Киев не разчитат на Вашингтон.

Републиканците в Камарата на представителите на САЩ блокираха допълнителна помощ за Украйна и администрацията на президента Джо Байдън не може да изпрати много повече оръжия. Пакетът от 300 милиона долара, обявен по-рано тази седмица, вероятно ще помогне на Украйна само за няколко седмици.

През последния месец Русия постигна известни успехи, след като превзе източния град Авдеевка, някога украинска крепост. Служители на разузнаването предупредиха Конгреса тази седмица, че загубите на Украйна сигнализират до какво ще се стигне заради недостатъчната подкрепа на американците.

Украинските войски вече отстъпиха, защото нямаха артилерийски снаряди, увериха от администрацията на Байдън. Американските оръжия изиграха важна роля във войната; Украйна ги използва за възпиране и отслабване на руски атаки преди близък бой.

Но с ограничени доставки лидерите на Украйна пожертваха Авдеевка, за да спестят боеприпаси за по-стратегическа територия, като крайбрежието на Черно море и североизточната част на страната. Хаотичното отстъпление, което последва, остави украинските войски и цивилни уязвими.

Русия няма същия проблем. Въпреки санкциите на Запада, нейната икономика върви напред. Произвежда оръжия и снабдява войските си. Нейните съюзници, особено Северна Корея и Иран, помогнаха за запълването на пропуските.

Съюзниците на Украйна в цяла Европа не успяха да се справят с по-голямата част от изоставането, тъй като американската подкрепа намаля. Европейските страни обещаха да увеличат военните си разходи, за да защитят себе си, но този процес ще отнеме години. Украйна може да няма толкова време.

Нарастващ риск

В миналото Украйна правеше победите на Русия скъпи. Москва понесе десетки хиляди жертви, за да превземе град Бахмут (Артьомовск), който и двете страни наричаха „месомелачка“. Украйна се нуждаеше от много боеприпаси, за да парира атаките на Русия в града в продължение на месеци. Днес доставките й ще свършат бързо и тя ще трябва да остъпва – и Русия страда по-малко при всяка своя следваща победа. Знаейки това, тя дори може да стане по-настойчива.

С други думи: Русия иска и може да получи повече шансове като Авдеевка.

„Без повече помощ тези шансове нарастват“, казва журналистът Джулиан Барнс, който отразява войната. „С помощта на пакет помощ украинците ще имат много по-добър шанс да укрепят отбраната си, задържайки линията. И на някои места те може да успеят да си върнат територията.

Без заместител

САЩ не са единственият съюзник на Украйна, но те са единствените, които имат желанието и средствата да подкрепят военните усилия на Украйна. Много европейски страни нямат политическа традиция да въоръжават други държави. Те изпратиха на Украйна някои впечатляващи оръжия, като германски танкове и шведски ракети, изстрелвани от рамо. Но „те не могат да изпомпват боеприпаси“, обяснява Джулиан Барнс. „Те не могат да произвеждат голям брой артилерийски снаряди – нещото номер едно, от което Украйна се нуждае“.

Така че САЩ трябва да правят доставки за Украйна. Байдън и Сенатът вече подкрепиха отпускането на допълнително финансиране. Републиканците в Камарата на представителите отказват да го подложат на гласуване.

Тази ситуация – в която тясна вътрешна политика може да сложи край на американската подкрепа за военните усилия на Украйна – е необичайна, обяснява Стейси Годард, експерт по международна сигурност в Колежа „Уелсли“.

САЩ са изоставяли военни усилия в миналото (Виетнам и Афганистан са само най-известните примери, бел. ред.), обикновено след поражения на бойното поле или когато обществеността губи доверие в дадена кауза. Нито едното не е валидно за Украйна.

Войната е в задънена улица, но Украйна не губи. И повечето американци все още подкрепят предоставянето на помощ.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.