Никола Миркович: Американците започнаха войната в Украйна, а сега ни прехвърлят горещия картоф и ни казват „Оправяйте се“ (С ВИДЕО)

Автор: TVL

5 март 2024 г.

„Да не забравяме какъв е коренът на тази война. Изключително важно е да го припомняме редовно: Съединените щати не искат Русия и Западна Европа не непременно да се обединят, а да си сътрудничат, да работят заедно. Защото ако Западна Европа и Русия – една велика сила (виждаме дори, че е технологична военна сила, която има природни ресурси в изобилие, изключително много) те биха могли да работят по-добре заедно и ако Западна Европа, Източна Европа и Русия работят по-добре заедно на този континент, ние повече няма да имаме нужда от Съединените щати или ще имаме многократно по-малка нужда от Съединените щати, а американците се страхуват именно от това. За тях, поне за тези, които са на власт във Вашингтон през последните поколения, ние сме протекторат – това призна Збигнев Бжежински в “Голямата шахматна дъска”. Ние сме територия, консуматор, който е готов да купува американско компютърно оборудване, американски идеи, американски видеа, американски филми. Нашите европейски общества бяха американизирани в полза на големите американски мултинационални компании и на американските политици, които активно работят върху своя проект за глобализация. Това е причината за тази война срещу Русия, а ние следваме сляпо американската политика“.

„Защо трябва да го правим? Какви са интересите на Франция в Украйна днес? Ако сме световните съдници, защо не изпратим войски и в Близкия изток? Защо не пратихме, когато имаше война между Йемен, хусите по-конкретно, и Саудитска Арабия? Това не е наша война. Французите, френският народ не разбират какви са интересите ни в Украйна. Макрон казва това на група хора просто така и това е особено обезпокоително, защото той въвлича френския народ във война, която не е наша. И освен това, какво ще правим, с какви средства? Знаем, че френската армия вече не разполага с предишните средства. Следователно ще изпратим френски войници, които ще се учат да се бият в окопите, които от Първата световна война вече почти не познаваме. Значи украинските войници, които в момента губят срещу руснаците, ще учат френските войници да се бият в тази война на изтощение, в тази окопна война. Това е пълен абсурд! Съжалявам горките френски войници… Провалихме дипломацията си, Еманюел Макрон не спира да я проваля, защото е атлантик и като всички атлантици, които днес са назначени свише начело на страните от Европейския съюз, смята, че американците трябва да управляват нещата в света. Това е доброволното робство на Ла Боеси“, казва Никола Миркович пред TVL.

Никола Миркович е президент на асоциацията „Запад-Изток“. Автор е на книгата „Украински хаос, как стигнахме дотук?“ и „Империята Америка“, в която обяснява, че от завладяването на индианците до военните офанзиви по целия свят, американците постоянно са във война, не за да създават колонии като класическа империя, а за да разширят политическата си власт и да разпространят американския начин на живот. Никола Миркович има сръбско и френско гражданство. Завършил е Европейското бизнес училище. Работи в хуманитарния сектор от 2006 г., съосновател е на асоциацията Solidarité Kosovo за подпомагане на сърбите от Косово и Метохия, жертви на войната през 1999 г. и нейните последици. През 1999 г. Никола Миркович беше жив щит срещу бомбите на НАТО по мостовете в Белград. През 2014 г. Никола Миркович се присъединява към Vostok France Solidarité Donbass, асоциация, с която вече е направил няколко хуманитарни мисии за жертвите на войната в Донбас, докато продължава мисиите си за Косово.

ВИЖ ВИДЕОТО:

– Президентът на асоциацията “Запад-Изток” (Ouest-Est), автор на „Chaos ukrainien, comment en est-on arrivé là?“ (Украински хаос, как се стигна дотук?), автор и на „L’Amérique Empire“ (Империята Америка), която излезе в нова, актуализирана и разширена версия, това е второто ѝ издание. Добър ден, Никола Миркович!

– Добър ден!

– Благодаря, че сте в TV Liberté! Преди една година на същото място вие казахте: “Тези политици не знаят думата “мир” и преди всичко не са преживели война като старите”. Те никога не използват думата “мир” и искат да вкарат Франция във война на Русия, но никога не са преживели войната. Това е Еманюел Макрон. Какво да кажем за последните му войнолюбиви изявления?

– Липсата на разум, начинът, по който това беше казано, ангажирането на Франция по един толкова сериозен въпрос, какъвто е войната, без да е обсъдено в парламента, без да е говорил за това на французите, е нещо особено обезпокоително в сегашния контекст. Той обявява възможността, вероятността да бъдат изпратени френски войски в Украйна, във военна зона, където вече има дори френски войници, във всеки случай войници на НАТО, които са там за различни операции – “Файненшъл таймс” го припомни на следващия ден. Но да кажеш по толкова конкретен начин “толкова много искаме да причиним болка на Русия, че сме готови да изпратим хора, да пожертваме нашите млади хора”, изричането на тази фраза е нещо особено обезпокоително. Защо трябва да го правим? Какви са интересите на Франция в Украйна днес? Ако сме световните съдници, защо не изпратим войски и в Близкия изток? Защо не пратихме, когато имаше война между Йемен, хусите по-конкретно, и Саудитска Арабия? Това не е наша война. Французите, френският народ не разбират какви са интересите. Макрон казва това на група хора просто така и това е особено обезпокоително, защото той въвлича френския народ във война, която не е наша. И освен това, какво ще правим, с какви средства? Знаем, че френската армия вече не разполага с предишните средства. Следователно ще изпратим френски войници, които ще се учат да се бият в окопите, които от Първата световна война вече почти не познаваме. Значи украинските войници, които в момента губят срещу руснаците, ще учат френските войници да се бият в тази война на изтощение, в тази окопна война. Това е напълно абсурдно! Съжалявам горките френски войници, които чувайки тази фраза, си казват “не можем да отидем се бием там, не сме обучени, какво ще правим това?”. А освен това те не са влезли във френската армия за този тип мисия. Така че е особено обезпокоително, че президентът на републиката приема с такава лекота един толкова сериозен въпрос.

– Смятате ли като Доминик дьо Вилпен, че Франция губи в момента световната дипломатическа битка?

– Да. Да не забравяме какъв е коренът на тази война. Изключително важно е да го припомняме редовно: Съединените щати не искат Русия и Западна Европа не непременно да се обединят, а да си сътрудничат, да работят заедно. Защото ако Западна Европа и Русия – една велика сила, виждаме дори, че е технологична военна сила, която има природни ресурси в изобилие, изключително много – те биха могли да работят по-добре заедно и ако Западна Европа, Централна Европа и Русия работят по-добре заедно на този континент, който има обща цивилизация, обща история, която добре познаваме, ние повече няма да имаме нужда от Съединените щати или ще имаме по-малка нужда от Съединените щати, а американците се страхуват от това. За тях, поне за тези, които са на власт през последните поколения, ние сме протекторат – това казва Збигнев Бжежински в “Голямата шахматна дъска”. Ние сме територия, консуматор, който е готов да купува американско компютърно оборудване, американски идеи, американски видеа, американски филми. Нашата общество се американизира в полза на големите американски мултинационални компании и на американските политици, които сбъдват своя проект за глобализация. Това е произходът на тази война срещу Русия, а ние следваме сляпо американската политика. Така че Еманюел Макрон само повтаря това, което казва Джо Байдън. Няма повече дипломация от момента, в който една държава подчини суверенитета си на друга държава.

Интелигентността на Франция или интелигентността на която и да е европейска страна е на първо място да потърси мир. Никой няма интерес от това да има война, защото ако тази война излезе извън контрол, тя ще убие нашите деца. Тя вече нанася много вреди на нашите икономики. Тя ще причини много злини на нашите народи и какво ще остане след това от Европа, ако премине в световна война? Първата и Втората световна вече причиниха много злини, третата ще бъде ужасна. Това не е в наш интерес. Интелигентността е да се дискутира пряко с Путин, да се дискутира със Зеленски, да се направи световна коалиция, не непременно европейска, за да се опитаме да се върнем към мира. Знаем, че имаше разговори между украинците и руснаците в самото начало на руската инвазия през 2022 г. Кой организира тези преговори? Турците. И те постъпиха много добре, за което трябва да ги поздравим. Неевропейски народ направи опит да се постигне мир между два братски, славянски народа, в голямата си част православни. Това е срамно. Провалихме дипломацията си, но Еманюел Макрон не спира да я проваля, защото е атлантик и като всички атлантици, които днес са начело на страните от Европейския съюз, той смята, че американците трябва да управляват нещата в света. Това е доброволното робство на Ла Боеси, прилагано от държави и очевидно това винаги се прави в нащ ущърб.

– Има един важен факт, Никола Миркович, и това е отговорът на предложението за изпращане на западни войски в Украйна. Тази опция не срещна нито един положителен отзвук в Европа, но и от другата страна на Атлантика. Джо Байдън смята също като НАТО, че пътят на победата “не минава през изпращането на  войски на САЩ и НАТО в Украйна”. Тоест, поне на хартия е по-разумен от Франция?

– Да и това, което също е тревожно в поведението на Макрон, е, че той казва, че има дискусия. Вече има един интересен елемент и той е, че събраха международната общност в Париж, за да говорят за войната в Украйна, не за мир в Украйна, което мисля, че е изключително важно да се подчертае. Тази международна общност са двайсетина страни – страни-членки на НАТО в Европа плюс пратениците на Канада и САЩ. Макрон излезе от това заседание, казвайки “обсъдихме помежду си и не трябва да се изключва възможността за изпращане на сухопътни сили”. А веднага след това германският канцлер Олаф Шолц каза “не, не, не искаме това”. Джо Байдън казва “не, това не е решението”. Гърция, която дори не е голяма военна сила, каза “не, не искаме да изпращаме хора там”. Кои са интересите, които защитава Макрон, когато казва това? От чие име говори? Защото очевидно не говори от името на френския народ, ние не искаме война. Това се видя много бързо – леви, десни движения, може би по-малко в центъра, но наистина веднага те се обявиха против това предложение. Съюзниците на Макрон също са против. Какво говори той? Каква е тази идея, която пуска ей-така? Това е изключително опасно. Сякаш играе “покера на лъжците” срещу Русия, която играе шах. Това абсолютно не може да проработи и буди двойна тревога. Виждаме също, че има пукнатини в НАТО, в атлантическия лагер, те не са съгласни, нямат стратегия. Американците ни прехвърлиха горещия картоф. Казаха ни “оправяйте се”. Те започнаха тази война и, както направиха във Виетнам, в Ирак, в Либия, в Югославия, сеят раздори и накрая си тръгват. Точно това правят в момента, защото имат президентски избори тази година и тъй като въпросът за Украйна създава много трудности на Байдън – мнозинството от републиканците днес са против, Тръмп казва, че може да уреди проблема, това струва милиарди долари, които американците харчат в момента за пътища, за социалната система, за образователната система – всички тези пари, които отиват за Украйна, липсват на американската икономика. Така че американците казват “чакайте, ние ще направим пауза – аз не мисля, че те ще се оттеглят напълно, но казват на европейците “оправяйте се”. Европейците са сами с този горещ картоф и не са единни, нямат стратегия, не знаят какво да правят. Това е изключително опасно и показва до каква степен Европейският съюз, НАТО са остарели системи, които не отговарят на днешната ситуация. В замяна на това, има риск днес със своята неспособност, със своето непознаване на терена, тъй като наистина са толкова откъснати от реалността, да ни въвлекат в необратим процес, който ще бъде смъртоносен за нас.

– Може ли сега да се говори за разединение на атлантиците?

– Да, определено. Погледнете НАТО – Унгария прави всичко, за да не прилага санкциите срещу Русия; Турция, която е втората по големина армия в НАТО като брой войници, продължава да търгува, купува ядрени централи от Русия и се опита да накара славяните – украинци и руснаци, да седнат на масата за преговори. Еманюел Макрон държи реч, на която на другия ден Олаф Шолц се противопоставя. Този атлантически свят е разединен и те вече не знаят какво да правят. А това е изключително тревожно, защото когато си ръководен от хора, които имат представа, с която може и да не си съгласен, си казваш “добре, те имат представа, тя може да е разумна или не, но във всеки случай работи”. Начело на нашите страни са хора, които не успяват да се разберат, не знаят какво да правят, нямат стратегия. Това е изключително опасно, блъскаме се в стената, говорим за война, не говорим за цвета на логото на Олимпийските игри, говорим за война, а в атлантическата общност има много силно разединение и мисля, че то ще се задълбочава, защото в един момент страните ще започнат да търсят собствения си интерес. А какъв е интересът на унгарците да останат в една организация, която им казва “ще изпратите вашите млади хора да умрат за Краматорск” и най-вече заради огорчението на сина на Джо Байдън. Така че атлантическата общност е разделена, въпреки речите “тази ситуация ни сплоти отново”. Това не е вярно и дори не говоря за това, което се случва зад кулисите. Франция, която е голям износител на оръжие, не може да се наложи дори в НАТО. Макрон не говори за това, но вече не продаваме нашите “Рафал” на страните-членки на НАТО, вече не продаваме пушките си, американците продават. Следователно американците имат верига – наливат пари на Украйна, но тези пари идват от техния военнопромишлен комплекс, които изпразни старите си запаси и в момента прави нови оръжия, а ние отново сме измамени. Дори не се възползваме, защото нашите оръжия ги продаваме в Индия, в различни страни по света, но не ги продаваме на страните-членки на НАТО. Това е изключително разочароващо за французите. Тоест, това семейство не е семейство, то е напълно разединено и мисля, че е време да излезем от него, защото рискуваме наистина да бъдем въвлечени във война, която наистина може да бъде катастрофална за всички нас. Тази слабост на НАТО излезе наяве с думите на правителствени ръководители, които си противоречат.

– Споменахте преди малко оттеглянето на САЩ, но при една година заявихте, че Съединените щати ни вкарват в капана на Тукидид. Това видео имаше 1 млн. гледания, по-точно 997 хиляди, и може да бъде намерено в TV Liberté в YouTube. Тоест, този капан на Тукидид се задейства, когато една господстваща сила влезе във война с една надигаща се сила заради страха, предизвикан от този възход. Това все още ли е така?

– Да, това все още е така и тази формулировка, развита от Греъм Алисън, мисля, че продължава да е точна, защото Съединените щати все пак искат да отслабят Русия, това е тяхната цел. Те се страхуват от възхода на Русия и затова искат да я отслабят. Ако изпратят своя протекторат да го направи, ще се окаже, че се бием за една война, която искат американците. “Ню Йорк таймс” преди няколко дни обясняваше, че веднага след преврата на Майдана през 2014 г. ЦРУ е било в Украйна и доста преди руската инвазия е създало 12 бази на руската граница. Те са шпионирали всичко, събирали са всякаква информация за Русия и са превърнали Украйна в антируска страна. Следователно в този капан на Тукидид американците все пак искат да отслабят Русия. Проблемът на Съединените щати днес е, че са вярвали, че ще бъде много просто да победят руснаците. Те бяха скъсали с реалността, както една част от нашите атлантически елити днес, атлантическата управляваща каста. Те подцениха, откъснаха се от реалността, не видяха, че Русия ще може да заобиколи санкциите, не видяха, че Русия има оръжия, които впечатляват западните военни експерти, които са там. Не видяха това и същевременно от октомври миналата година американците са повече от играч в кризата в Близкия изток между палестинци и израелци. Следователно попадат в някакъв капан, който изведнъж може да се затвори срещу тях, защото те не са мислели, че това може да се случи или не са си представяли, знаейки, че истинският съперник на САЩ не идва от Близкия изток, идва от Русия, от Китай, който наблюдава всичко това отдалеч и днес не харчи милиарди за войната, не губи хора, не се дискредитира на международната сцена, а по-скоро има разумно и дипломатично поведение спрямо тези две различни кризи. А американците играят своята игра и смятаха, че в този капан на Тукидид трябва да нападнат първи, но тъй като не си направиха добре сметките, не се осведомиха добре, защото не разбират реалността на тази промяна към мултиполярен свят, този капан се затваря срещу тях преди дори да са нападнали големия си съперник, който е Китай.

– Какво трябва да мислим все пак за изявлението от 29 февруари на Владимир Путин, посланието му към нацията? “Нашето отечество защитава своя суверенитет и своите граждани в Новорусия”. Френската преса вижда в това имперска, империалистка геополитическа концепция.

– Да, със сигурност има имперски аспект, тъй като това са термини, използвани от Екатерина II, която взема тези територии не от други славяни, а от татарите и ги развива. Затова трябва да се познава историята на региона и, за съжаление, това вече не се прави в училище, доминиращите медии не го правят. Целият този регион, който е бил взет от татарите, впоследствие е зает и развит от руснаците. Така че градове като този, който днес се нарича Днипро, който се държи от украинците, първоначално се казва Екатеринослав, в чест на Екатерина II. Одеса е построен от руснаците. Донецк, Луганск, Краматорск са градове, построени от руснаците, те имат руски корени, независимо дали ни харесва или не. Може би се намират в Украйна поради превратностите на историята и споразуменията първо между Съветите, а след това при разделянето на страната, но това са области, в които хората имат руска идентичност. Очевидно можехме да се надяваме, че ще бъде избегната войната, че тези хора ще запазят руската си идентичност, но да не забравяме, че след държавния преврат на Майдана и идването на Съединените щати, те поставиха радикално антируска власт с хора, които обещаха да забранят руския език, които не спазваха човешките права, които искаме да бъдат спазвани от всички. Това рускоезично население е многобройно в Украйна и да не забравяме, че руският език беше наистина допреди няколко години Лингва франка в Украйна. Така че тези хора се страхуваха. Там има хора, които са много привързани към региона, които могат дори да се наричат украинци, но които се чувстват по-близки с Русия, защото те имат обща история, култура,  говорят на руски, четат на руски, а срещу тях е власт, която демонтира статуите на Пушкин и иска да забрани Чайковски. Това е нелепо. Така че когато Путин използва този термин, мисля, че има едно важно послание, че това е Новорусия. Това е по-важно от териториите, които Русия си връща днес. Това ще стигне почти до Приднестровието, до прочутия Днепропетровск от времето на СССР. Това означава, че той говори за тази рускоезична, руска зона и ми се струва също, че ще отиде отвъд териториите, които има днес, защото мнозинството в тези райони се чувстват по-близки с Русия, с Москва, отколкото с Киев на Зеленски.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Мисля си дали само Макрон не разбра кой ще води парада по-нататък или не може да преодолее наполеоновия си комплекс ? .Естествено Британия-най-големият враг на Русия.САЩ да не забравяме,че е юридически все още зависима от нея. Не смятам,че ще им се получи.Имам усещане за де дежаву.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.