Може ли разговорът между Байдън и Путин да спре войната за Украйна

Докато военното напрежение между Русия и Украйна кипи, Западът се подготвя за три кръга от преговори с Кремъл с високи залози в началото на януари.

Президентът Джо Байдън и руският президент Владимир Путин разговаряха по телефона в четвъртък. Администрацията на Байдън посочи, че възнамерява да запази подробностите от разговора поверителни. Причината за телефонното обаждане, което дойде по молба на Путин, не стана ясна от официалните лица на САЩ.

„Целта е да продължим да обсъждаме въпросите, които бяха в дневния ред на последните видеоразговори“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в четвъртък.

„Двамата президенти обсъдиха редица наболели въпроси, свързани с преговорите, които ще се проведат на 10-12 януари“, заяви още той.

Още преди разговора Песков каза, че „няма да има публична част“ в разговора, предполагайки, че нито една от страните не възнамерява да публикува резюме. На въпрос защо телефонният разговор ще се води толкова късно вечерта, Песков каза:

„Няма проблем, знаете, че късните часове никога не са били проблем за руския президент, особено защото често той продължава активно работи късно през нощта.“

Американските военновъздушни сили пуснаха шпионски самолет над Източна Украйна, за да оценят военната ситуация на земята в навечерието на разговора, каза източник пред CNN. Очаква се Байдън, който говори от дома си в Делауеър, да увери руския лидер, че има дипломатически пътища за деескалация в Украйна.

„Мисля, че и двамата лидери вярват, че има истинска стойност в това лидерите да се ангажират пряко, защото сме в момент на криза и сме в това положение вече няколко седмици откакто Русия струпа своите войски по границата си с Украйна“, каза висш служител на администрацията на Байдън, според The Washington Post.

Висшият служител на администрацията каза пред репортери, че Байдън също планира да напомни на Путин за последствията, които ще сполетят Кремъл в случай на сценарий за нахлуване в Украйна, включително засилване на икономическите санкции и допълнителна военна помощ за Украйна. Белият дом изключи едностранно изпращане на американски войски за защита на Украйна от възможна руска офанзива.

Разговорът между Путин и Байдън ще послужи като прелюдия към двустранните преговори в Женева, Швейцария, на 10 януари. Делегацията на САЩ ще бъде водена от заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман.Съобщава се, че руската страна ще бъде ръководена от колегата на Шърман в Кремъл, заместник-министърът Сергей Рябков.

Не се очаква Путин и Байдън да присъстват лично на предстоящите преговори. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс потвърди по-рано тази седмица, че Съветът НАТО-Русия ще се събере на 12 януари, последвано от среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа на 13 януари.

„Със сигурност ще поставим нашите притеснения на масата. Предполагам, че руснаците ще направят същото“, каза Нед Прайс.

„Ще има области, в които можем да постигнем напредък, области, в които съм сигурен, че няма да се съгласим“, добави той.

Предстоящите преговори бяха предшествани от проектодокумент, публикуван от руското външно министерство по-рано през декември, съдържащ широки изисквания за сигурност от това, което Рябков нарече „колективен Запад“. Решението на Москва да публикува исканията предизвика гнева на висшите служители на администрацията на Байдън, които през последните седмици подчертаваха, че всякакви преговори между Русия и Запада ще бъдат по-продуктивни, ако се водят насаме.

Документът, който е разделен на две отделни обвързващи споразумения със Съединените щати и НАТО, призовава за правни гаранции срещу разширяването на алианса на изток и забрани за разполагане на чужди сили на териториите на постсъветските държави. Понастоящем няма индикации, че НАТО подготвя конкретни планове за приемане на Украйна. В същото време висши представители на НАТО многократно отхвърляха идеята за законова забрана на Киев да търси членство в алианса.

Предстоящите преговори бяха предизвикани от това, което източници от западното и украинското разузнаване описаха като мащабно и сериозно струпване на руски сили, като последните оценки варират за от 80 000 до 100 000 войници от руската страна на руско-украинската граница през ноември и декември.

Военни експерти предупредиха, че неотдавнашните движения на руските войски близо до Украйна са извън цикъла, не се основават на някакви конкретни военни заплахи от Киев и не съответстват на моделите на разполагане и разпределение на силите, очаквани от редовните военни учения.

Кремъл подчерта, че очаква бързи, съществени резултати от предстоящите срещи на върха, като Путин каза по-рано, че Москва няма да си позволи да бъде „разубедена“ или „вкарана да затъне в някакво блато“.

Висшите служители на Кремъл предположиха, без да уточняват конкретни мерки, че отхвърлянето на исканията на Русия от страна на Запада ще предизвика значителен военен отговор. Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко каза в предишно интервю, че Западът може или да „приеме сериозно това, което сме поставили на масата“, или „да се изправи пред военно-техническа алтернатива“.

Ръководителят на разузнавателната агенция за отбрана на Украйна каза пред Military Times миналия месец, че Русия се готви да атакува Украйна до края на януари или началото на февруари. Според руски военни експерти други форми на отмъщение могат да включват разпространението на руски стратегически ракетни системи в съюзни държави, включително Беларус и Сърбия.

„Липсата на напредък в посока на политико-дипломатическо решение на този проблем ще доведе до военен и военнотехнически отговор от наша страна“, каза Рябков. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. СЛАВА ВЕЛИКА БРАТСКА РУСИЯ ЦЕЛИЯ СВЯТ И ГОСПОД Е С ТЕБ

  2. Ако още чакат Руснаците и вярват на лъжите на САЩ ще загубят не само Крим но и цяла Русия.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.