„ЛОБНАТА СКАЛА“

„ЛОБНАТА СКАЛА“ е озаглавена новата, трета поред, драма на Милена Върбанова, която Издателство БГ Принт – Враца публикува в самостоятелна книга. Историк по професия, авторката ерудирано посяга към историческата тема и една от най-бляскавите за България епохи – царуването на цар Калоян и пътя на утвърждаването на Втората българска държава като най-могъща в Европейския Югоизток. Страната ни и нейният владетел са на върха на славата след битката при Одрин през 1205 г. и унищожението на „цвета на рицарството“ на Латинската империя. Драмата представлява дълбок, крайно напрегнат диалог между цар Калоян и неговия пленник – сваления император Балдуин. С присъщата си прямота, Милена Върбанова назовава корените на злото в света, които и през Средновековието и в днешно време, са едни и същи. В 1205 г. сблъсъкът на двамата владетели, който е съдбовна среща между Изтока и Запада, може да се превърне в две протегнати една към друга десници на съмишленици и съюзници. Но това не става. Третият участник в драмата – Гласът на Манастър – прозвучава като гонг на предизвестената гибел в края на пиесата и ни отнема надеждата за едно по-мъдро и справедливо бъдеще на Европа.

Изглед на корицата

Монументалните образи на цар Калоян и Балдуин Фландърски са обрисувани с мощен щрих. Те очакват да бъдат интерпретирани от актьори от класата на Стефан Гецов и Любомир Кабакчиев.

Цар Калоян, худ. К.Кутрянов

Художник на великолепния портрет на Красивия Йоанис ( Калоян ), поместен в книгата, е Костадин Кутрянов. Тъкмо такива лица, а не диви изражения на примитивни тюркски вождове, са имали българските владетели.

Балдуин Фландърски – худ. Франсоа Едуар Пико

Читателите могат да закупят книгата на Милена Върбанова в книжарница „Български книжици“ в София, ул. „Аксаков“10.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Здравейте,искам да купя книгата Лобната скала от Милена Върбанова

  2. Уважаеми господин Пенчев, след няколко дни ще можете да закупите дори онлайн книгата от книжарница „Български книжици“. Тези няколко дни са необходими за обработката й в отделите на книжарницата, преди да бъде предложена на читателя. Отделно на моя имейл milena.vel1961@gmail.com можете да напишете Вашия тел.номер, града и офиса на Еконт, до който да бъде изпратена. Сърдечно благодаря за Вашия интерес към новата ми книга.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.