Лавров: Путин и Си са единодушни, че глобалната сигурност ще се гради в Евразия, без евроатлантическо участие

Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин са обсъдили инициативата на Пекин за глобална сигурност, заяви външният министър Сергей Лавров на XXXII асамблея на Съвета по външна и отбранителна политика.

„Инициативата на президента Си Дзинпин за глобалната сигурност беше обсъдена по време на посещението ни в Китай на срещите както в рамките на общите разговори, така и на четири очи между лидерите. Виждаме сериозни аргументи, че осъществяването на идеята за гарантиране на глобалната сигурност трябва да започне на основите на евразийската сигурност без всякакво евроатлантическо участие“, каза той.

Лавров отбеляза, че Русия остава отворена за диалог със Запада, включително по въпросите на сигурността и стратегическата стабилност:

„Но, на първо място, не от позицията на силата, не от позицията на собствената изключителност, а само на равни начала и при взаимно зачитане на интересите“, подчерта Лавров.

Вторият важен момент за Русия, допълни той, е, че диалогът трябва да се води в най-пълната степен на проблемите, които съществуват в днешния свят в сферата на стратегическата стабилност и военнополитическия пейзаж.

Путин направи държавно посещение в Китай на 16 и 17 май. В Пекин той проведе разговори със Си Дзинпин, след което страните подписаха съвместно изявление. Според руския лидер Москва и Пекин провеждат независима и самостоятелна външна политика и работят солидарно за създаването на по-справедлив и демократичен многополюсен световен ред. Той също така благодари на китайския си колега за инициативата за разрешаване на украинската криза.
От своя страна Си Дзинпин подчерта, че Русия и Китай твърдо защитават системата на международните отношения с централна роля на ООН и световния ред, основан на международното право, насърчават многополюсността на света и икономическата му свързаност при справедливи условия.

Източник: Риа Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. По-добре да си търгуват, отколкото да воюват държавите помежду си!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.