Кървав диктатор ли е Асад и ще издържи ли икономиката на Русия повече от 3 м. война? Боян Чуков громи западните „опорни точки“

Боян ЧуковИнтервю с Боян Чуков – външнополитически анализатор и специалист по Близък Изток и национална сигурност с дълга дипломатическа кариера. Подробности за това кой е Боян Чуков, както и други негови интервюта можете да откриете ТУК . А ето и интервюто с него:

„Башар Асад е кървав диктатор“! „Путин предизвика бежанската вълна към Европа“! „Днес Русия няма лоялни съюзници“! „Икономиката на Русия не може да си позволи повече от 3 месеца война в Сирия“!
Прави впечатление, че западните медии отразяват руската военна намеса в Сирия по много едностранчив и идентичен начин. Без значение коя е медията, статиите, анализите и изводите по темата удивително съвпадат. Очевидно е, че всички те боравят с т. нар. „опорни точки“. Опорните пропагандни точки са раков тумор за мисленето и целта им е да промиват мозъци. Предлагам ви да ги анализираме, за да разберем дали те отразяват някаква истина или са си чист кьорфишек – пропаганда, която изкривява действителността.
Извадил съм няколко от най-често срещаните опорни точки, широко прокламирани от западната пропагандна машина:

Путин Обама

– Първата от тях гласи следното: „Намесата на Русия в Сирия е една авантюра. Путин не разбира в какво се намесва!“

– Да обърнем внимание на употребената от западняците дума „намеса“. Под „намеса“ се разбира да отидеш с агресия някъде, където не си канен. Съгласно международното право обаче има два начина една страна да присъства легитимно със своите въоръжени сили на територията на друга държава, какъвто е случаят с присъствието на Русия в Сирия. Първият начин е когато има официална покана от правителството в Дамаск. Русия има такава покана. Другият начин е да има резолюция на ООН, която съответно дава право за подобно участие или намеса. Русия е единствената държава в света, която получи такова разрешение от ООН. Тоест, американските, турските, френските и всички останали самолети, без тези на Сирия и Русия, които летят във въздушното пространство на Сирия – са АГРЕСОРИ!!! Агресори са всичките 63 държави от коалицията, ръководена от САЩ, които за година и половина не направиха почти нищо в борбата с ИДИЛ. А колкото до „авантюристът Путин“ – това е изключително несериозно и евтино клише. И не намирам дори за нужно да го коментирам.

Башар Асад Путин

– Ето и втората опорна точка на западните анализатори: „Руската намеса ще усложни сирийския въпрос. Последиците от кризата ще се усетят не само на регионално, но и на глобално ниво“. Въпросът ми е накъде повече може да се усложнява сирийският проблем?!

– Ако си спомняте, абсолютно същата теза беше пропагандирана и по отношение на Либия преди бомбардировките. Твърдеше се, че като падне диктатора Кадафи, там ще настъпи демокрация, нещата скоростно ще се подобрят и държавите от региона ще заживеят спокойно и тихо. Либия – държава с добре развити институции и население със завиден жизнен стандарт, която сдържаше бежанската вълна през Средиземно море към Европа… след западната намеса се разпадна на племена. Защото държава Либия вече не съществува. От столицата Триполи не са в състояние да контролират дори 10 % от територията. Останалите 90 % са под властта на отделни племена, които провеждат собствена политика. И всяко от тези племена воюва с останалите за да се докопа до находищата на нефт и газ в пустинята, както и до нефтопреработвателните заводи.
По отношение на Сирия американците опитаха да приложат същата формула. След свалянето на Башар Асад щяха да превърнат Сирия в 100 %-ово копие на Либия.
Но с разполагането на руския военен контингент там този процес на разруха беше стопиран.

– Трета опорна точка: Западните медии твърдят, че Асад е изключително кървав диктатор. И едва ли не такова чудовище не се е раждало преди. Чудовище ли е Асад наистина?

– Дали Асад е кръволак е въпрос, който е най-добре да зададем на Джон Кери. Има снимки, на които се вижда как той и семейство Асад – (Башар и изключително красивата му съпруга) вечерят заедно. На други пък Кери и Асад са снимани прегърнати. Самият Башар Асад е учил за офталмолог в Лондон, той е възпитан в британска атмосфера, съпругата му е работила в една от най-големите лондонски банки, а родителите й са дипломати в Англия. Съпружеската двойка Асад са чист продукт на западната култура. И допреди 4 – 5 години г-н Асад беше посрещан с най-голямо уважение навсякъде в Европа. Включително и в България. Има множество негови снимки с Бойко Борисов.

Снимка от вечерята на семейство Асад с Джон Кери и съпругата му!
Снимка от вечерята на семейство Асад с Джон Кери и съпругата му!

Башар Асад се превърна в чудовище, когато САЩ решиха да правят Европа енергийно независима от Русия, като й прекарат газопровод от Катар и Саудитска Арабия. Проблемът е, че този газопровод по пътя си от Персийския залив до Европа няма откъде другаде да мине, освен през територията на Сирия. Която обаче открай време си е в руската сфера на влияние. Когато Сирия навлезе в стратегическите планове на САЩ, Катар и Саудитска Арабия за изхвърляне на „Газпром“ от Европа и заместване на руския газ с персийски такъв, Сирия отказа газопровода да минава през нейна територия. А чашата на търпението на янките преля когато Башар Асад малко след това подписа договор с иранците за построяването на газопровод през Сирия, който да снабдява европейските държави с ирански газ.
Няма нито едно доказателство, че Башар Асад е диктатор. Напротив! Сирия е единствената арабска държава в света, която е обявила 4 празника на християнското си малцинство за свои официални такива.

– Друга една опорна точка гласи: „Русия се намесва в конфликта сунити – шиити и рискува да се превърне във враг № 1 на арабите и мюсюлманите.

Тази теза не издържа на фактите. Действията на Русия в Сирия се подкрепят както от сунитски, така и от шиитски държави. В Русия живеят 20 млн. мюсюлмани – сунити. В Москва наскоро беше открита уникална джамия. На откриването присъстваха президентите на сунитските Турция и Палестина. Бившите съветски републики Таджикистан, Узбекистан и Киргизстан, които са в един военен съюз с Русия също са сунитски страни. Присъствието на руснаците в Сирия се подкрепя от президента на Египет. В Кайро се намира университета Аласхар –най-реномираното богословско училище, което обучава кадри за целия сунитски свят. И то определя ролята на Египет като религиозно-философски камертон за арабската общност. Тоест сунитите подкрепят Путин. Но предимно шиитски Ирак, изцяло шиитските Иран и Сирия, в която също има голямо шиитско мнозинство, също подкрепят Русия.

русия

– „Днешна Русия няма лоялни съюзници“ – опорна точка, която масово се споделя от т. нар. десни интелектуалци у нас.

– Те може би имат предвид , че Русия няма съюзници сред страните членки на НАТО. Защото за голяма част от нашите анализатори понятието „целия свят“ се изчерпва с Евро-атлантическата общност, която на всичкото отгоре нелепо наричат „Световна демократична общност“. А такава не съществува!

Китай, който със своето население от 1.6 млрд. души вече е първа икономика в света, стои плътно зад Русия. Същото важи с пълна сила и за останалите свръхдържави от БРИКС. За регионалния лидер в Близкия Изток Иран важи същото. Виждаме, че с настъпването на Ислямска държава и задушения от американците Ирак все по-явно подкрепя и си сътрудничи с Русия. Има и един скрит съюзник на Русия и това е Израел. За хората, които издълбоко следят външнополитическите събития, този съюз не е тайна.

– Още една опорна точка: Руската икономика не може да си позволи намеса в Сирия! Твърди се, че ако войната в Сирия се проточи повече от година, Русия ще фалира.

– Тази манипулация е игра на цифри и думи. Една от големите легенди на западната пропаганда е, че руската икономика ще се сгромоляса ако цените на петрола паднат под 30 $ за барел. Но пропускат да споменат, че само 25 % от приходите на Русия идват от износа на въглеводороди (газ и нефт). След обявяването на санкциите Русия много активно преструктурира икономиката си в посока самодостатъчност. За целта изчисти всички либерали и глобалисти, които стояха на възлови места в политиката и икономиката на държавата и разхищаваха ресурса й. И вече в руската икономика наблюдаваме едно здравословно изпотяване, което е точно момента преди болния и разложен от западен либерализъм организъм да оздравее напълно.

– Опорна точка: „Путин предизвика бежанската вълна към Европа“. Как успя да го направи?

– Първо, за коя бежанска вълна става въпрос. Защото според цифрите само 18 % от бежанците към Европа са сирийци. Тоест, смешно е да се твърди, че появата на руски самолети в сирийското небе е предизвикало бежанската вълна. Кучето е заровено не в Москва, а в Анкара! Турция имаше амбиции да се превърне в енергиен газов и нефтен хъб – разпределител № 1 на енергоресурсите от Близкия Изток към Европа. Не успя! Но пък се превърна в бежански хъб. И умело се възползва от тази си роля, като извива ръцете на Стария континент. Турция прие около 2 млн. бежанци. При положение, че разполага с една от най-добрите армии и специални служби в света, нали разбирате, че движението на бежанците се решава еднолично от Анкара. Турция решава кога и кои бежански шлюзове ще бъдат отворени в посока Европа. А под чия диктовка го прави? Със сигурност на САЩ.

– Вариация на горната опорна точка е, че „бежанците към Европа бягат от войната в Сирия“.

– Не повече от 10 % от бежанците наистина бягат от размирни райони. Останалият емигрантски поток е добре организирано мероприятие, то не е спонтанно. Доказателствата за това са: Бежанците вървят към Европа подозрително добре оборудвани: с банкови карти, с айфони, джипиеси, раздават им се наръчници, в които ги упътват къде границата е по-рехава, откъде могат да минат и т. н. Има достатъчно данни, които бяха публикувани в австрийски медии, има разпити в унгарската полиция, данни от немското и френското разузнаване… И в този план да твърдим че от Турция спонтанно са тръгнали някакви хора, е смешно. Сещам се за една снимка във френски вестник: огромен емигрантски поток, който върви към Европа, а отдолу надпис: „Открийте жената в този поток“!

– Друга опорна точка: Русия прави операцията в Сирия, за да прикрие отстъплението си от Украйна. Превеждат се и данни, че Донецката и Луганската републики вече не представлявали интерес за Владимир Путин. Има ли логика в това?

– Няма логика, въпреки, че събитията и в Украйна, и в Сирия са свързани. Това е големия сблъсък между геополитическите противници. САЩ, които са на евроатлантическия полюс и Русия, които са на евразийския полюс. Но да се счита, че има отстъпление в Донбас е смешно. Първо, Русия никога не е влизала с въоръжени сили в Донбас, че да отстъпва. При тази страховита армия и бойна мощ, която показват руснаците в Сирия и окаяното състояние пред разпад на украинските военни сили… Не друг, а британски военни казаха, че ако Русия реши да окупира Украйна, ще го направи за 24 часа. Тя не е предприела такава стъпка до този момент, следователно откъде да се оттегли. Путин няма нужда да воюва за Украйна, само трябва да чака. Защото ситуацията там е трагична. В Полша официално държавата е заверила документи на десетки хиляди поляци, които искат да реституират свои имоти на украинска територия. В противен случай Украйна трябва да им изплати 30 млрд. долара. По пътя си към Европа Украйна започва да се разпада. В този план стратегията на Путин в Украйна е много ясна. Там има ненамеса във вътрешната политика на Украйна. Но Путина не е съгласен с геноцида спрямо рускоезичното население там. В това число влизат и нашите сънародници в Украйна, защото макар и етнически българи, те са рускоговорящи и спрямо тях има геноцид. Затова и бесарабските българи подкрепят политиката на Руската федерация. И масово се изпокриха, когато получиха военни призовки да се бият срещу Русия. Но не са само те. За близо една година на тоя кървав фарс в Донбас, Русия получи 1 млн. бежанци – половината от тях войници. Тоест, една голяма част от украинската армия дезертира и отиде да живее в Русия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. До къде може да стигне лицемерието на нашите евроатлантци. Обвиняват Т.Живков че искал да направи НРБ /така тогава се наричаше нашата страна приди „демократичните“ промени, за сведение на тези, които са родени малко преди или след промените и на които им мързи да четат история и съпоставят фактите/ 16-та република на СССР. Поне и ако сме били в състава на СССР, до разпадането му, нямаше да имаме проблеми с доставки на газ и петрол, АЕЦ Белене завършена и забравен, Южен Поток осъществен, и много други облаги и предимства. Сега след като станахме член на НАТО – агресивно-милитаристичен блок и ЕС – сбирщина от монархии и републики по-свободни и по-независими ли станахме? Откъде накъде ще разполагат на наша територия военни бази без да ни плащат нито стотинка за тях? Откъде накъде ще ни затварят реакторите на АЕЦ Козлодуй или ни спират Южен Поток? Разбрахте ли сега на какви … се насадихме? Ще дойде времето, когато с посипани с пепел глави, ще чукаме на вратата на Анзюс, БРИКС, ШОС. Ядец.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.