Киев се скара на папа Франциск заради възхвала на „великата човеколюбива руска цивилизация“ и „великата майка Русия“

0

Папа Франциск снощи бе подложен на критики за това, че е казал на руски младежи да помнят, че са наследници на царе като Петър Велики, когото президентът Владимир Путин често дава за пример, за да оправдае нахлуването в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украйна заяви, че коментарите, които Франциск е направил миналия петък във видеообръщение на живо към католически младежи, събрали се в Санкт Петербург, са достойни за „дълбоко съжаление“.

Франциск прочете подготвената си реч на испански език, но в края ѝ премина на италиански и каза: „Не забравяйте (своята) наследственост. Вие сте наследници на великата Русия – великата Русия на светците, на царете, великата Русия на Петър Велики, на Екатерина Втора, на великата Руска империя, културна цивилизация, дала толкова много на света, с толкова много култура, с толкова много човечност. Вие сте наследници на великата майка Русия. Вървете напред“.

Ватиканът публикува текста на обръщението в събота, но не включи последния, импровизиран абзац. Видеозапис на изказването на папата, в който е включено и изказването му на италиански във възхвала на Русия след подготвената реч, бе публикуван от религиозни сайтове.

Именно с такава империалистическа пропаганда за „духовни връзки“ и „необходимостта“ от спасяване на „великата майка Русия“ Кремъл оправдава убийството на хиляди украинци и разрушаването на украински градове и села„, заяви във своя публикация във „Фейсбук“ Олег Николенко – говорител на украинското външно министерство. „Дълбоко съжалявам, че папата възприема Русия като велика и човеколюбива сила. Обезпокоен съм, че подобни схващания по същество допринасят за хроничната агресивност на Русия„, добави Николенко.

Архиепископ Святослав Шевчук, глава на „Украинската католическа църква от източен обред“, заяви, че думите на папата са причинили „огромна болка и тревога“ и че се опасява, че те могат да „вдъхновят неоколониалните амбиции на страната агресор“. Той поиска обяснение от Ватикана.

Редакционна статия на италиански сайт, специализиран по католическите въпроси, нарече думите на папата „странни“ на фона на деликатния исторически момент. В статията се отбелязва, че споменатият от папата Петър Велики разширява териториално Русия неимоверно много, превръщайки я в империя, а Екатерина, по-известна като Екатерина Велика, управлявала от 1729 г. до 1796 г., присъединява Крим през 1783 година към Русия, побеждавайки турците. Отбелязва се също, че Екатерина защитава йезуитите в руските земи (които по това време обхващат и цялата територия на Украйна), след като папа Климент Четиринадесети потиска ордена в световен мащаб през 1773 година. Папа Франциск е йезуит.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *