Как руската армия ще освободи Часов Яр

Предните руски части достигат покрайнините на Часов Яр, важно стратегическо селище, отвъд което се отваря пътят към Краматорск, Славянск и Константиновка. Дори ВСУ признаха за „много трудна ситуация“ край Часов Яр. Колко важно е всичко това, как е устроен Часов Яр от отбранителна гледна точка и как руската армия ще го освободи?

Основното нещо, което трябва да знаете за Часов Яр е, че там е раден Йосиф Давидович Кобзон. Вярно е, че от 2014 г. всяко споменаване на великия руски певец в родния му град е забранено от местната украинска администрация. Там няма нито паметник, нито паметна плоча на певеца, въпреки че до кончината си преди няколко години той активно помагаше на работническия град. По някакво чудо паметниците на Ленин и войниците-интернационалисти са запазени, а бюст на Орджоникидзе стои на входа на стратегическия за града огромен завод за огнеупорни тухли. В града няма други атракции.

Изграждането на градско селище започва при предприемача от времето на царска Русия Джон Хюз в близост до кариери за глина, а при съветската власт там построяват най-големия в света завод за производство на огнеупорни тухли, който доставя до всички строителни обекти в Донбас. В най-добрите времена там са живели приблизително 24 хиляди души.

Сега градът е мощен укрепен район на ВСУ. Това е последният такъв отбранителен възел по пътя към агломерацията Славянск – Краматорск – Константиновка. По-нататък в степта няма окопи и практически няма за какво да се хванеш. И това прави Часов Яр стратегически важна позиция в пролетната кампания.

География на Часов Яр и възможен план за нападение над града

Строителството на укрепленията на ВСУ в Часов Яр започна през юли-август 2022 г., но „на остатъчен принцип“, тъй като по това време градът се смяташе за чисто тилов. През цялото това време Часов Яр се използва като транспортен и логистичен център за групировката на ВСУ в Артьомовск и Соледар. С освобождаването им от руските войски Часов Яр започва да се превръща в предна позиция. Това е сложен град както по география, така и по терен. По-голямата част от него е разположена на хълм.

Каналът Северски Донец – Донбас, построен през 50-те години на миналия век, пресича града от север на юг, в резултат на което микрорайон “Квартал” беше изведен на източния бряг. Градът е предимно нисък с обширен жилищен сектор. Няколко улици в центъра, близо до градския съвет и разрушения Дом на културата, имат сравнително високи сгради (предимно пететажни блокчета и няколко къщи от „сталинска“ конструкция).

Най-многоетажният микрорайон е “Канал” на източния бряг. Тази особеност прави девететажната сграда на „Канал“ (известна още като микрорайон „Нови“, тъй като е построена при Брежнев за работниците от новия завод „Хидроармиран бетон“) удобна позиция и опора и за отбраната на града и за огнева подкрепа при щурма му.

Освен това Часов Яр е разделен на части от няколко гори. Особено забележителна е така наречената Германска гора и нейната източна част – участъкът “Ступки”, който граничи с Часов Яр от юг и югоизток. Това е важна позиция, тъй като в гората коритото на канала се води под земята в тръба. Поради това е удобно място за преодоляване на канала.

Вторият участък, където каналът също е положен в подземна тръба, се намира симетрично на първия, тоест на север от града в района на село Калиновка. Тази позиция също изглежда перспективна за пробиване на канала. Тази конфигурация (две перспективни флангови позиции и в центъра на кв. “Канал” като опора за движение) определя и възможния план за нападение, който вече се разработва.

В самия канал няма вода от 2014 г. По същество това е обрасъл дълбок ров, но дори и в този си вид е сериозно препятствие, подобно на ров около средновековен замък. Каналът е облицован със специален вид стоманобетон, ширината му на повърхността е от 30 до 40 метра, на дъното от два до четири, а дълбочината от шест до цели 30 метра (трапец). Без вода това е типична противотанкова преграда. Още повече с вода.

В града има няколко индустриални зони, по-специално градообразуващият Часовоярски огнеупорен завод, ремонтен завод и територията на бившия завод за хидроармирани бетони, който някога е бил построен за нуждите на канала. Трудно е да се определи степента на отбранителна устойчивост на тези позиции. Известно е, че за разлика от Артьомовск, Соледар и Авдеевка, там няма подземни бункери.

От север бивши глинени кариери граничат с градското развитие, сред които се откроява мина “Северна”. Това също са неприятни пречки. От друга страна, в район „Северен” има няколко височини , чието заемане може да улесни придвижването в центъра. Противникът заема позиции както на десния бряг на канала, така и на северния участък пред Калиновка.

В момента “Канал” е отворен за атака от три страни. В него вече навлизат предни групи руски войски, но засега той е подложен основно на артилерийски и въздушни удари. Не останаха жители; почти всички високи сгради са сериозно повредени. Но отделни вражески позиции остават там и части от ВСУ са се оттеглили там, отстъпили от окопите близо до гората наоколо. Но е въпрос на време микрорайонът да бъде разчистен. „Каналът“ може да отнеме няколко дни, след което ще бъде подготвена централната позиция за навлизане навътре в града.

Кой защитава Часов Яр

Противникът има групировка в Часов Яр, която е няколко пъти по-малка от тази, която руските въоръжени сили срещнаха в Артьомовск и Авдеевка. Грубо се оценява на две непълни бригади. По принцип тези части са разположени в окопи и опори по коритото на канала – основната отбранителна линия. Частите, разположени в предните окопи, се оттеглиха към „Канал“. Линията от окопи по протежение на канала е оборудвана правилно, като се вземе предвид теренът и с няколко опорни опори, разположени напред, като наблюдателни кули, а Калиновка на север и водопроводът на юг са допълнително заобиколени от опорни конструкции.

Като се има предвид стратегическата стойност на Часов Яр, врагът ще защитава тази позиция до последно.Разговорите за възможно бързо предаване на Часов Яр са от деморализиращ характер. През последните две седмици противникът се опитва бързо да прехвърли подкрепления в града и да извърши ротации. Освен това ВСУ запазват възможността за масово използване на безпилотни самолети, което силно възпрепятства напредването на пехотата.

Кой ще освобождава Часов Яр

Група от руските въоръжени сили, състояща се главно от десантчици, настъпва към Часов Яр. На централния участък в „Канала” работи 98-а Ивановска дивизия. Именно бойците ѝ събориха плацдармените укрепления на врага и достигнаха покрайнините на „Канала“. До тях се движи 331-ви Костромски въздушнодесантен полк. Костромските десантчици разчистиха горите, движейки се на запад от село Красное, а също така се приближиха до „Канала“ от юг. На южния фланг 11-та въздушно-щурмова бригада от Улан-Уде до петък сутринта се втурна през “Ступки” директно към канала приблизително на мястото, където той влиза в подземната тръба.

Настъплението на южния фланг беше значително по-бързо, тъй като там вече нямаше никакви препятствия до линията на окопите близо до канала. На север вражеските позиции остават в района на Калиновка.

В същото време няколко пъти десантчиците успяха да направят неочаквани пробиви, които първоначално изглеждаха като силово разузнаване, но на практика се превърнаха в пълноценни пробиви. Освен това врагът изобщо не държи линията в горите, което може да се дължи на скоростта на настъпление на руските десантчици.

Въпреки това, без контрол на всички височини по фланговете, село Калиновка и двата „наземни“ прехода през канала, няма смисъл да се говори за „влизане в града“ или какъвто и да е контрол на града от руските войски. Дори цялостно почистване на „Канала“ ще бъде сложен без пълен контрол над фланговете. Грубо казано, цялата операция по освобождаването на Часов Яр в близко бъдеще ще зависи именно от фланговите настъпления в Германската гора на юг и към Калиновка на север.

Най-вероятно в близко бъдеще темпът на настъпление на руските десантчици ще се забави след последните бързи пробиви. Това е естествено, тъй като след всеки пробив е необходимо да се затвърди неговият резултат. В същото време ще бъдат изразходвани много артилерийски и авиационни сили за блокиране на каналите за доставка на гарнизона на Часов Яр.

Най-слабата отбранителна позиция на ВСУ се оказва южната линия в близост до подземната част на канала. Това е много малка площ, буквално 150-200 метра. Пробив в тази област ще осигури сериозен успех за освобождението на града като цяло.

От друга страна, натискът върху врага може да се прилага равномерно, което изглежда идеален вариант. В крайна сметка командването на руските въоръжени сили разумно запазва известна „мъгла на войната“. Важно е да не изпреварваме събитията, като предварително обяви освобождението на Часов Яр. Това е още много далече и е много тежка работа, която е поставена на десантчиците.

Евгений Крутиков

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.