Какво спечели и загуби Чехия за 20 години в ЕС

Автор: Иржи Пароубек, бивш премиер на Чехия, vasevec.parlamentnilisty.cz

Гледах тази сутрин по Чешката национална телевизия срещата в Пражкия замък (бел. ред. тържествен юбилей по повод 20-годишнината от влизането на Чехия в ЕС), която трябваше да бъде апотеозът на Европейския съюз, и се втрещих колко едностранчиви бяха всички изказвания.

Подборът на поканените също беше интересен. Ако правителствената коалиция беше написала в сценария за това пропагандно събитие, че то е среща на всичките ѝ държанки, то името щеше да е напълно оправдано. Като бивш министър-председател на Чехия аз дори не бях поканен на това дясно евроатлантическо джамборе. Не бяха поканени и бившите президенти Вацлав Клаус и Милош Земан. Организаторите от настоящото евроатлантическо правителство не позволиха нищо и не допуснаха никой, който би отклонил вниманието или противоречил на обърканата им аргументация, с която отбелязаха и двете си години управление. Какво не беше казано. Например беше пропуснат фактът, че в последните две години инфлацията е нараснала с близо 30% (официалните данни за инфлацията са 10% + 15% за годините 2022 и 2023) и че стандартът на живот на хората е паднал с 20 до 25%. Разбира се, на някои се отразява повече, на други по-малко, а на трети изобщо не се отразява. Според наскоро публикувани статистически данни 10% от чешките граждани държат над половината богатство в страната (сред тях, разбира се, са горните 100 000, приблизително 1% от населението, в чиито ръце са 27% от богатството на държавата). На другия полюс са 50% от чехите, които взети заедно имат само 4% от ресурсите. А между тия две групи стои една голяма бедна средна класа, която продължава да живее с мечтите си за милионерски живот, който няма и няма да има. В същото време на тази средна класа й е изключително трудно да поддържа дори настоящия си скромен стандарт на живот. Нашата средна класа е много по-застрашена от това да изпадне до нивото на хора, които имат неразрешими финансови проблеми, отколкото да се приближи до единия процент богати. Но мечтите са безплатни. Може пък да спечелят от лотарията…

Правителството постоянно повтаря едно и също- че само една десета от чехите живеят под прага на бедността, статистика, която е изключително подвеждаща. Това твърдение е игра с числата, тъй като линията на бедността се определя според общоприетата формула във всяка страна от средната заплата. Но ако вземем като база за оценка линията на бедността в съседна Германия, която във финансово отношение е приблизително идентична с Чехия, ще открием, че две трети от чешкото общество живее под „германската“ линия на бедност. Разбира се, до утре можем да си говорим за свободата и диктаторите, които заплашват нашия „свободен“ свят. За свободните и честни избори, които са свободни и честни само на хартия. За свободата на словото, която системно се потиска…

Според проучване на общественото мнение приблизително три четвърти от чехите нямат средства да отидат на море – тоест в чужбина. Каква ви е ползата от свободното придвижване тогава? Със сигурност е похвално, че над 350 хиляди младежи са се възползвали от програмата Еразъм и са посетили чуждестранни университети, където са прекарали известно време. Със сигурност това ще се отрази на владеенето на чужд език. Но въпросът е дали с това не се изчерпва всичко. Факт е, че моето поколение нямаше тази възможност и затова аз самият все още уча думи от английски, немски и френски и търся начини да подобря руския си. Това е голямо практическо предимство за днешното младо поколение.

Но да се върнем обратно в нашата чешка реалност. След 20 години членство в ЕС нашите политици така и не успяха да се огледат в съседните страни (особено в Германия, Австрия и по-далечната Великобритания) как се финансира общинското жилищно строителство там. Днешният министър, отговарящ за жилищната политика, буквално седи като гъба в министерството си. Съпартиецът му Хржиб (бел. ред. игра на думи, фамилията му означава „манатарка“) обеща да построи хиляди общински апартаменти в Прага и не направи нищо. Вместо това чака европейските субсидии. И колко апартамента си мислите, че ще бъдат построени с отпуснатите 1,5 милиарда крони, които очакваме да дойдат догодина от ЕС? Ако всичко мине по план, 500…

Чехия е съсипана от ужасяваща жилищна криза, която доведе след себе си до стремглаво покачване на наемите и на цените на жилищата. Тези, които притежават апартамент, могат да бъдат доволни, защото стойността на имотите им расте. Но стотици хиляди нямат и няма и да имат апартамент, защото не отговарят на критериите за отпускане на ипотека и по този начин никога няма да могат да си позволят собствено жилище. А общински апартаменти няма, защото не се строят. Защото това правителство, въпреки че десницата обещава преди всички избори (местни и парламентарни), че ще построи десетки хиляди апартаменти, не прави нищо… Обещанията им са скарани с реалността.

Неизбежна криза след 20 години в ЕС тлее и сред чешките лекари и болничен персонал. Става дума за заплатите и за извънредния труд, които превръщат работещите в тази сфера буквално в крепостни селяни. Правителството и здравният министър се поинтересуваха един път от ситуацията, обещаха нещо и пак забравиха. Мисля, че съвсем скоро, още преди лятото даже, ще видим протести на болничните работници.

Подобна е ситуацията и в образованието. Реформите в образованието би трябвало да са обида за всеки образован човек. Резултатът след поредицата бърникания в тази система е такъв, че всички, които разполагат с пари и с трезв ум, вече заминават да се образоват в чужбина.

През последните две години политическият елит систематично водеше чешкия народ към обедняване. Те не защитават чешките национални интереси, но пък през цялото време защитават интересите на нашите американски приятели.
Така например правителството на Петър Фиала бързо се отказа от вноса на евтини руски суровини и внася по-скъпи такива не само от САЩ (LNG – втечнен газ), а от цял ​​свят. Това всъщност са руски суровини, които се продават чрез посредник и се оскъпяват много повече, отколкото ако се купуваха директно от руския доставчик.

Правителството се хвърли стремглаво в невъзможен за спечелване конфликт в Украйна срещу Русия. Ситуацията е изключително тежка за украинските войски на фронта и дори да бъдат доставени американски оръжейни системи и боеприпаси, там липсва най-важното нещо: обучени и решителни украински войници, които да се изправят срещу руските войски.

Чешкият политически елит показа пълна липса на политически реализъм. Някои членове на правителството изглежда мечтаят за по-голяма война, такава, която може да се превърне в световна война с употреба на ядрени оръжия.
Как смятате, че ще победите държава, която разполага с всички суровини. Страна, която снабдява половината свят с пшеница (през последните години Русия изнася 50-60 млн. тона пшеница годишно). И как искате да победите държава, която разчита на технологичната подкрепа на най-силната икономика в света (според паритета на покупателната способност) Китай. И на скритата подкрепя на силните световни държави като Индия, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Бразилия, Южна Африка и т.н.

Предстоящите избори за Европейски парламент този път ще бъдат изключително важни. Европейският парламент ще вземе решение за мир или война в Европа. Там ще се взимат решенията ще използваме ли и колко още двигателите с вътрешно горене, за миграцията, а може би и за премахването на правото на вето. Премахването на правото на вето на държавите в ЕС ще постави Чешката република в позицията на треторазреден регион в ЕС и съответно напълно ще ни обезличи. Няма да имаме думата за нито едно от съществените решения по проблемите в ЕС, с които на Чехия й се налага да живее.

След отмяната на правото на вето чешкият парламент и чешкото правителство де факто само ще изпълняват безропотно решенията на ЕК. Някои правителства със сигурност ще се разбунтуват (в случай, че в ЕП се сформира мнозинство, което да продължи настоящата самоубийствена политика). Разбира се, унгарското или словашкото правителство ще се разбунтуват, но това ще са само малки и кратки усложнения.

Накратко, в ЕС има много проблеми. Вярно е, че получаваме субсидии от еврофондовете. Годишната нетна позиция на републиката ни по отношение на притока на пари от ЕС е близо 50 милиарда чешки крони. Но всяка година няколкостотин милиарда крони под формата на печалба се изнасят от страната ни към сметките на чужди компании през техните чешки клонове. Миналата година например са изнесени над 300 милиарда чешки крони. Тоест – получили сме от ЕС 50 млрд., срещу които са изнесени от страната ни 300 млрд. И така е всяка година. Колко време още ще издържим така?!

Освен това мултинационалните, предимно чужди компании, правят каквото си искат в бюджетната ни сфера. Те се крият от плащане на данък печалба през всякакви екзотични и измислени разходи и загуби, а парите отиват в банковите сметки на компаниите майки в Западна Европа и САЩ. Какво са за тях 150 или 200 милиарда крони или дори повече? Но за вас това означава, че данъците за тези пари липсват в чешкия държавен бюджет.

Правителството на Петър Фиала заби брадвата много дълбоко в тялото на Чешката република. Покупките на ненужно скъпи военни оръжия, като американските изтребители F-35 или немските танкове Leopard, ще ни струват сто милиарда крони през следващите десет години. И всичко това за сметка на разходите за образование, здравеопазване, транспортна инфраструктура, социална сфера, въобще навсякъде. И най-богатите хора, с подкрепата на мейнстрийм медиите и на най-глупавата част от населението ни, хвалят правителството на Петър Фиала за това…

Източник: vasevec.parlamentnilisty.cz

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *