И Сенегал гони френските войници от страната, отказва се от франка

Сенегалският премиер Усман Сонко обяви затварянето на френските военни бази в страната с аргумента, че оставането на френските войски е несъвместимо с желанието на западноафриканската държава за пълен контрол върху собствените й дела. Той добави, че в момента 1/3 от столицата Дакар е под окупацията на чужди войски.

Министър-председателят на Сенегал направи изказването си на съвместна конференция с френския ляв политик Жан-Люк Меланшон в столицата на Сенегал, Дакар.

„Повече от 60 години след обявяването на нашата независимост трябва да си зададем въпроса по какви причини френската армия продължава да ползва няколко военни бази в нашата страна. Това тяхно присъствие оказва отрицателно въздействие върху националния ни суверенитет и стратегическата ни автономия“, каза Сонко, цитиран от Ройтерс.

В момента Франция има около 350 войници в Сенегал, след като през 2010 г. започна да съкращава контингента им от 1200 души, базирани там. Критиците осъждат присъствието на войските като продължение на френското господство над бившата колония въпреки обявената й формална независимост през 1960 г.

Сонко, популярен бивш опозиционен лидер, който стана премиер, след като избраният от него кандидат за президент Басиру Диомайе Фей спечели убедително изборите през март, заяви, че няколко страни са обещали да сключат военни споразумения със Сенегал за да обезпечат нейната сигурност.

„Но това не оправдава факта, че 1/3 от района на Дакар сега е окупирана от чуждестранни гарнизони“, каза той.

Съседите на Сенегал – управляваните от военни Буркина Фасо, Мали и Нигер – се обърнаха към Русия за помощ в областта на сигурността, след като изгониха френските войски. Трите западноафрикански държави обвиниха бившата колониална сила Франция във вътрешна намеса и несправяне с джихадистките банди в региона на Сахел след повече от десетилетие операции.

Уагадугу, Бамако и Ниамей също сформираха съюз на държавите от Сахел и съвместно обявиха през януари излизането си от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), която е доминирана от САЩ и ЕС. Военните правителства в тези три държави от района на Сахел обвиниха 15-членния регионален блок, който отдавна ги притиска да възстановят „демократичните“ си прозападни режими, че служи на западните интереси и представлява заплаха за техните страни.

В речта си Сонко заяви, че Сенегал ще задълбочи отношенията си с правителствата в Мали, Буркина Фасо и Нигер. „Няма да изоставим нашите братя в Сахел и ще направим всичко необходимо, за да укрепим връзките ни“, заяви премиерът.

Той подчерта, че Сенегал, който използва фиксирания към еврото франк със седем други държави, ще го замени с друга, по-гъвкава валута, която да помогне за повишаване на конкурентоспособността на износа.

Нигер, Буркина Фасо и Мали също се подготвят да заменят франка със своя обща валута – ход, който управляващите в Нигер нарекоха „стъпка към пълната ни деколонизация“.

Източник: reuters.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Споко сенегалци, в България ще се намери място и за френската армия, всеки който реши може да дойде да ни окупира, избива, граби …..

  2. Ние кога ще ги изгоним?Питам за един приятел с деменция.

  3. Ние кога ще ги стигнем сенегалците, тия от Нигер, кога. Какво прави стрина Клинтъница в предизборно време у нас, кърпи евроатлантическата ни любов ли.Не сме ли най фантастичните им съюзници.Толкова ли е важна за тях територията ни, щото народ няма.

  4. Искам да съм негър в Сенегал.
    За жалост ще си остана българин в изтерзаната ни татковина.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.