Зеленски призна: Ще сменя Залужни. Предстои смяна на цялото ръководство на държавата

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че подготвя „рестарт“ по високите етажи на властта. Пред държавната италианска телевизия RAI той също така потвърди, че подготвя освобождаването от поста му на главнокомандващия въоръжените сили ген. Валерий Залужни.

През последните дни в множество западни и украински медии се появиха публикации, които обявиха свалянето на Залужни на фона на засилилото се миналата година напрежение между него и Зеленски. Миналата седмица излезе съобщение за среща, на която Зеленски посъветвал Залужни сам да си подаде оставката. Вместо да го направи, генералът публикува свой коментар в Си Ен Ен, в който изложи схващането си за нужната на Украйна от нова стратегия във войната с Русия. Много различна от досегашната, която Украйна прилага под ръководството на Зеленски.

В интервюто си пред италианската телевизия пък Зеленски увери, че планираните от него смени в ръководството на страната са кардинални, те не засягат само един човек. „Залужни? Трябва ни рестарт, смяна на ръководството, не само на военното. Това е въпрос, който се отнася за хората, които трябва да оглавят Украйна. Определено е необходим рестарт, ново начало“, каза държавният глава.

Освен това, продължи той, „имам предвид ротация на цяла редица държавни лидери, не само в един сектор, не само във военния.“

За победа във войната, според Зеленски, всички трябва да се строят в една редица и да погледнат в една и съща посока, без обезкуражаване.

В коментара си за Си Ен ЕН миналата седмица Залужни заяви, че някои украински институции пречат за постигането на целите във войната. Това включва усилията за изграждане на ефективна бойна сила, неутрализираща численото превъзходство на Русия с „непопулярни мерки“ като мобилизация.

Това беше директна критика към Зеленски, който обяви през декември, че военните му предложили да мобилизира нови половин милион души, но той отказал да одобри начинанието, защото те не му предложили достатъчно аргументи.

Като потенциални приемници на Залужни най-често се споменават командващият сухопътните сили Александър Сирски и ръководителят на военното разузнаване Кирил Буданов.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.