Зеленски призна, че не иска конфликтът да се протака: Нямаме много време, имаме много ранени и убити

Украйна не иска конфликтът да се протака, защото има много ранени и убити на бойното поле. Това заяви президентът на страната Владимир Зеленски при пристигането си на срещата на върха на Европейския съюз, съобщава ТАСС.

„Трябва да поставим този план (за мирно уреждане на конфликта с Русия) на масата в рамките на няколко месеца. Нямаме много време, защото имаме много ранени и убити на бойното поле (…). Затова не искаме тази война да продължава с години. Затова искаме да подготвим този мирен план за втората среща на върха“, каза Зеленски.

Вчера киевския режим съобщи, че след първата конференция в Швейцария ще бъде изготвен план за уреждане на конфликта, който след това се планира да бъде представен на Русия на втората такава среща.

Зеленски добави, че Украйна не е имала никакви контакти с Руската федерация след конференцията в Швейцария, където няколко ключови държави обявиха, че няма как да се договаря мирно споразумение, ако то не бъде обсъдено с Москва. „Не съм водил диалог с тях през това време. (…) А ако това се случва в сянка, тайно, значи не искаме да го правим открито“, заяви Зеленски.

На 14 юни руският президент Владимир Путин на среща с ръководството на Министерството на външните работи посочи условията за разрешаване на ситуацията в Украйна. Сред тях са изтеглянето на украинските въоръжени сили от Донбас и Новорусия, отказ на Киев от присъединяване към НАТО, демилитаризация и денацификация на страната. Освен това Русия смята за необходимо да бъдат отменени всички западни санкции срещу нея и да се договори със Запада извънблоков и безядрен статут на Украйна. Путин посочи, че ако Украйна и Западът откажат тези условия, в бъдеще те ще стават все по-неблагоприятни за Украйна. Киев вече отхвърли веднъж руския мирен план в Истанбул през април, 22 г., който не съдържаше отнемане на територии от Украйна, припомня ТАСС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Русия и Путин повтарят като за ТЪПАЦИ. Не искаме американски военни бази в Украина, не искаме американско ядрено оръжие насочено срещу нашата територия. Не са ли достатъчни ам. военни бази с ядрено оръжие в Германия, Италия, Белгия и Турция, военните бази в Косово,в България, сега и в Румъния.Какво по- ясно???

  2. На тоя комик, който пред цяла Украина свири на пияно с пениса си, най-после започна да му узрява тиквата, че е абсолютния виновник за смъртта на хиляди съграждани, за разрушенията в страната му за милиарди, за прогонване на населението от страната. По-голям национален престъпник в съвремената история в Европа НЯМА.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.