Зеленски: До края на годината ще представим план за край на войната и ще преговаряме с Путин

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че планът за прекратяване на войната в Украйна ще бъде готов тази година и след като Киев го представи, ще седне на масата за преговори с Русия. Той каза това на съвместна пресконференция с президента на Словения Наташа Пирц Мусар в Киев, отговаряйки на въпрос какво трябва да се случи, за да започне Киев мирни преговори, съобщава „Укринформ“.

Зеленски отбеляза, че не всичко зависи от неговата страна, но подчерта, че едно нещо зависи от Украйна и то е кога да започнат преговорите й с Руската федерация.

„Разбира се, Украйна ще реши. Но ако всичко зависеше само от нас, нямаше да има война. Войната я водим по желание на окупатора Путин и той и досега не иска да сложи нейния край. Но ние ще направим още един опит – предприемаме дипломатическа инициатива за постигане на мир, въпреки, че сме жертвата в тази война“, каза Зеленски.“

Зеленски припомни, че наскоро отмина срещата в Швейцария за мир, а сега се работи по трите приети там точки – за енергетиката, продоволствената сигурност и търговията.

„Заели сме се да изготвим подробен план. Скоро ще стане. Сега разработваме нова формула за мир, която ще сложим на масата пред нашите партньори. За нас е много важно да покажем план за края на войната, който да бъде подкрепен от целия свят. Това е дипломатическият път, по който работим“, подчерта Зеленски.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.