Зеленски: Готови сме за преговори с Русия чрез посредници

Украйна е готова за преговори с Русия, но не директни, а чрез посредници, каквито могат да станат представители на всяка една държава. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за Philadelphia Inquirer.

„Украйна разработва модел за преговори, при който да се намери решение в съответствие със съответните документи, стъпки и условия“. Така Зеленски отговори на въпрос дали Киев може да проведе преговори с руския президент Владимир Путин.

Според Зеленски такъв модел е бил използван за първи път при споразумението за зърнения коридор, когато Киев и Москва са преговаряли не директно, а чрез посредниците ООН и Турция. „Две огледални споразумения, които Турция и ООН подписаха с Украйна и отделно после и с Русия. Това проработи. Честно казано, доста дълго време този зърнен коридор работеше“, отбеляза той.

Според него „такъв модел може да се използва за решаване и на настоящите въпроси за териториите, енергетиката и свободата на корабоплаването“. Той каза още, че като посредници в разрешаването на този конфликт могат да станат представители на държави от всеки континент, „така че никой да не твърди повече, че само колективният Запад е партньор на Киев“. „Наши партньори могат да са не само Европа и Съединените щати, но и държави от всички останали континенти, включително Азия, Тихоокеанското направление, а също и африканците, Латинска Америка. Когато имаме такива представители и те подготвят решение на тази криза, и тогава този документ, ако удовлетворява Украйна, трябва да се уреди с представителите на Руската федерация. Засега сме готови само на такъв модел за преговори“, каза той във видеозаписа на интервюто, публикувано на страницата му в YouTube.

На 28 юни Зеленски заяви на пресконференция с президента на Словения Наташа Пирц-Мусар, че Украйна не иска да удължава конфликта и възнамерява да подготви свой подробен план за неговото уреждане още преди края на 2024 г. В момента Киев подготвя „три подробни плана“ в областта на енергетиката, продоволствената сигурност и обмена на затворници. Но до края на годината ще разработим и „всеобхватна мирна формула“, каза той. На 27 юни, по време на пътуването си до Брюксел за срещата на върха на ЕС, Зеленски също така заяви, че Украйна не иска конфликтът да се проточи още дълго заради тежките загуби, които има на бойното поле. 

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Късно е КОМИКО.Ти позволи да те манипулират с илюзията, че ще победиш на бойното поле непобедима Русия, че ще си върнеш Крим,ще влезеш в ЕО и ще приемеш поне десетина американски военни бази, че и с ядрени бомби вътре.Такава наивност се заплаща. Заплатиха я с живота си хилядите руснаци с украинско гражданство, заплати я цялата ви държава с разрушения за милиарди.Ходи да свириш с пениса си на пиано, за друго не ставаш.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.