Западът плаши Русия с ядрена война. Но резултатите за него ще са трагични

Ядрената тема отново е на челно място. Този път от Лондон, Берлин и Париж. Като Англия и Франция са ядрени сили. А на територията на Германия – в Рамщайн, има ядрени бомби на САЩ.

Множат се сигналите, че Англия готви ядрен удар по Русия, с атомните оръжията, които САЩ връща на острова.

Франция, в лицето на Макрон, готви изпращане на две дивизии в Одеса, което ще завърши с обмен на ядрени удари. В Германия има призиви за ядрено въоръжаване.

Вашингтон съобщи, че допуска ограничена ядрена война в Европа. В отговор Москва съобщи, че вече е използвала в бой хиперзвуковите „Циркон“. Както е известно само 64 „Циркона“ ще изпратят „проекта Великобритания“ в историята или под морското равнище.

Русия разположи и 48 ракетни платформи „Искандер“ по границата с Украйна. Всяка носи по 2 ракети. Общо 96. От Европа – до Атлантическия океан, нищо няма да остане.

Стратегическите ракети „Сармат“ и „Ярс“ са заредени в шахтите /или/ на мобилните платформи. И от САЩ нищо няма да остане.

Вниманието, засега, се насочва към тактическите ядрени оръжия. Защо?

Може ли Западът да провокира Русия да използва ядрено оръжие в Украйна, преди всичко тактическо, в това число и с постоянните внушения именно в тази посока, създавайки информационен фон за такава „неизбежност“. Но в същото време именно Западът е този, който продължава да играе руска рулетка, този път в ядрен вариант, тъй като разбира, че Русия никога няма да се съгласи с „атлантизацията“ на Украйна и е готова да понесе много по-големи разходи от своите противници.

И САЩ предлагат „ограничен ядрен удар“ срещу Русия с ядрени бойни глави с ниска мощност с изстрелвани от подводници ракети Trident, гръбнакът на ядрената триада на Америка. С това, според тях, ядрената ескалация ще приключи.

Русия още през септември 2023 г. отговори: „В Министерството на отбраната на САЩ не трябва да има съмнение относно решимостта ни да защитаваме държавния суверенитет, териториалната цялост и хората с всички налични средства. Така че един рискован мисловен експеримент от американски военни плановици може да струва скъпо на САЩ. На всяка атака срещу Русия, каквато и да е тя, ще последва унищожителен ответен удар“.

Експертите знаят, че Русия може да унищожи САЩ като военна сила с ядрен удар само по 5 цели, защото наземната ядрена триада на САЩ се базира само в 5 щата и няма да има нужда от унищожение на Ню Йорк, Лос Анжелис, Сан Франциско и т.н.

И тези 5 американски цели в ядрена война ще бъдат изпарени от руските хиперзвукови ракети „Циркон“ и „Кинжал“ за по-малко от 5 минути след изстрелването им от подходящи райони около САЩ – в морето или на сушата.

Кои са вероятните цели в САЩ.

На първо място това са силозите на междуконтиненталните американски ракети Minuteman III в щатите Северна Дакота, Монтана, Колорадо, Небраска и Уайоминг.

Тези райони са известни като „ядрената гъба“, т.е. петте „гъбени щати“ са най-вероятните мишени с най-висок приоритет на руска ядрена атака. Те са очевиден избор за по-умната ядрена атака за противодействието на ядрените сили на врага. В Колорадо е и ядрената цел с висок приоритет – Северноамериканска аерокосмическа отбрана – NORAD, в базата на космическите сили Питерсън в Колорадо Спрингс.

Сигурни цели за руските хиперзвукови ракети с ядрена способност ще са и Пентагонът, Кемп Дейвид, военноморската радиостанция Джим Крийк във Вашингтон, Форт Ричи в Мериленд и базата на военновъздушните сили Макклелан в Калифорния.

На 23 февруари 2024 г. Путин предупреди, че предупреждението продължава да е актуално, че ако Западът се намеси в Украйна, „последствията ще бъдат такива, каквито никога не сте виждали в цялата си история“.

Трябва да разберете за какви конкретни ядрени оръжия става въпрос.

Съществуват 3 основни вида ядрени оръжия: стратегически, оперативно-тактически и тактически.

Разликата между последните две е малка и рядко се разглеждат отделно. Следователно те могат да бъдат обединени в една група – тактически.

Основната разлика е в обхвата (тактически – до 500 км, стратегически – повече от 5500 км; тактическите – локални, стратегическите – междуконтинентални).

Както и при мощността (тактическите – от по-малко от 1 килотон (kt) до ~50 kt; за стратегическите – от 100 килотона до 1 мегатон.

И съответно радиусът на поразяване: ако за стратегическите е десетки километри (10 – 20), то за тактическите е много по-малък (не повече от километър, обикновено около 500 метра).

От това следва, че предназначението на стратегическото оръжие е унищожаване на географски отдалечени и големи стратегически цели (например цял град или няколко населени места, които са административни, политически, икономически или военно-промишлени центрове, заедно със стратегически обекти, разположени на тяхна територия държавни органи и администрация, авиационни и военноморски бази, летища и пристанища, транспортна и енергийна инфраструктура, ядрени оръжия и др., дълбоко в тила на врага.

Целта на тактическите ядрени оръжия е да победят военен контингент, оръжия и военна техника на фронта и в непосредствения тил на противника. Тоест тактическото е малко компактно ядрено оръжие за точково използване с боеприпаси с нисък капацитет.

Когато се говори за възможността за използване на ядрено оръжие на бойното поле (в случая по време на конфликта на територията на Украйна), тогава говорим именно за тактическо.

По отношение на стратегическото – основната му цел е ядреното възпиране.

С тактическите ядрени оръжия ситуацията е различна. За онези на Запад, които призовават ръководството на Руската федерация да използва тактическо ядрено оръжие по време на конфликта в Украйна, задачата е следната: да представят Русия като „чудовище“. И тук всички средства са добри. Но това е безумна пропаганда.

Първо, това е невъзможно и безсмислено. Във всеки случай никой от Русия няма да хвърля ядрени заряди върху градовете в Украйна, за да се избегнат ненужните жертви сред цивилните и разрушаването на гражданската инфраструктура.

Освен това Русия разполага с неядрени оръжия, сравними по мощност с ядрените. Например ФАБ – 1000, 1500 и др.

Трето, земите и населението на днешна Украйна са руски територии, незаконно завзети и временно окупирани. Защо да ги унищожават?

Освен това, още в края на юни 2023 г. Русия съобщи, че превъзхожда САЩ 10 пъти по количеството на тактическо ядрено оръжие. „Русия има около 1900 единици тактическо ядрено оръжие, което е 10 пъти повече от САЩ“.

В Европа американските ядрени оръжия са базирани отдавна и представляват риск от ядрен конфликт в Европа.

Като част от обмена на ядрени оръжия, някои държави без ядрено оръжие, които са членки на НАТО, се съгласяват с разполагането на американски ядрени оръжия на тяхна територия и предоставят собствени военни сили за доставка на тези оръжия. Страните, участващи в ядрените оръжия, са Италия, Германия, Холандия, Белгия, Турция.

По този начин страните от ядрения обмен приемат, транспортират и съхраняват американски ядрени оръжия, а по време на война доставят тези оръжия, използвайки свои собствени средства за доставка, специално закупени и сертифицирани за тази цел. Европа се превръща в следващия театър на конфликт и война. За ядрените сили очевидната цел в този случай ще бъдат онези страни, които са се съгласили с разполагането на американска военна техника на тяхна територия и потенциалното им използване за ядрени оръжия.

В момента въпросът за ядрените оръжия се обсъжда в Германия, Япония, Република Корея, Полша и други страни.

Къде, колко и какво са тактическите ядрени оръжия на САЩ в Европа.

По последни данни САЩ разполагат с около 190 тактически ядрени бомби В61-3 и В61-4 в Европа. Те са разположени в шест авиобази в пет държави:

  • Klein Brogel (15 бомби) в Белгия;
  • Volkel (15 бомби) в Холандия;
  • Buchel (15 бомби) в Германия;
  • Авиано (20 бомби) и Геди (15 бомби) в Италия;
  • Инджирлик (20 бомби) в Турция.

Носителите на бомбите В61 са така наречените самолети с двоен капацитет на САЩ и някои други страни от НАТО.

За ядрените бомби от въздушните бази Авиано и Инджирлик това са многоцелеви ударни изтребители F-15E и многоцелеви изтребители F-16C/D на ВВС на САЩ.

Освен това по време на война ядрените бомби ще бъдат доставяни до цели и със самолети на военновъздушните сили на европейските съюзници на САЩ в НАТО, членове на програмата на НАТО за съвместно използване на ядрени средства („Съвместни ядрени мисии на държавите-членки на НАТО“ или „Споделяне на ядрената отговорност“). Това са белгийски и холандски многофункционални изтребители F-16A/B (модернизирани по програмата Mid-Life Update и понякога наричани F-16 MLU) (от базите Klein-Brogel и Volkel), както и немски и италиански РА-200 Tornado (наричан още Tornado IDS) (от базите Бюхел и Геди).

Ядрени бомби, както и кодове за тях, ще получават от американците, Белгия, Холандия, Германия и Италия само по време на война, с одобрението на президента на САЩ /ако и когато се вземе решение за използване на ядрено оръжие/.

Общо се смята, че се планира да бъдат направени около 480 бомби В61-12, които ще издържат поне още 20 години. Техните носители ще бъдат стратегически бомбардировачи В-2А и В-21, както и многоцелеви изтребители и изтребители-бомбардировачи F-15E, F-16C/D F-16 MLU, РА-200 Tornado и F-35.

На този фон на 1 август 2023 г. Москва направи класическа дипломатически ход и предложи да преговаря със САЩ за ядрено изтегляне на европейския континент, като официален представител на Кремъл очерта условията при които Русия ще изтегли своите тактически ядрени оръжия от Беларус, а именно, че САЩ трябва да демонтират своята ядрена инфраструктура и да премахнат всичките си ядрени бойни глави от Европа.

Какви ракети със средна далечина могат американците да разположат в Европа? Никакви. Те въобще ги нямат. Нямат нито със средна далечина, нито с малка далечина, т.е. САЩ нямат такива ракети.

Добре, американците са ясни.

Какво противопоставиха руснаците на САЩ и защо Путин каза, че ще отговорят мигновено, за разлика от американците, които ще се нуждаят от много години, за да приготвят нещо по-добро? Много просто.

Най-простото нещо е създаването на сухопътен вариант на изпробваните вече в Сирия „Калибър“. Всъщност още през 2007 г. Русия показа такива комплекси, като на всеки могат да се разположат 4 или 6 ракети „Калибър“. Но тогава целият свят мислеше, че далечината на „Калибър“ е 380 км. Но, когато стана ясно, че даже с обикновен заряд може да лети на 1500 км, а с ядрен заряд до 2500 км, ракетата придоби съвършено нови черти. Значи, още преди 15 години руснаците казаха, че имат готов образец и могат да започнат да го произвеждат още утре.

Защо да не се създава и сухопътна версия на крилатата ракета Х-101 с обикновен заряд и Х-102 с ядрен заряд? С обикновен далечината е 4500 км, а с ядрен – 5500 км. Това е най-добрата в света крилата ракета по всички характеристики бомбардировачи, но приспособяването й в сухопътен мобилен вариант ще стане много бързо. И тази ракета е налице.

На трето място, освен всичко друго, руснаците имат и ракетния комплекс „Искандер“. На него сме се спирали много пъти. Например през януари 2017 г. неговият генерален конструктор заяви, че е направено предложение за модернизиране на „Искандер“ и че този комплекс ще се намира в строя 25-30 години. По-късно беше съобщено, че се разработват нови типове ракети за „Искандер“ с увеличена далечина и точност.

Междуконтиненталната балистична ракета „Ярс-М“, изпробвана на далечина от 2000 км до 6000 км, като нормираната далечина може да бъде и 1000 км, и 800 км. Значи, има функциите и на междуконтинентална, и на средна ракета. Отгоре на всичко е лека и нейната платформа може да се прехвърля със самолет, т.е. може да стане пребазиране за няколко часа.

Инфраструктура е отдавна налице. Трябва само да се разконсервира.

Значи, нещата са много по-сложни. Всъщност, при ракетите нещата никога не са били прости. Особено при по-малките -тактическите.

Това означава край на една и начало на друга ядрена епоха, която не може да се предвиди. И това не започна през 2022 г. в Украйна, а много-много по рано.

Автор: Красимир Иванджийски

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Най-после, от малък чакам да видя как руските Сармати удрят сатанинската паплач!
    Дано Путин и женските полови органчета около него не се стреснат.

  2. Не знам с кой акъл, държави които са като една педя спрямо Русия имат такова самочувствие на недосегаеми? Русия има толкова територия, че да изгори и да остане, а ако в Лондон поникне гъба, в Единбург имат пет минути да залегнат. Същото е и Франция, където проскубаното петле се наежило. За САЩ двете гигантски вълни ще се срещнат някъде около Колорадо и ще се плеснат като спортисти на „дай пет“. Не говорим изобщо за ПВО!

    • А не е ли главната идея на тъмните ложи – редуциране на населението и пълното заличаване на православието?
      С подобни гъбки по-бързо се решава проблема, пък и после няма да останат много мрънкачи и бунтовници, за да им заплашват едноличната власт.
      Пробваха „медицински“ не им мина номера, пробваха с война пак бавно върви плана, време е за трето действие.

  3. ЛОШО СЕ ПИШЕ НА СВЕТЪТ, АКО НЕ ПОМИСЛЯТ – РУСНАКА ОТИДИ ДО КИТАЙ ДА ИМ КАЖЕ НЕЩО !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.