Западният капитализъм Фалира до 3 месеца, доларът се спихна. Златото става отново пари!

Това, което предвиждаме от 20 години, вече е официално. Световната икономика лети в пропастта.

Западният капитализъм, като цивилизационна система, се изчерпа. Човечеството се нуждае от нова система – без лихви и кредити.

Пазарната икономика и нейните финанси рухнаха. Защо? Отговорът е прост – защото тя е и винаги е била всичко друго, но не и пазарна.

Лихвите на банките вече са отрицателни. Това го няма даже в ислямските финанси. Нямаше го и в бившите социалистически страни. Основата на капитализма са лихвите, но те вече не дават печалба.

Това не е капитализъм. Някога банките изпълняваха три прости функции – на сейф, счетоводител и на акумулатор на пари за превръщането им в капитал, т.е. банката предоставяше защитено място за физическо съхранение на парите, помагаше за счетоводните разчети на по-големи разстояния, и в неголеми обеми, в размерите на свободните активи, отпускаше кредити срещу лихви.

Това беше и същността на капитализма – постоянното превръщане на парите, а в по-широк смисъл и на ресурсите, в капитал, в актив, носещ печалба. Най-простата му форма беше кредитът. Вземаш един лев кредит, със задължението след известно време да върнеш например два. Ако парите лежат под дюшека или даже на банкова сметка, те не са капитал. Това е пасив, кото става актив само ако се превърне в отпуснат кредит.

Днес нито една от трите функции не работи – банката не е сейф на пари, превръщани в капитал.

Системата се изчерпа. Това е системна криза.

А заедно с нея това е криза на хегемона, който я олицетворява и реализира – през последните 100 години – САЩ, където още през 2008 г. изгърмя ипотечната криза и фалираха такива финансови монстри, като Lehman Brothers, Fanni May, AiG и др.

Оттогава кризата само се задълбочава.

Стигна се до абсурда банките да отпускат кредити при отрицателна лихва – само взимай.

Така се стигна до втория абсурд – различните количествени смекчения, т.е. печатане на пари от въздуха за спасение на банките. Хората станаха излишни във веригата.

И така, в световната финансова система свършиха не само парите, които могат да бъдат конвертирани в капитал, но и по-голямата част от самия капитал, който отиде в токсични балони.

Реален изход от тази ситуация не съществува. Пълен тупик.

Въпросът е не „дали“, а „кога“.

А това „кога“ се развива със стремглава скорост в момента пред нашите очи.

Капитализмът лети в пропастта заедно с хегемона САЩ. Така нареченият „черен лебед“ е над главите ни.

Кризата съвпада с хрониката на срива на хегемона – САЩ.

Сривът на империите обикновено започна незабележимо, деградирането е бавно и постепенно, докато не се превърне в гръмкия грохот на лавината.

Няколко щриха само от последните седмици:

– В Сирия САЩ бяха изритани окончателно най-позорно след Виетнам, Куба, Афганистан, Ирак, Венецуела…

– Малката и горда КНДР изпрати президента на САЩ, както се казва „на разходка в гората“. В момента Ким Чен Ун подготвя поредна изненада.

– Годината започна с ултиматума на САЩ към Венецуела – вместо законно избрания президент Мадуро, да бъде призната тяхната марионетка за президент. Иначе! Иначето обаче не настъпи. 11 месеца по-късно Мадуро е на гости на Путин, Болтън беше уволнен, а във Венецуела са кубинците и китайците.

– Онези, които заплашваха с фразата „Асад трябва да си ходи“ вече даже е неудобно да се споменават, никой не ги помни. Наред е Нетаняху.

– Вербалната агресия беше най-силна срещу Иран, но аятоласите спокойно обстрелват и свалят американски безпилотни дронове, всеки по 150 милиона долара. Когато англичаните арестуваха ирански танкер, Иран арестува два английски. САЩ заплашиха, че ще изпратят самолетоносачи, но се оказа, че от всичките 11 в движение са само 2. Другите са на ремонт или са потрошени. Тръмп се измъкна и каза, че това е демонстрация на търпение и миролюбие. Аятоласите го гледат намръщено.

– Търговската и митническа война на САЩ срещу Китай, както предвиждахме, се оказа по-лоша за самите САЩ. Търговският им дефицит продължава да расте, а китайския – обратно.

– „Роснефт“ се отказа да търгува нефта си срещу долари и премина на евро, а с Иран и Венецуела – срещу рубли.

Заради неиздадени от Вашингтон визи на руски дипломати за сесията на ООН Лавров предложи щаб-квартирата й да се премести на друго място. Никой не се изненада. Виена е по-добро място и разполага с голяма ООН-инфраструктура.

На този фон за основен престъпник в световната финансова система беше обявен доларът.

Стигна се до извода, че „парите вече не струват нищо“. Това обявиха самите САЩ – „парите вече не струват нищо“. А това означава, че започва великото парично презареждане.

Добре, ако доларът вече го няма, какво може да го замести? Разбира се, златото, което е единственият реален заместител и може да изпълнява ролята на глобален еквивалент. Това означава връщане към златния стандарт поне в преходния период към съгласувана парична система между националните валути на Китай, Германия, Русия, Иран, Венецуела, РЮА.

Даже представителят на най-старата в Европа банкова система – на Холандия, публично заяви, че ако финансовата система рухне, запасът от злато може да послужи за основа за нейното възстановяване. „Златото укрепва увереността в стабилността и създава чувство за сигурност“.

И така, златото „отново ще бъде пари“.

Какво имаме на края – от едната страна „парите вече не струват нищо“, а от другата – „златото отново ще бъде пари“. Нещата са ясни.

Заради това постоянно следим какво става на световния златен пазар. А там стават невероятни неща. Първото беше, че рухна златният картел. На 26 септември т. г. европейските централни банки отказаха да продължат споразумението за съгласувани продажби на злато.

Пазарът на златото най-накрая се освободи от контрола и монопола на Банката на Англия и клана Ротшилд.

На въпроса защо рухна най-мощният в света златен картел, ще се спираме и в бъдеще. Сега само ще посочим, че за първи път в историята златният пазар се оказа в „свободно плаване“. Прогнозите са, че в близко време борсовите котировки ще пробият 2000 или 3000 долара за унция.

Дали това ще се случи не е ясно, но е ясно, че сега действащи златни борси имат само Китай, Русия и Емирствата, че златото постепенно си връща статута на паричен метал и че утре от борсова стока отново ще се превърне във всеобщ еквивалент и средство за обмен и разплащане, което ще е коренен преврат в световната икономика.

Заради това от години ви съветваме: купувайте злато и не продавайте земята си. А ако имате пари в банките, ги изтеглете. И без това нищо не печелите от тях. И защото според последни прогнози до 3 месеца ще фалира всяка трета банка в света, а в България – всяка втора, а може и всяка… първа.

За потвърждение ще ви издадем, че най-богатите в момента трескаво се запасяват със злато и с пари в брой под дюшека. Те знаят какво ги чака. Skandalno.net

източник

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

10 коментара

 1. Когато корабът потъва на сред океана, за мишките е все тази от каква точно смърт ще умрат, дали от удавяне в него или от хилядите възможности след това. Бягат защото не знаят глобалната картинка на ситуацията и правят всичко, което им е заложено в аварийната подпрограма „бедствие“. За съжаление нито изтеглянето на парите, нито запазването на земята или килограми злато закопани в градината, не гарантират оцеляване. Необходими са умения, воля и късмет. Учете всичко което ви се учи, гответе се психически, че утре е Апокалипсисът и дори вратата към Рая да е иглено ухо, врата все пак има и се молете Богу, да не забравя, че цял живот пущате тото, а все друг печели.

 2. БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЗАВИСИ ЕДИНСТВЕНО ОТ МИЛОСТА НА БРАТСКА РУСИЯ И ГОСПОД ОТ НИКОЙ ДРУГ СЪБУДИ СЕ НАРОДЕ ОПРОСТАЧЕН ЗАСПАЛ ПРОТЕСТИ ЕЖЕДНЕВНО ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ДА ИЗХВЪРЛИМ СЪС ШУТОВЕ МАФИЯ ГЕРБ ЗАЕДНО СЪС НАРОДНИЯ НИ ОБИЧАН ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ ДА ВЪСТАНОВИМ Н Р Б ЧИСТА И СВЯТА ЗА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ БРАТСКА РУСИЯ НИКОГА НЯМА ДА НИ ИЗОСТАВИ И ОТНОВО ЩЕ НИ СПАСИ

 3. СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е В БЪРЗ РАЗСТРЕЛ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ БЪЛГАРОУБИЙЦИ БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ

 4. ИЗПРАВИ СЕ НАРОДЕ ЗАЕДНО СЪС ОБИЧАНИЯ НАРОДЕН ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ ДА СИ ВЪРНЕМ НРБ И БРАТСКА РУСИЯ ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ БЪЛГАРИЯ ПРОТЕСТИ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДО ПОБЕДА

 5. Страхотно, правилно казано! Парите в банка не носят нищо, а парите са в недвижимото имущество и стоката. Разбира се, на първо място е златото.

 6. Статията е датирана 28.11.2019. Значи на 28.4.2020 капитяризмът ще рухне. Дано, но не вярвам.

 7. Бе Иванов, 3 месеца са от ноември до февруари, а не до април. Какви са тия твои математики, не е ясно.
  Той капитализЪмът е вече фалирал. Само САЩ да спрат да воюват и са вече в действителен фалит – дължат трилион долара и кусур милиарди на Китай и света.

 8. Бе Иванов, 3 месеца са от ноември до февруари, а не до април. Какви са тия твои математики, не е ясно.
  Той капитализЪмът е вече фалирал. Само САЩ да спрат да воюват и са вече в действителен фалит – дължат трилион долара и кусур милиарди на Китай и света.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *