„Завтра“: Западът си отгледа Навални, Западът си го водеше, Западът си го уби

Алексей Иванов, zavtra.ru

Управлението на Федералната служба за изпълнение на наказанията (УФСИН) за Ямало-Ненецкия автономен окръг (ЯНАО) съобщи за смъртта в колонията на 47-годишния Алексей Навални, който беше включен в списъка на терористите и екстремистите.

„На 16 февруари 2024 г. в поправителната колония № 3 осъденият А. А. Навални се почувства зле след разходка, и почти веднага загуби съзнание. Веднага пристигнаха медицински работници от институцията и беше извикан екип за спешна медицинска помощ. Извършени бяха всички необходими реанимационни мерки, без положителни резултати. Лекарите от Спешна помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта се установяват“, се казва в съобщение на сайта на УФСИН за ЯНАО‘‘.

„Времето за пътуване на екипа на линейката отне по-малко от седем минути. Лекарите стигнаха до територията на колонията и пациента за две минути. Лекарите, които пристигнаха на мястото, продължиха мерките за реанимация, които лекарите на колонията вече бяха започнали, и ги извършиха в продължение на повече от половин час. Пациентът обаче почина“, казаха за ТАСС в болницата в град Лабитнанг, чийто филиал се намира в Харп.

Обществената наблюдателна комисия на Ямало-Ненецкия автономен окръг не е получавала оплаквания относно условията на задържане в Изправителна колония (ИК) No.3, подчерта в интервю за ТАСС председателят на OНК (Обществената наблюдателна комисия) Данила Гонтар: „Осигурява се нормална храна, нормални температурни условия, няма лимит. Няма съобщения, които да показват нарушения“. Според него също не е имало оплаквания от колонията относно качеството на медицинското обслужване, включително от Навални. Комисарят по правата на човека в ЯНАО също не е получил никакви жалби, отбеляза Валерий Русов, съветник на омбудсмана.

Следствената дирекция на Следствения комитет на Русия за ЯНАО „организира процесуално разследване на смъртта на А. А. Навални в наказателна колония No.3. В съответствие с установения от закона ред, набор от следствени и оперативни мерки се провеждат действия за установяване на всички обстоятелства около инцидента.

Изглед към мъжката поправителна колония N3 със специален режим в село Харп

Да припомним, че видеоблогърът, основател на НПО ‘‘Антикорупционна фондация‘‘ и много нейни дъщерни проекти, бившият председател на либералните групи ‘‘Народен алианс‘‘, ‘‘Партия на прогреса‘‘ и ‘‘Русия на бъдещето“, съосновател на либералното движение “YES!“ и националнодемократичното движение „Народ“, бившият заместник-председател на Московския регионален клон на партията „Яблоко“, бившият член на Координационния съвет на опозицията, бившия съветник на губернатора на Кировска област, бившия кандидат за поста кмет на Москва, бившият член на борда на директорите на ПАО „Аерофлот“, лауреатът на наградата на Европейския парламент „За свобода на мисълта“ на името на “Сахаров“, носителят на „Наградата за смелост“ на Женевския форум за правата на човека, на наградата „Борис Немцов“, на наградата на името на Сергей Магнитски, на американската награда за гражданска смелост и за свобода на словото, на полската награда „Рицар на свободата“ и на немската награда „Бамби“ Алексeй Навални изтърпяваше присъда от 19 години затвор в колония със специален режим ИК- No.3 („Полярен вълк“ „) в село Харп на Ямало-Ненецкия автономен окръг – за създаване на екстремистка общност, за финансиране на екстремистка дейност, за публични призиви за екстремистка дейност, за въвличане на непълнолетни в извършване на действия, опасни за живота им, за реабилитация на нацизма, за създаване на НПО, което накърнява личността и правата на гражданите. Московският градски съд обяви съответната присъда на 4 август 2023 г., когато Алексей Навални излежаваше присъдата си по предишно дело (измама в особено големи размери, и неуважение към съда) в ИК-No.6 във Владимирска област. В края на 2023 г. той беше преместен в колонията „Полярен вълк“, една от най-северните и отдалечени колонии.

На 15 февруари Навални участваше в заседанието на Владимирския окръжен съд чрез видеовръзка. Той се чувстваше нормален, весел, не изразяваше никакви оплаквания, „говореше активно, излагаше аргументи в защита на позицията си“.

Според източници на RT и канал 112 на следващия ден в него се откъсва тромб. Според Mash лекарите са констатирали смъртта му в 14:17 местно време.

Скрийншот от видеото с изявлението на Алексей Навални на 15.02.2024

Всъщност всичко водеше към това. Сапуненият балон, наречен Навални, се спука отдавна и беше признат за безперспективен. Колосалните амбиции на псевдоюриста от Бутин, близо до Москва, бяха умножени по нула. Самият универсален фонд се оказа източен – от различни куратори и клиенти, от близките сътрудници, от собственото му семейство (съпругата му Юлия угаждаше на изрода Чичваркин, сега угажда и обслужва агента на MI6 Грозев. Дъщерята на Навални – Даша, е в САЩ и е затънала в незаконни вещества и еднополови връзки, спомня си за съществуването на баща си само на някакви събития. Синът на Навални, Захар живее в Германия и бързо се превръща в „истински немец“, (и той винаги е бил безразличен към трескавите дейности на баща си), дори и с неговите луди хамстери. Тоест, той се е превърнал в класически консуматор.

Отделил ли се е тромб, допринесли ли са за това враговете на Русия, за да използват смъртта на бившия „опозиционер №1” като последен коз преди президентските избори в Руската федерация и т.н. – конкретно за Навални финалът беше очакван.

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека (която не смята кървавата атака на укронацистите срещу Белгород за военно престъпление) е „шокирана от новината“ за смъртта на Навални и изисква от руските власти „да осигурят достоверно разследване“.

„Това е ужасна трагедия. И като се има предвид дългата, мръсна история на руското правителство да нанася щети на своите противници, това повдига реални и очевидни въпроси за това какво точно се е случило“, каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. 

„Каквато и история да разкажат, нека бъдем ясни: Русия е отговорна за това“, каза вицепрезидентът на САЩ Камала Харис на Мюнхенската конференция по сигурността. 

„Смъртта на Навални в руски затвор, фиксацията и страхът на един човек само подчертават слабостта и гнилото в сърцето на системата, която Путин изгради. Русия носи отговорност за това. Ще обсъдим това с много други засегнати страни за съдбата на Алексей Навални“, каза държавният секретар на САЩ Тони Блинкен. 

„Светът скърби за новината за смъртта на Алексей Навални. <…> Г-н Навални беше преследван, отровен, затварян, измъчван и умря за това, в което вярваше, и за това, което трябваше да каже на руския народ и света. На световната общност. Трудно е да се види неговото малтретиране и смърт. Но това е ясно доказателство за тъмната и плашеща посока, в която Кремъл води своя народ“, се каза от посолството на Съединените щати в Москва в прессъобщение. 

Коментар на руското външно министерство: „Смъртта на един човек винаги е трагедия. Чудя се защо за Белия дом и Държавния департамент смъртта на руския гражданин в руската наказателна колония се оказа много по-важна и изглеждаше повече от ужасна от смъртта на американския гражданин, журналиста Гонсало Лира, който беше измъчван до смърт в украинския затвор? Вместо безразборни обвинения, трябва да проявим сдържаност и да изчакаме официалните резултати от съдебномедицинската експертиза“.

За приоритетите на американските медии и за това как те реагираха на същинското убийство на Лира и смъртта на Навални (селекцията по-долу към 23:00 часа московско време):

Приоритетите на американските медии – как реагираха на истинското убийство на Лира и смъртта на Навални

Да, между другото, по отношение на гореспоменатата Мюнхенска конференция по сигурността. В нея участват държавни лидери и министри. И изведнъж, в петък, Юлия Навалная говори от трибуната на конференцията (тя заяви, че „много скоро Путин и цялото му обкръжение ще понесат отговорност за всичко, което причиниха на страната ни, на семейството ми и на съпруга ми“ и призова колективния Запад да се „обедини и победи злото и да победи ужасяващия режим“).

Директорът на американския консервативен Институт за мир и просперитет „Рон Пол“ Даниел Макадамс изрази учудване от това „удивително съвпадение“. 

Първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски: „Г-жа Навални „напълно случайно“ се озова на Мюнхенската конференция и веднага изнесе реч. <…> Оказва се, че е класически „роял в храстите”. Време е да си спомним за К. С. Станиславски: „Не вярвам!”“.

Юлия Навални на Мюнхенската конференция по сигурността – 16.02.2024 

Министерството на външните работи на Руската федерация: „Реакцията на западните лидери, политици и медии на новината за смъртта на Алексей Навални за пореден път демонстрира тяхното лицемерие, цинизъм и безпринципност. Схемата „във всяка ситуация е да се обвинява Русия“ и за това за всеки случай си има разпоредба и наръчник за обучение.

Да погледнем хронологията.

Днес около 14:19 часа на уебсайта на Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия за Ямало-Ненецкия автономен окръг беше публикувано съобщение за смъртта на осъдения Алексей Навални в поправителна колония № 3.

Буквално 15 минути по-късно започна да се изсипва пороя от обвинения като копирани едно от друго:

– 14:35 – Шведският външен министър Тобиас Билстрьом: „Ужасни новини за Навални. Ако информацията за смъртта му в руски затвор се потвърди, това ще бъде поредното отвратително престъпление на режима на Путин”;

– 14:35 – Норвежкият министър на външните работи Барт Ейде: „Дълбоко натъжен съм от новината за смъртта на Навални. Руското правителство носи тежка отговорност за това”;

– 14:41 – Президентът на Латвия Едгар Ринкевич: „Каквото и да мислите за Навални като политик, той просто беше брутално убит от Кремъл. Това е факт и е нещо, което всеки трябва да знае за истинската същност на сегашния руски режим”;

– 14:50 – Чешкият външен министър Ян Липавски: „Русия все още третира въпросите на външната политика по същия начин, по който третира своите граждани. Превърна се в жестока държава, която убива хората, които мечтаят за красиво, по-добро бъдеще, като Немцов, а сега и Навални, който беше хвърлен в затвора и измъчван до смърт“;

– 14:51 – Френският външен министър Стефан Сежурне: „Навални плати с живота си за борбата срещу системата на потисничество. Смъртта му в наказателна колония ни напомня за реалностите на режима на Владимир Путин”;

– 15:02 – Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел: „ЕС държи руския режим единствено отговорен за тази трагична смърт“;

– 15:10 (по време на пресконференция) – лидерът на киевския режим Зеленски: „Очевидно е, че той беше убит от Путин, както хиляди други, които бяха измъчвани.“

– 15:16 (в медиите), 16:50 (в социалните мрежи) – Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг: „Русия трябва да установи всички факти, и да отговори на много сериозни въпроси“;

– 15:20 – Холандският премиер Марк Рюте: „Смъртта на Навални илюстрира безпрецедентната жестокост на руския режим“;

– 15:30 – Президентът на Молдова Мая Санду: „Смъртта на Навални в руски затвор е напомняне за крещящото потискане на инакомислието от режима“;

– 15:35 – Външният министър на Германия Аналена Бербок: „Навални, като никой друг, беше символ на свободната и демократична Русия. Затова трябваше да умре”;

– 15:43 – Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен: „Мрачно напомняне какво представляват Путин и неговият режим“;

– 15:49 – Шведският премиер Улф Кристерсон: „Руските власти и лично президентът Путин са отговорни за това, че Навални вече не е сред нас“;

– 16:14 – Канцлерът на Германия Олаф Шолц: „Навални плати със смъртта си за своята смелост. Тази ужасна новина за пореден път показва как се промени Русия и какъв режим е на власт в Москва”;

– 16:25 – Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен: „Смъртта на Навални в руски затвор, както и манията и страхът на един човек, само подчертават слабостта и гниенето в сърцето на системата, изградена от Путин. Русия носи отговорност за това”;

– 17:28 — Френският президент Еманюел Макрон: „В днешна Русия свободните хора са поставяни в ГУЛАГ и осъдени на смърт“;

За кратък период от време, в рамките на два часа (от 14:19), западните политици и медиите зад тях успяха, така да се каже, да получат резултатите от все още неизвършената съдебномедицинска експертиза, да проведат разследване, да обвинят Москва и да издадат присъдата. Няма друго обяснение освен факта, че всички тези реакции са били предварително подготвени.

Все още щяхме да можем да вярваме в тази невероятна, чудотворна скорост, ако целият свят не беше наблюдавал безпомощното „разследване“ на терористичните атаки срещу газопровода „Северен поток“, продължило много месеци, което завърши с нищо. Отличителна черта на всички тези изявления е пълното отсъствие дори на намек за необходимостта от изчакване на резултатите от съдебномедицинската експертиза и разследването.

Главният редактор на медийната група „Россия сегодня“ и телевизионния канал RT Маргарита Симонян: „Горещите новини потекоха по буржоазните медии. Чаках кой пръв ще обяви „политическото убийство“. „Гардиън“ изглежда е първият. Но Оскара отива в Латвия – тяхното презрение, декларирано толкова, колкото и „брутално убийство“. „Дори няма да започна да им обяснявам, че всички отдавна са го забравили, че няма смисъл да го убиват, особено преди изборите, и че това е изгодно на напълно противоположните сили. Защо да им обясняваме, след като те вече прекрасно знаят всичко това?“.

Председателят на Руския президентски съвет за развитие на гражданското общество и правата на човека Валерий Фадеев: „Бих отбелязал цинизма, с който западните политици веднага, веднага щом получиха това съобщение от медиите, започнаха да коментират смъртта на Навални. Изключително цинично. Гледайки тази реакция на западните политици, веднага на всеки човек му идва мисълта, че може би смъртта не е естествена и че може би всичко не е толкова просто?‘‘.

Абсолютно очевидно е:

за тези, които наложиха повече от 19 000 санкции срещу Русия, целящи да разкъсат нейната икономика на парчета;

за тези, които губят войната в Украйна;

за тези, които не са подкрепени от собственото си население и нямат шанс да спечелят изборите, но в същото време искат да запазят властта по всякакъв начин;

за мераклиите, които искат да заграбят златните и валутните ресурси на страната ни;

за тези, които искат да унищожат Русия, и правят всичко възможно, за да спрат нейното развитие.

‘‘Всичките те, имената им са добре известни: от генералния секретар на НАТО и ръководството на САЩ до Шолц, Сунак и Зеленски, и те са виновниците за смъртта на Навални. Именно те, които взеха огромен брой неуспешни решения и се вкопчват в позициите си, са облагодетелствани от неговата смърт“.

Председателят на комисията по сигурността и борбата с корупцията към Държавната дума Василий Пискарьов: „Напълно подкрепям позицията на нашия председател Вячеслав Викторович Володин. Вашингтон и Брюксел, опитвайки се с всички сили да отслабят страната ни, да попречат на нейната победа, се намесиха в нейните вътрешни работи, и сега, буквално няколко минути след съобщенията за смъртта на Навални, те публично заявяват, че знаят причините за нея. Въпреки че все още не е имало съдебномедицинска експертиза или разследване. На латински го има този известен израз: is fecit, cui prodest. (Извършено от някой, който ще има изгода от това). И това е изгодно преди всичко за тях. Нещо повече, през 2021 г. Байдън вече обеща на Русия „опустошителни последствия“, ако Навални умре в затвора. Сега обаче той едва ли ще си спомни кой е той. Но ЕС и САЩ ще имат още една причина да обявят нов пакет от санкции и да излеят още един поток от лъжи върху нас“.

О, ето го и Байдън! По време на брифинга за смъртта на Алексей Навални той призова да се дадат пари на Украйна: „Путин е отговорен за убийството на Навални, това е още едно доказателство за жестокостта на Путин. <…> Не знаем точно какво се е случило, но няма съмнение, че смъртта на Навални „е следствие от действията на Путин. <…> Тази трагедия ни напомня какво е заложено на карта. Трябва да продължим да финансираме Украйна, за да може Украйна да се защитава“. Един журналист напомни за деменцията на Джо и думите му на една пресконференция в Женева, когато президентът на САЩ каза, че е предупредил Владимир Путин за „опустошителни последици“, ако г-н Навални умре. „Това беше преди три години, сега те са изправени пред напълно различна отговорност“, отговори Байдън. „Мисля какво друго може да се направи срещу Русия, обмислям цял набор от опции“, добави той.

„Царьград“: „След интервюто на Путин с Тъкър Карлсън, което получи над 200 милиона гледания, може да се очаква или поредният „малайзийски Боинг“, или някаква провокация като „отравянето в Солсбъри“. Всичко, за да се изложи Русия отново в непривлекателен вид светлина. Ето как Алексей Навални умира „навреме“ в северната колония, само месец преди президентските избори и досега без точна присъда от лекарите. Но новината вече е на първите страници на западните медии, а всички повече или по-малко значими политици вече са сигурни, че за всичко е виновен Путин и само Путин.“Убит от Кремъл”, „Убит от Путин”, „Това е политическо убийство” и т.н. Те са го проверили, и са готови, сякаш всичко лежи наготово и просто чака своето време. Също като при „Северните потоци“, но има само един въпрос: „Кой ще има изгодата от това?“. В Русия дори опозиционерите не вярват, че нашият президент ще се заеме с премахването на такава незначителна фигура като Навални. Но Запада вече е назначил виновниците и най-важното е, че те разбират причините: „ето го истинският конкурент на кандидата Путин, и цяла Русия щеше да гласува за него през март, следователно той трябваше да бъде елиминиран“. И все пак те самите едва ли вярват в тази глупост. Но дори такъв прогресивен журналист като Карлсън беше изненадан, че имаме пълни рафтове в магазините и че нашето метро работи. Ще повярват и за Навални. Така че смъртта на опозиционера е най-важният коз за Белия дом. Точно преди президентските избори в САЩ под този шум може да обвините Русия в намесата в изборите или да молите от Конгреса за допълнителна помощ за войната с Путин“.

„Запада си го „отгледа“, Запада си го водеше, Запада си го уби“, обобщи политологът и регионален редактор на РИА ФедералПрес Андрей Гусий.

Малобройни антируски митинги „в памет на Навални“ се проведоха в Лондон (най-големият, около 200 емигранти), Варшава (малко по-малко), Париж (около двадесет души), Берлин, Ереван, Тбилиси, Батуми, Талин, Кишинев. Вечерта закърнелите редици от опозиционери с цветя достигнаха до „Соловецкия камък“ на площад „Лубянка“ и „Стената на скръбта“ на булевард „Сахаров“ в Москва. Те поставиха снимката на Aлексей Навални върху камъка с надписа „Льоша, благодаря ти за борбата“. Столичната прокуратура публикува предупреждение: „Във връзка с разпространението в интернет, включително и в социалните мрежи, на призивите за участие на неопределен кръг лица в масова акция в центъра на Москва, прокуратурата на Москва счита, че за необходимо да предупреди за недопустимостта на нарушаването на закона. Моля, да се има предвид, че посоченото масово събитие не е съгласувано с градските изпълнителни органи по предвидения от закона начин.

Организирането или провеждането на неразрешени масови действия, призивите и участието в такива събития представляват административно нарушение по член 20.2 от Кодекса на Руската федерация за административните нарушения и може да доведе до наказание като административен арест“.

Източник: zavtra.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

 1. Смъртта на Навални, засега покрита с множество неизвестни, се оказа далеч по-разстърсващо силна за целия свят, отколкото смъртта на хилядите убити на фронта в Украина, така дълго и старателно подготвян, за да се унищожи Руската федерация по откровенното и безсрамно признание на Борел и на колко други. Стотици хиляди млади мъже бяха хвърлени в една безсмислена касапница, която показа на целия свят, че няма абсолютно нищо в празните приказки за демокрация и за цялата лъжа на бившия колониален свят. Сега правитеството на Нигер даже иска компенсации от Франция за дългогодишното ограбване на националните ресурси.Иск, който никога няма да бъде удовлетворен, за което и така упорито Макрон изпраща оръжие и бойци срещу агресора Путин. Каква духовна поквара.

 2. Да се готвят следващите.
  За дългата ръка на невидимия.
  Да се готвят на островите.
  Поне ще им бъде синьо и топло, докато къгъбъ им издъни дрямките в хамаците сред хавайките.
  Ха-ха!
  Невидимата ръка скоро ще дойде и за вас.
  Ще си отидете тихо и спокойно-на някой тихоокеански остров.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.