Ето и пълния запис на Кирил и Асен: Местните избори ще ги правим с наше МВР. Ще направим чистка в администрацията, законно-незаконно – това е положението

Асен Василев: Чистката е говорена със всички, които искат да стават министри, че законно-незаконно, трябва да изгонят всички шефове на дирекции и на регионални структури още първите две седмици…

-Но като цяло поне ще правим местните избори с наше МВР…

-Представете си, че Гешев атакува ГЕРБ на макс, ние не можем да спечелим (на следващите избори) толкова, колкото ще загубят ГЕРБ, а Възраждане, БСП и ДПС качват…

-Какво искаме, да отидем на избори с полиция, която контролираме ние или полиция, която контролира президентът?

„Както обещах днес, предоставям пълен запис от онлайн Национален съвет на ПП, проведен на 21.05. срещу 22.05.“, обяви напусналият парламентарната група на ПП-ДБ Радостин Василев във фейсбук, публикувайки аудиофайл с продължителност 4 часа и 37 минути.

Пълния запис:

https://youtu.be/QtmxK4kkN-w

Акценти:

Най-скандалното е изявлението на Асен Василев: „Службите са наши. Ръководствата им са съгласувани с посолствата и одобрени от посолството“.

Асен Василев допълва, че имената на шефовете на службите са синхронизирани с посолството.
По думите на Петков Борисов не е искал към момента да има главен прокурор, се чува от скандалния запис.

Очаквано записът предизвика бурни реакции и крайни оценки сред политическите сили. Преговарящите за правителство с втория мандат ГЕРБ и ПП-ДБ видяха в действията на Василев опит да се провали съставянето на кабинет.

„Записът е от четири часа и половина и не е таен“, каза Василев. Той пусна пред журналистите част от него като каза, че не е манипулиран.

В началото на записа Кирил Петков обяснява какво са се разбрали на срещата с Бойко Борисов, Мария Габриел и Росен Желязков, която е била миналата неделя през деня, когато са стигнали до идеята за ротационно правителство. От страна на ПП са били Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков.

Кирил Петков: Ще се опитам да бъда максимално неутрален въпреки стила ми максимално да продавам. Мария Габриел предложи идеята тя да е премиер с наши министри. Този разговор го водихме надълго и нашироко. Той се проведе в следните варианти „Мария, много те разбираме, но това няма как да се случи“. Няколко часа се въртя, въртя, въртя всяка възможност. По едно време й казахме: „Добре, бе. Ако ти си вицепремиер без портфейл, тя отказа на вицепремиер абсолютно.

Видя се, че в нейния свят тя се чувства доста прецакана, защото тя си даде еврокомисарската позиция без да стане премиер. Цялата идея беше да стане премиер, но в последния момент Корнелия й издърпа килимчето под краката. Сутринта, когато са говорили (15 май, бел. ред.) е имала подкрепа, следобяд вече нямаше. При нея нещото, което е важно, е както знаеме, нейният мъж е третият в ЕНП, нейният кум е човекът, който е започнал цялата партия. Така че колкото и да е интересно – нали в началото си мислехме, че тя е една калинка, че Бойко решава всичко, в случая е по-сложна играта. Това е голямият контакт на ГЕРБ с ЕНП.  И ГЕРБ са я поканили, тя е дошла, но накрая нищо не се е получило. Тя има доста силна вътрешна амбиция и не можеше да се види в никаква друга роля освен премиер. Тук има две важни неща. Едното е, че не могат да хвърлят Мария Габриел под автобуса, както се казва, по всяко време, защото е важен контакт на ГЕРБ. Другото е, че не е била тук толкова много години. И не е типичният ГЕРБ с корупционните схеми. Довчера ни казваше, че няма да е вицепремиер и предпочита да се прибере при мъжа си в Брюксел. Отделно, че в ГЕРБ има доста голямо напрежение и завист. Човек като Деси, която доста се бие тук в калта, изведнъж идва Габриел от Брюксел и ще става премиер. Тази сутрин ни се обадиха да се видим.

(…) Борисов каза, като не става, ще гласуваме вашия кабинет. Но тежко и горко. Всички са срещу вас. И без да се сменят службите, ще ви бламират отвсякъде. Просто ги пускам моите да си правят каквото знаят. Не че ви заплашвам. Няма да ви правя мили очи.Вторият вариант е да теглим една майна на всичките и отиваме на избори….И през септември ще имаме по-малко от 121 депутати. Като не се знае дали ние ще бъдем същата коалиция. Тогава ще трябва БСП или ДПС да влязат в играта.

Тогава се роди третият вариант за Мария Габриел вицепремиер и външен министър без ротация. За разлика от Генчовска поне гледаме в една посока във външната политика. И Ники Денков премиер. Тогава Мария Габриел се разплака почти, с влажни очи и каза: Това не мога да го направя, хвърлям мандата утре и си тръгвам.  Борисов се изпира през този вариант, няма две мнения.

След още няколко часа преговори Габриел се съгласява при вариант ротация. Намесват се Асен Василев и Николай Денков.

Асен Василев: Аз съм заинтересовано лице, така че ще бъда много кратък.  Ситуацията е като луз луз.

Въобще не е ясно дали отиваме на избори с ДБ. Ако сме без тях, няма да се борим за първо място, най-много за трето.

Законно, незаконно трябва да се изгонят всички шефове на служби. През първите две седмици.

Ще загубим почти всички местни избори.

Поне местните избори ще ги правим с наше МВР.

Това е най-добрата сделка, която може да направим с ГЕРБ.

Кирил Петков: Сега ядем яко бой, късат се ризи – „вие сте предатели на живота ни“, но залагаме застраховка Мария Габриел, която си мечтае да бъде премиер, а Борисов се изпира през този вариант, няма съмнение, защото те са коалиционно, въпреки че ние ще казваме, че е само Мария Габриел, а тя не е била в България.

Кирил Петков: Имаше дъжд от всякакви лидери, които звъняха по телефоните, включително аз от на Г-7 в момента – и Урсула, и Шарл Мишел ми звъняха вчера и днеска.

Кирил Петков: Днес имах разговор с Урсула, като ѝ зададох точно този въпрос – „ако ще има възможност за такова правителство, обещаваш ли да ни пуснеш“. Тя вика „за Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната – трябва да го измислите как да заобиколите правилата, смисъл да влезете в рамките“. И аз казах „може ли да мислим за инфлация, която да е минус ефекта на Украйна“ и тя ми вика „не ме цитирай, но ще се опитам да ти помогна“.

Кирил Петков: В Брюксел моралът не е единственият критерий, който се оценява от хората.

Кирил Петков: Говорено е със службите, че ще бъдат сменени, ако сме в ротация.

Асен Василев: Да и само да кажем, че наши имена са синхронизирани с посолството.

Асен Василев: Това означава, че по предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО, мисля че. Военно не знам дали ще го пипаме. Това са наши хора, които са одобрени от посолството.

Кирил Петков: Външни консултанти да ни помогнат с част от структурирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е.

Асен Василев: Само един анализ – това правителство ще продължи до момента, в който Бойко се страхува от Гешев и от президента.

Кирил Петков: Борисов към днешна дата, това е важно да го кажем, каза, че иска да няма главен прокурор. Разбира се, знаем мотивацията каква е.

Кирил Петков: Какво става, ако утре или вдругиден повдигнат обвинение на Борисов? Тука едно – не казвам, че това е наше предложение или наше решение, но Христо Иванов даде едно предложение за това нещо и то е казваме, че се прави Комисия по имунитета, защото той вероятно няма да е само на Борисов, това ще се види, и тази Комисия работи, докато се смени Конституционната реформа и се използват европейските стандарти за вдигане на имунитет.

Асен Василев: Идеята на Христо Иванов е да се въведе европейски правилник от ЕП, което означава, че поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко в някаква комисия, която ще разглежда всички доказателства лист по лист и перо по перо. Докато не се отстрани Гешев като главен прокурор, не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му падне имунитетът.

Кирил Петков: Това си е типично борисовско. И той през цялото време се опитва да отваря тази опция, затова, защото само ние можем да го изперем. ГЕРБ е само един бранд на голямото зло, което стои отзад. И тук може да се отиграе – основен маркетинг бранд за нас, но не и реален враг. Можем да се правим на интересни по телевизията, да казваме „джентълменските уговорки“. След следващите избори стоиш до тоалетната на парламента и те заобикалят. Защото истината е, че цялата схема, която ние направихме тези 2 години, интелектуалците са 7% до 10%. Ако пуснеш народа, както е структуриран в момента, ние трябва да сме 10% с ДБ, с всичко. Направихме леко ала-бала през президента, вкарахме един кон, лека-полека естествения процес, ако успеем да направим нещо, ще бъде това.

В записа в началото Кирил Петков обяснява на колегите си как са протекли разговорите с Борисов и Мария Габриел и какви са били вариантите за правителство. Съпредседателят на ПП споделя: „Даже говорихме за Илиян Михов от Сингапур като сценарий, защото е един пич, който става за премиер и ние му имаме доверие“, споделя на депутатите си Петков.

„Борисов каза: „Аз не искам Асен да е извън кабинет, защото отвънка само да бие по нас“, обяснява още той позицията на лидера на ГЕРБ.

Когато думата взима Асен Василев, той казва: „Ако отидем на избори, след моите разговори в Хасково, сигурен съм и вие сте имали подобни разговори по места, въобще не е ясно дали ще отидем на избори заедно с ДБ. Ако отидем на избори без ДБ, няма да се борим за първо място, евентуално за трето.“

„Като цяло, поне местните избори ще ги правим с наше МВР“, обяснява варианта за ротационен кабинет Асен Василев.

Асен Василев (2:05:44 ч. от записа). „Имаме ли договорка, че ще натикаме ДПС в ъгъла?“, са попитани лидерите на ПП.

Асен Василев отвръща: „Това няма да се случи, защото Христо (Иванов – бел. ред.) не заради ГЕРБ, а заради нашите мили коалиционни партньори, които искат да правят конституционна реформа (…), днес се обади на Карадайъ, за да си говорят за конституционна реформа“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.