„Ди Велт“: България е покрила една трета от нуждите от оръжие на Украйна

Разследване на немския вестник показва и че украинската армия е получила 40% от дизела си от София. Киев потвърди.

Фотоколажът е на Die Welt.

Тайното спасение на Украйна – така германският вестник „Ди Велт“ е озаглавил свое разследване, според което България е доставила една трета от оръжията на Украйна през изминалата година.

„Когато на 28 април миналата година тогавашният български премиер Кирил Петков пристигна на визита в Киев, човек можеше да се запита какво въобще прави там“,  така започва материалът на вестника.

Журналистите припомнят, че Зеленски се е срещнал с Петков и двамата са обявили пред медиите изключително странна и звучаща незначително договорка – България ще поправя развалени украински танкове. Точно в този момент официално се знаеше, че само България и Унгария от страните в НАТО отказват да доставят оръжие на Украйна.

Всъщност, разкрива вестникът, в същия този момент България вече е задействала таен процес за значителна военна помощ за Украйна. За да избегне доставки на оръжия по официален път, страната ги дава на страни-посредници. Според изчисленията на „Ди Велт“ по този начин България покрива една трета от нуждите на страната, а между април и август осигурява и 40% от дизела за армията. Което е куриозно и предвид факта, че единствената рафинерия, която има България, бе руска собственост.

„Това е историята на една тайна стратегия, с която България помага на Украйна въпреки съпротивата на някои кръгове. Най-бедната страна в ЕС, за която дълго се смяташе, че е вярна на Москва, показа в точния момент смелост, която може да бъде взета за пример от останалите. Въпреки зависмиостта си от Русия и притесненията от руска агресия, България намери креативен начин да застане до Украйна. Зад тази стратегия стоят тогавашният премиер Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев“, пише вестникът. И добавя: и при налагането на санкции и откъсването от руския газ България пое водеща роля в ЕС.“

Украинското правителство потвърди информациите ни в тази статия, пише още вестникът.

„Кирил Петков показа интегритет и аз завинаги ще съм му благодарен, че успя да вложи цялото си политическо умение, за да намери решение на проблема с оръжията, заяви външният министър Дмитро Кулеба пред „Велт“. – Историята е проста. Докато някои от членовете на управляващата коалиция в България застнаха на страната на Русия, Петков избра правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим от един много по-силен враг.“

Петков се задейства още на 25 февруари 2022 г, научава „Ди Велт“. Ден след нападението на Русия в Брюксел има Европейски съвет и тъй като всеки премиер прави обръщение, срещата се проточва до късна нощ. Кирил Петков обикаля всеки един от лидерите и търси разговор.

Обяснява, че Зеленски няма да оцелее и 24 часа без помощ. Предлага Русия да бъде изключена от системата суифт и да се замразят банковите заеми на Европейската банка за Руската централна банка. Говори с Макрон, с Шолц – повечето лидери са скептични. В крайна сметка обаче Европейската комисия приема предложението му и то се осъществява по-късно.

Паралелно с това Асен Василев участва в срещата на финансовите министри на ЕС в Париж. И там министрите са все още доста колебливи, повечето още не могат да осъзнаят новината за нападението. Василев излиза и държи реч. Но не за икономика и финанси, а обяснява на колегите си какво означава за Путин „денацифирането на Украйна.“

Дава за пример България след края на Втората световна война и посочва броят на убитите инакомислещи, опозиция, интелигенция, свещеници.

Пред „Ди Велт“ участници в тази среща са потвърдили, че речта на Василев обръща мнението на министрите. Два дена по-късно Брюксел започва с икономическите санкции. В европейските кръгове те са наричани „българското предложение“.

Вестникът разкрива и какво точно се е случило по време на визитата на Дмитро Кулеба в София на 10 април миналата година. По това време войната не върви добре за Украйна – тя е успяла да спре руснаците в Киевския регион, но оръжията и мунициите й са изчерпани, а Западът още не е успял да й достави нови. Украйна има нужда от оръжия съветско производство и знае, че складовете на България са пълни.

Зеленски праща министъра си в София. Пред обществеността у нас Кулеба благодари на България за приема на бежанци, но не споменава нищо за оръжия. На закрти врата обаче протичат съвсем различни разговори, пише вестникът. Кулеба обяснява на домакините си, че всичко е на живот и смърт.

Петков отвръща, че вътрешнополитически ситуацията е много сложна, но той ще направи всичко възможно, за да помогне. Правителството дава разрешение на посредници да изнасят българско оръжие  и така решава задачата. Частните производители на оръжия работят под пълна пара. От България излитат пълни до горе самолети с муниции към Полша. Те кацат на летище Ржеш, на 70 км от украниската граница. Това летище е строго охранявано от НАТО и е най-важното за Украйна.  България подсигурява коридори за оръжия и муниции по земя през Румъния и Унгария.

Около една трета от нужните муниции към този момент са именно български, казва Петков. Кулеба потвърждава данните му. Доставките са платени от САЩ и Великобритания.

Проблематично става през юни, когато шефът на „Кинтекс“ Александър Михайлов е отстранен от поста си и изнася данни от търговията с цел да събори правителството на Петков. Той тогава съобщи за износ на стойност 2 милиарда евро.

По същото време дизел за украинската армия доставя и българската рафинерия „Лукойл“. Василев предлага тя да изнася излишния си петрол и предложението му е прието веднага. Около 50% от производството покрива нуждите на България, остатъкът заминава директно за Украйна. И тук се ползва същата хватка – дизелът се изнася чрез посредници. Киев потвърждава и тази информация.

Дизелът се превозва с тирове и се прехвърля и на влакове. По същото време България все още е изцяло зависима от руски газ и петрол и това е причината да не се включи към санкциите, засягащи износа на руски петрол.

Русия разбира за помощта, която България оказва на Украйна. Още през април първият ѝ отговор е истинска хакерска война срещу страната. Хакерски атаки срещу производителите на ток, срещу пощата… Блокирането на изплащането на пенсии се дължи именно на такава атака. В отговор Петков гони 70 дипломата от посолството в София с обвинение в шпионаж.

Според вестника това е и причината Русия да спре газовите доставки за България без оглед на преговори и договорки. Кабинетът на Петков обаче успява буквално за часове да намери втечнен газ от САЩ, в следващите седмици свързва страната с Гърция и договаря газ от Азербайджан. Така българите не усещат липса на газ въпреки спирането на доставките от Русия, разказва „Ди Велт“.

Източници: Клуб „Z“Die Welt

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. Това е ясно на всички и без „Ди Велт“ да го развява. Репортажи от пленени складове с доказателства, безброй. Защо обаче Киренцето го изтряска сега? Защото сега е нужно на САЩ, а той е бивш Министър председател и всяко негово изявление е в този смисъл официално. Димитър Стоянов също започна да плюе камъчета за Су-25. Да ама… Няма „ама“, Стоянов, всички сте в калта, а вие с Радев, най-отдолу. За комунягите и комсомолците „бизнесмени“ има оправдание, те друго не могат, освен да гепят и разпродават, но вие БЯХТЕ офицери, а в този случай или си предател или герой, трети път няма, когато имаш власт. България тепърва ще бере плодовете на тази „помощ за братска Украйна“, от която някои станаха много по-богати, а други получиха 25 стотинки отстъпка. Да му мислят идейните, които вярват на вождове и политици, другите вече сме включили режим „оцеляване“, защото стадото го водят към кланицата.

  2. Ееее,заслужавате Разстрел Идиоти! А и тъоия народ,който мучи от удоволствие! Но тоя народ не знае,че в близко време ще бъде изпратен в Украйна,и тогава ще реве!

  3. Писал съм много пъти-по брой на продажници и на подлоги на глава от населението държим първото място в Европа. Ама имало и свестни, имало и читави, важно е кой определя лицето ни пред света.Всички тези неща не се ли знаеха от Радев и от службите.Случайно ли излиза тази информация тъкмо сега.Нас българите ни третират като абсолютни кретени.Съсипаха ни всичко, разпродадоха ни промишлените предприятия, съсипаха земеделието, образованието, здравеопазването. Сега ще довършат и енергетиката ни и тоя народ гледа дебилно.Вербуваният натовски генерал изпълнява поставените му от горе задачи само за да запази собствения си живот,защото го държат в ръцете си.Бързаме за Шенген, бързаме за еврозоната. В Афера се появи списък на най-читавите хора у нас, но никой не хвана за врата този, който го публикува.Не държава а развратна колония.

    • Колониите се управляват доста добре, но ние сме множествен протекторат, който всеки шиба без вазелин.
      Само не виждам каква е връзката на това със събудените и несъгласни българи да са роби и родината им да се заличава?

  4. ДА МУ МИСЛЯТ ТЕЗИ ИДИОТИ КОИТО С ОВЧИЯТ СИ АКЪЛ И ГЪЗОБЛИДСТВО ГЛАСУВАХА ЗА ПП,ДБ,ГЕРБ , БСП , ДПС .ВСИЧКО СЕ Е ЗНАЕЛО НО ПОНЕЖЕ СМЕ НАЦИЯ БЕЗ ДОСТОЙНСТВО ТОВА СЕ ПОЛУЧАВА . ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА ТЯХ ИЗМЕКЯРИ ПОДЛИ .

  5. ДОБРЕ ДОШЛИ СКОРО В БЪЛГАРИЯ “ ЦИРКОН ПОСЕЙДОН САРМАТ “ ВРЕМЕ Е ДА ИЗЧИСТИТЕ БЪЛГАРИЯ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ФАШИСТИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ ТЕ ВЕЧЕ ОТКРИТО СТРЕЛЯТ ПО БРАТСКА РУСИЯ И БРАТСКИ ДОНБАС НЯМА НИЩО В БЪЛГАРИЯ САМО УПРАВЛЯВАЩ БОКЛУК И ОПРОСТАЧЕН НАРОД

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *