Див капитализъм! 14 лева месечна заплата дава на работниците си българска верига хипермаркети

hiperДа работиш 11 дни и да получиш 14 лева за труда си?

Да, има го, вярно е, и става дума за една от големите търговски вериги у нас. Това алармираха от КТ“Подкрепа“, след внедряването на  свой представител в магазина. Жената се казва Дария Захариева и е назначена като подреждач на плодове и зеленчуци в родна  верига супермаркети. Името на веригата не се споменава, но понеже български са само няколко, не е трудно да бъде отгатнато за коя става дума.

За първите 11 дни, в които  Захариева се е трудила неуморно, е получила само  14 лева заплащане  и ваучери за храна, която може да се купи само от същия магазин. Ваучерите са на обща стойност 50 лева. Добре, че все пак са й дали избор какво да си вземе, защото на други работници са наложили да си купят с ваучерите само брашно и лимонада.

Жената била с договор  за подреждач на плодове и зеленчуци. Но в същото време ако я видели, че няма достатъчно клиенти, я карали да работи на касата, да мие магазина, а на няколко пъти и да отпушва тоалетни.

„Подкрепа“внедрила Захариева след оплакванията на десетки измамени работници. Тя отишла на интервю по обява, в която й обещавали заплата от 800 до 1 225 лева. В първоначалния договор не пишело, че ще е на шестдневна работна седмица, ще стои на крак  по девет часа, няма да може да седне ако се измори, няма обещаната  30 минутна почивка и дори ако отиде да пие вода, я гледали накриво. За хапване и дума не можело да става и сандвичът, който си носела от вкъщи така и оставал недокоснат.

Когато започнала работата, си нямала ни най-малка представа, че ако нещо от витрината, за която отговаря не се продаде същия ден, скапе се и се бракува, ще й бъде удържано от заплатата. Което и станало. А след удръжките получила 11 лева. За сметка на това имало бонус, че ако изкара три месеца без да боледува, ще й дадат 300 лева. Което така и не се случило.

„Там е кошмарно. Хората работят като роботи. Не издържат, напускат отчаяни, а на тяхно място идват нови наивници. Текучеството е огромно. Работниците са смачкани, не могат да понесат натоварването. Млади хора се хващат  да изхранят семействата си, но получават мизерни суми срещу зверски труд“, разказва Захариева.

Най-странното било, че за да подрежда плодове и да отпушва тоалетни, работодателят искал задължително да има компютърна грамотност и да владее поне един чужд език.

Роби сме в собствената си страна.

Роби на самозабравили се работодатели и крупни соросоидни олигарси.

Коментар ли чакате, уважаеми читатели?! Ние от Skandalno.net този път оставаме безмълвни. Коментирайте вие:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. Да си нает работник или служител в България е равно да си роб при робовладелец. Ако прочетете длъжностните характеристики ще разберете , че трябва да изпълните задълженията поне на пет длъжности да знаете език ,да имате шофьорска книжка и да получавате една заплата и тя да е минималната. А вчера мисля , че Делян Добрев ме убеждаваше от трибуната на парламента за това ,че качеството на живота в България се е подобрило. Не чух подобрости спрях телевизора! А какво ще направи Подкрепа?

  2. По-скоро какво ще направим ние? Същото е и в чуждестранните вериги. Хората работят най-много три месеца и напускат. Глоби-тормоз, глоби-тормоз. Но винаги има нови мераклии, които да заемат местата им за жълти стотинки.

  3. Не разбирам, защо криете името на веригата? Напишете го и ще фалира. В България почти навсякъде наемниците са на тоя хал, нека да се знае и това. Работят зверски до изнемогване и получават жълти стотинки. Докарват печалбите на работодателите си, за да трупат, а работниците са църковни мишки. Жалко, това е дивият капитализъм!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.