„Джумхуриет“: Путин осуети плана на САЩ да обкръжат и разрушат Русия

НАТО обвиниха Китай, че с подкрепата си за Русия разпалват войната в Европа. Всички тези приказки нямат нищо общо с реалността, пише Мехмет Али Гюлер в турския ежедневник „Джумхуриет„. Путин със своята специална операция в Украйна обаче осуети плана на САЩ за разпадането на Русия. Затова Вашингтон в движение промени целите на операцията си, които вече са да подчини ЕС, за да удари с негова помощ друг конкурент – Китай.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че с подкрепата си за Русия единствено разпалва войната в Европа. Докато истината е че всъщност Северноатлантическият алианс и неговият собственик САЩ подпалиха и продължават да разпалват войната в Европа. Нещо повече: След като още през първата година на войната осъзна, че не може да пречупи Русия, сега Америка използва военния конфликт за да подчини напълно стремящия се към стратегическа автономия Стар континент и да го превърне в съюзник в основната и най-важна за САЩ битка – разчистването на сметките с икономическия гигант Китай.

Операция за пробив на обсадата

Същността на руско-украинския конфликт за съжаление не се разбира напълно дори от някои политици от левите партии, а други леви политици го разглеждат като „война за преразпределение на зоните на влияние между империалистите“. Гледайки само последния кадър от целия филм, те казват: „Империалистическа Русия нападна своя съсед“. Но ако бяха гледали филма от средата или най-добре от началото, щяха да са наясно, че разгърналата се в Украйна война е руска операция за пробив на обкръжението.

И понеже не виждат и не разбират тази картина, те не могат да разберат и защо Съединените щати в доктрината на своя военен инструмент НАТО записаха Китай като „основния ни съперник, с когото трябва да се борим“, а Русия определиха като „пряка заплаха“ за западния „свободен свят“.

Но ние ще продължим да обясняваме. И за да бъдем разбрани още по-добре, ще анализираме ситуацията чрез изказвания и статии на няколко изтъкнати американски журналисти и геополитически наблюдатели.

Уилям Пери: Вината е на САЩ

Нека започнем с Томас Л. Фридман, световноизвестен колумнист за The New York Times, който направи сравнително обективна оценка на конфликта в Украйна и това кой е виновен за неговото разпалване, балансирайки между реалността и пристрастията си като американец. Той отбеляза: „Това е войната на Путин, но САЩ и НАТО също не са невинни наблюдатели.“ На Фридман му се налага да признае, че през последните 10 години американците не са били някакви кротки наблюдатели на събитията в Украйна. Той казва: „Първоначалната искра на огъня в този конфликт бе дадена от Съединените щати.“

И така, каква е вината на Америка и Северноатлантическия алианс? Нека отговорим със следното изявление на бившия министър на отбраната на САЩ Уилям Пери, който през 2016 г. каза: „За невъзможността да утихне войната в Донбас може да се каже, че вината е на Путин. Но в същото време трябва да отбележа, че вината за избухването на тази война е на САЩ. Нашата първа голяма грешка беше, че започнахме да разширяваме НАТО, включвайки източноевропейски страни, някои от които граничат с Русия.“

Джордж Кенан: Разширяването на НАТО е трагична грешка

Когато Сенатът на САЩ взе решение за разширяването на НАТО през май 1998 г., Джордж Кенан беше един от първите, които подчертаха колко голяма грешка е това. За тези, които не знаят, нека го представим: Кенан е архитектът на американската доктрина за сдържане на СССР. Тя се основава на известната „дълга телеграма“, която той изпраща до Вашингтон през 1946 г. като млад дипломат в Москва. След това Кенан оглави отдела за планиране на външната политика на Държавния департамент на САЩ и стана един от играчите, пряко управляващи Студената война.

Ето какво каза Кенан през 1998 г., когато САЩ решиха НАТО да се разшири на изток: „Мисля, че това е началото на нова Студена война. Мисля, че това е трагична грешка. Нямаше причина за това решение. Никой не заплашваше никого. Това разширяване ще накара бащите-основатели на страната ни да се обърнат в гробовете си (…) Разбира се, ще има агресивна реакция от Русия и тогава разширителите на НАТО ще кажат – нали ви казахме, че руснаците са агресивни типове – това просто е грешно.“

И през 2022 г. видяхме, че и това последно предсказание на Кенан се случи: Америка продължи да разширява територията на Алианса до самите граници на Русия и накрая руснаците се опитаха да пробият обкръжението, за да не бъдат задушени. А евро-атлантическите лидери и медии, както предсказа Кенан, се хванаха за лъжата, че „руснаците са агресивни“.

Путин осуети плана на САЩ

А защо Съединените щати решиха да разширяват НАТО вълна след вълна и все по на изток? Нека отговорим с думите на основателя на мозъчния тръст „Stratfor“, по-известен като „малкото ЦРУ“ Джордж Фридман. Анализът му е от далечната 2004 г.:

„Ако Западът успее да установи контрол над Украйна, Русия ще остане беззащитна, нейните югозападни граници ще бъдат отворени за атака от Украйна през равнината. От там до западните региони на Казахстан са само 400 мили. Образува се един тесен коридор, който отделя Кавказ от останалата част на Русия. Планината Кавказ е естествена защитна стена на Русия от юг. От там до Москва всичко е равнина.

В случай че този южен коридор бъде атакуван през Украйна, Русия ще загуби контрола си над Кавказ и ще бъде принудена да се оттегли по на север, ставайки напълно беззащитна от удари от юг и изток. Тогава руснаците ще започнат да напускат различни райони на самата Руска федерация, а южните граници на Русия ще станат изключително уязвими. Русия ще продължи да се разпада на все по-малки и по-малки парчета, докато не се свие до най- старите си граници от 14-15 век.“

Накратко казано, Съединените щати искат да унищожат Русия и за това разширяват НАТО, принуждавайки Москва да отстъпи – с помощта на оранжеви преврати и подклаждайки сепаратизъм.

С други думи, Путин не се е побъркал и не нападна Украйна за да прилапа територията й, а за да я неутрализира като американско прокси. Той просто провали плана на Америка да срине Руската федерация.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.