„Дейли телеграф“: Британски наемник се самоуби след завръщането си от Украйна

Британският наемник Хари Грег, който се биеше на страната на въоръжените сили на Украйна, посегна на живота си поради посттравматичен стрес след завръщането си от фронта. Това съобщи вестник The Daily Telegraph, позовавайки се на семейството му, предаде ТАСС.

Според изданието 25-годишният Грег се е самоубил през декември 2023 г., след като се върнал от Украйна. Британецът, който не е имал военно обучение, решил да отиде да се бие на страната на украинските въоръжени сили, след като слушал реч на тогавашния британски външен министър Лиз Тръс, която казала, че всеки, който направи това, ще се присъедини към „битката за демокрация“. Вестникът уточнява, че при завръщането си в родината Грег страдал от посттравматично стресово разстройство, а семейството му не успяло да му помогне.

На 7 март Следствения комитет на Русия обяви за издирване над 700 чужденци, воюващи във въоръжените сили на Украйна, сред които граждани на Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша и Румъния. Лицата са обвинени в извършване на военни престъпления. През юли 2023 г. руското министерство на отбраната съобщи, че от 24 февруари 2022 г. общо 11 675 чуждестранни наемници от 84 държави са пристигнали официално в Украйна за участие във военните действия на страната на украинските въоръжени сили. Най-многобройни са групите от Полша (над 2600 души), САЩ и Канада (900 или повече) и Грузия (над 800 души). Към днешна дата обаче броят на наемниците в състава на ВСУ силно е намалял. До юли, 23 г. са убити повече от 4800 наемници, а други 4800 са избягали от територията на Украйна преди договорът им да изтече.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Всички трябва да бъдат издирени и избити !
    У нас има един дето се лъскаше по телевизиите!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.